Group Messaging – новият хит в мобилната комуникация? Може би…

След феномена „групово пазаруване”, добил изключителна популярност последната година,  от скоро започна да се говори все повече за т.нар. „Group Messaging”. А след тазгодишния Southwest Interactive Festival (SXSW), състоял се през март, много престижни издания и авторитетни наблюдатели на tech тенденциите предрекоха да очакваме съвсем скоро бум на „group messaging”– новост в мобилната комуникация с доста сериозен потенциал да се превърне в истински хит през 2012 г.

Какво всъщност представлява „group messaging” и кои са основните компании-играчи в тази ниша?

Това е един вид конферентен SMS чат през мобилния телефон. Въпросното групово общуване обаче се осъществава чрез приложения за смартфон, които дават най-разнообразни опции в комуникацията, подобно на типичен Instant Messenger, но съобщенията се предават на базата на SMS услугата, предоставена от мобилния оператор.Използвайки въпросните „group messaging” апликации потребителите могат да си създадат от адресното меню в смартфона си различни групи – пр. близки, приятели, колеги, семейство и т.н. Групите може да са постоянни или пък краткотрайни – компания за купон в събота вечер, участници в едно и също събитие и пр. И с един sms всеки може да изпрати съобщение до всички в избраната група, независимо дали са 2-ма или 200 души (таксуването е за 1 sms).

От своя страна членовете на групата имат опцията „Reply to all” и така се получава конферентния SMS разговор. Приложенията дават възможност да се качват и споделят снимки, видео, документи, както и да се определя и споделя местоположението на всеки член на групата чрез geo location service. Повечето също така осигуряват и възможност за конферентен разговор между всички членове в групата (но това е малко встрани от темата…).

Най-известните до този момент компании, разработващи group messaging мобилни апликацииgroup-me са няколко.

Group Me се развиват с добри темпове и за по-малко от година, компанията си осигури финансиране от 11, 5 млн. долара.

За Fast Society също се заговори много на SXSW. И двете компании в последните версии на приложенията си предлагат опции за интеграция на приятели от Фейсбук или Туитър в messaging групите, но за да са пълноценни участници в тях, трябва да приемат поканата и разбира се, да имат инсталирано даденото мобилно приложение.

Подобни възможности предлага и Yobongo – най-новата компания в тази пазарна ниша, появила се в началото на 2011 г. Освен това апликацията й, при стартиране автоматично открива дали наблизо в дадения район има потребители, ползващи Yobongo и дава като възможност да се свържеш с някой от тях дори и да е непознат.yobongo

Други подобни мобилни апликации са Kik, Kakao Talk, Ping Chat. Всички са разработени във версии и за iOS, и за Android (повечето изискват минимум Android 2.0), а някои и за Blackberry. За Blackberry се появи и специалнo приложение – BBM.

Накрая ще обърна по-особено внимание на Beluga – компания, разработваща своя мобилна апликация за group messaging, която не се различава особено като възможности и функционалности от изброените по-горе. Но има една съществена подробност – в началото на тази година Beluga бе закупена от…Facebook. И нищо чудно в най-скоро време, компанията да излезе с нова cross platform версия, която да интегрира и възможност за групов чат с приятели и членове на общи групи във Фейсбук, наред с опциите за конферентен SMS messaging.beluga

А за да стане ситуацията на пазара още по-интересна, в group messaging надпреварата се включи и Google, които съвсем наскоро придобиха правата върху приложението Disco.

И все пак – има ли потенциал феноменът group messaging да се превърне в хит, в мания?

Моят отговор е – по-скоро не…или поне не толкова скоро, колкото някои специалисти предричат. Най-важното и задължително условие, за да се случи това, е да се събере критична маса от потребители, ползващи въпросните приложения. Според проучванията, засега потребителите – „early innovators” са 3-4 милиона. Но темпът им на увеличаване не е особено значим все още.

И другото не по-маловажно условие според мен е, различните компании да разработят техническа възможност за съвместимост между апликациите си за group messaging. Т.е. ако аз примерно ползвам Beluga, някои от приятелите ми – Group Me, а пък други познати – Yobongo, това да не е проблем за груповото ни SMS общуване. Както вече има доста разработени Instant месинджъри, подобно на  imo, например, които позволяват интегрирането на контактите и комуникацията с приятели и от Skype, и от ICQ, и от Windows Live, а и от Facebook и мн.др. чат клиенти.

Във всеки случай ще е интересно да се наблюдава в близките месеци развитието на този нов феномен в мобилната комуникация . Поне така мисли моя добър приятел Валентин Вълов – Вал, който специално обърна вниманието ми към него и който рядко греши, когато става дума за съвременни иновационни tech тенденции…

 

  • Ползвам Kik от няколко месеца (защото има версии и за Android, и за iPhone. [Но не и за PC(!?)]). Възможността за групови съобщения не ми се е случвало да изпробвам. Може би поради сравнително малкия брой “абонати”, засега. Дали програмата прави “нещо” чрез SMS също не съм пробвал. Последното ми се струва абсолютна безсмислица, при положение, че на цената на 5 SMS-а и дори без план за данни (на максималната цена на интернет трафик през мрежата на операторите) може да се изпращат текстови съобщения докато ти се уморят пръстите. Дори и групово съобщение да е на цената на 1 SMS, пак не излиза сметката.

  • Daniela Davidkova

    Според мен и тук ще е валидна поговорката “Всяко чудо за 3 дни”. Ще има бум, ще има интерес, ще има конкуренция и после всичко ще се пренасочи другаде. Новата играчка винаги е инересна, …но за 3 дни.

  • Ако има по-сериозен “таргет”, мисля си, че това са най-вече тийнейджърите…не знам дали си ги виждал с каква скорост пишат sms-и:-)

  • И аз имам подобни подозрения…ще видим:-)