М-Тел били винаги на линия?! Да бе, да!

Най-добре  всички в отдела на Мобилтел  „Обслужване на клиенти” да извършат публично самоубийство – само така ще направят абонатите си щастливи!

„М-Тел е прогресивна и иновационна компания. М-Тел се грижи за клиентите си, консултира ги и високо цени тяхната лоялност.  М-Тел е неделима част от българското общество.”
Цитат от корпоративния уебсайт „Mtel Comedy”

mtel-suck Наскоро се завърнах от една изпълнена с хубави емоции почивка, преминала през Македония, Албания и Гърция. Единственото ми негативно преживяване, което ме вбеси през тези 2 седмици, дойде от…. М-Тел България! Просто не мога да повярвам как за 10 години тоя „водещ” мобилен оператор не подобри поне с мъничко работата на отдела си „Обслужване на клиенти”, която е под всякаква критика!

Най-смешното е, че от около 2 месеца тече масирана рекламна кампания именно на тоя техен отдел. Таглайн:  „М-тел е винаги на линия!” Сигурно сте гледали ТВ-клипчетата, които показват как едни облечени в черевени корпоративни премени 2 момчета и 1 момиче като ангелчета-хранители бдят над любимия клиент и не дават косъм да падне от главата му, перушинка да наруши спокойствието му.

ROTFL! Как да не умреш от смях! Някои хора на високите етажи на „Кукуш” 1 явно не са чували за простото правило, че колкото е по-силна една рекламна кампания, толкова по-бързо и лесно ще срине лошия продукт. А аз лично с по-лош продукт в сферата на обслужването на клиенти от този на Мобилтел ЕАД не съм се сблъсквал!

От 2001 г. съм им абонат.  Да не говорим, че нищо, нито елементарен жест от тяхна страна не съм получил като дългогодишен лоялен клиент (смехотворната точкова система няма смисъл да я коментирам изобщо)…Но за сметка това сума ти пъти са ме изкарвали от нерви заради некоректното си, неадекватно, непрофесионално и дори обидно отношение към мен! Мога да изброя десетки примери – като се почне от 15-минутното чакане на оператрите в Call центъра им, когато набереш *88, минеш през мързеливите им консултанти и постоянно блокиращата им електронна система в М-тел центровете и стигнеш до ужасното сервизно обслужване и абсурдните клаузи в ущърб на клиентите, включени в договорите. Като че ли  всички в тоя Call-център са специално обучавани единствено да ти обясняват откъде е дошъл проблема ти, но не и да ти предложат елементарна помощ, за да бъде той решен по най-бързия и удобен за потребителя начин.

На два пъти бях решил да прекратя тотално договорните си отношения с М-Тел. Първия път не успях, понеже въпреки че бях го заявил на техен оператор, трябвало и лично да отида в техен офис и писмено да потвърдя желанието си. И договорът ми бе продължен автоматично! Миналата година бях решил твърдо да се отказвам от услугите им, но ме привлече промоционалната им оферта за HTC смартфоните и уви сега съм вързан за още 2 години. Ако перефразирам един стар виц – „още съм абонат на М-тел, но с отвращение!”
Все пак таях някаква надежда, че може би отношението им към техните клиенти малко по малко ще почне да се подобрява, че постепенно ще придобият малко по-„европейски” вид…Че може би тази рекламна кампания е някакъв позитивен знак…Всуе, както би казал поетът!

Знаете ли какво направи този прехвален мобилен оператор, докато бях в чужбина? Без никакво предупреждение, без дори да ми изпрати и sms-че, ми отряза връзката и на двата телефона  5 дни след като напуснах България! Да, същия мобилен оператор, дето бил „винаги на линия” и с такава любов обгрижвал клиентите си, като същински ангел-пазител! Дори не вярвах, че това може да се случи, докато не се върнах в България и не им се обадих. Една изкуствено любезна девойка учтиво ми обясни, че понеже данните за трафика от чуждите мобилни оператори идвали към М-Тел с 1-2 дни закъснение, когато видели, че абонатът е надвишил лимита си, практиката им била да му изключват мобилната връзка без предупреждение!!!

А бе некадърници такива, нали сте уж “винаги на линия” и нали уж се грижите за клиента ви??? Как не ви е срам да изключите на ваш редовен, лоялен клиент мобилната връзка, докато е в чужбина, само защото е надвишил лимита си с 10-тина лева??? Всичко се случва – в чужда страна съм, път е, близките ми в България може да имат нужда спешно да се свържат с мен! Просто нямам думи да изразя възмущението си! Непрофесионализъм, некомпетентност, некадърност…истинско корпоративно малоумие – запазена марка „М-Тел”!

Но това е само моралния аспект на нещата, който разбира се за една уважаваща себе си компания е от изключителна важност – защото така се печелят лоялни клиенти и авторитет. Колко по-различно щях да се почувствам, ако примерно, докато съм в Албания бях получил от М-Тел sms  с текст: „Г-н Луканов, уведомяваме ви, че сте превишили кредитния си лимит. Но мобилната ви мрежа няма да бъде изключена, тъй като ние сме винаги на линия за нашите клиенти. Моля, като се върнете в България в удобно за вас време да внесете сумата … в някой от нашите офиси. М-Тел ви желае приятен престой в Албания!” Nice, а? И простичко…и евтино!

Друг е въпросът, защо изобщо трябва да ми се прекъсва мобилната мрежа, за това, че съм превишил лимита си? Знам, пише го в договора…с малки букви! Но нали това е мой личен номер, нали тоя лимит аз съм си го поставил??? Като съм го превишил, ще си го платя, като ми излезе сметката! (с какви грандиозни темпове набъбва сметката ти,  докато си в чужбина е истинска мистерия…но този въпрос заслужава отделно изследване…) Ако след като изтече срокът, не съм си платил,ОК, тогава  мобилният оператор вече е в правото си да предприеме съответните мерки. Толкова е логично! Но не, на М-тел логиката явно е друга – на клиента трябва да му е зле!

И сега малко по-конкретно – от инат прочетох целия ми договор с М-Тел, Общите условия за предоставяне на мобилни услуги и т.н. Никъде там не видях текст, който да упоменава, че ако съм в в чужбина, мобилният оператор има право да ми прекрати връзката без предварително уведомление! Което вече си е не само морално, но и явно формално-юридическо нарушение на правата ми на клиент!

Второ – докато бях в Македония, аз се обадих на 088137 (номера на М-тел за обслужване на клиенти в чужбина – който при това не само че не е безплатен, а те товари яко по международните тарифи) и заявих повишаване на лимита на единия от номерата ми. Това е документирано, тъй като разговорите се записват. Когато дойдох в България се оказа, че всъщност служителят, с който съм разговарял, не си е свършил работата и лимитът ми не е бил увеличен. А мобилната ми връзка е била изключена поради това, че съм превишил стария лимит, а не новия, по-високия,  който съм заявил!

mtel-bad-serviceВъобще пълен „Параграф 22” – изключват ти връзката докато си в чужбина, защото си си превишил лимита. За да ти я включат отново трябва да им се обадиш и да си го промениш. Но няма как да им се обадиш, за да го промениш, защото нямаш мобилна връзка! А дори да се сетиш по-рано и им се обадиш, само докато говориш с тях, може да натрупаш такава сметка, че в момента, който приключиш разговора, вече да си превишил и новия лимит, който си заявил и съответно пак да ти изключат връзката!

Сигурен съм, че такова нещо и на абонатите на албанските мобилни оператори няма да им се случи. Между впрочем, най-големият от тях е “Vodafone”…

Та въпросът ми е сега какво да ги правя М-Тел? Да ги почвам ли с жалби до КЗП, до client.bg, да ги съдя ли за нанесени ми неимуществени вреди…да основа Facebook група „Абонат съм на М-тел, но с отвращение”…или да изчакам да видя дали пък някой велик мениджър от въпросния им Client Service няма да благоволи да ми се обади и поне най-малкото – да ми поднесе корпоративните си извинения? Макар че най-добре целия тоя отдел просто да вземат го разформироват – и без това върши по-малко работа, отколкото  презерватив в женски манастир!

 • Kiril

  Жалкото е че и Глобул и Виваком са абсолютно същите нещастници 🙁 Просто нещата са пълно порно!

 • Pingback: Tweets that mention М-Тел били винаги на линия?! Да бе, да! -- Topsy.com()

 • Bay Petko

  Еми почвай ги с различни инстанции. С писане по блогове нищо няма да се промени.

 • Ще, ще…много скоро:-)! Благодаря!

 • ROTFL докато чета… защото съм незасегнат. ОК… хахха…. защо сега им се дразниш? Ти знаеш най-добре, какво става там и защо от много години ние вече не приемаме услугите на Мобилтел като посрани жители, ами като ^бизнес^. И те никога не са имали намерение да обслужват единични клиенти (дори и да си от ерата на съществуването)

  Моя съвет: take a chill pill и избери..

 • О, аз не съм спирал да им се дразня, вече 10 години:-) Нали съм го написал – абонат съм им, ама с отвращение:-)! Но наистина…и другите 2 мобилни оператора – хвани единия, удари другия…пълна скръб!

 • Suchita

  И аз много мразя Мтел! 🙂 Поради хиляди причини! И аз съм при тях от поне 10г.
  Не мога да ги зарежа за сега, защото повечето (да не кажа ‘всички’ познати са ми при Мтел).
  Но имах договор при тях за Blackberry, който беше просто комичен в сравнение с това, което предлагат Глобул. Мтел ми даваха за 20лв – 30мб нет (което беше ОК, но понякога се ограничавах, за да не ги надвиша), 100 смс с Мтел и 100 ммс с Мтел. Отделно им плащам и по 16лв за да говоря. Реших, че е по-добре вместо 20лв на Мтел да давам 23лв на Глобул, само и само да не отиват при Мтел (защото ги мразя :)). Та в Глобул за 23-4 на месец имам: 100мб (имайте в предвид, че Blackberry internet е различен от другите телефони, та 100мб да се скъсам не мога да ги изразходвам), 1500мин с Глобул, 1500 смс с Глобул и 30мин с който и да е оператор. За сега ходя с 2 телефона, но последния месец сметката ми беше 36лв (общо за 2та телефона)! 🙂 Мечтая си някой ден, всичките ми познати (или поне повечето) да минат на Глобул и повече да не плащам повече от 25лв за телефон. Според мен колкото и да са зле другите оператори, Мтел са най-зле! Та те даже и сайта не са си упгрейднали за последните години, какво очакваме за нещо друго? И ако хората си направят труда да се замислят и да се преместят на друг оператор, ще живеем в една много по-щастлива България.

 • Нали вече повече от година имаш право да преминеш към друг оператор като си запазиш номера, @Suchita? Съгласен съм, че Мтел може би са най-зле, но имам приятели, които пищят и от Глобул, и от Виваком…М/у другото още един МТел абсурд – вчера в 17.45 получих от Мтел смс, че съм достигнал 85% от лимита си. Точно 3 минути по-късно, без да съм провел дори и един разговор – в 17.48 получих втори смс, че съм досигнал 99% от лимита си!!!??? Ебах ти и системата!

 • Aaa

  М-Тел – нова платформа или тотален срив на системата?
  http://e-vestnik.bg/9964/m-tel-nova-platforma-ili-totalen-sriv-na-sistemata/
  След 7-8 посещения в магазините на М-Тел нямам нито телефон, нито сим-карта и не знам какво става. Чак в последния магазин явно изтощената от разправии управителка призна, че проблемът е глобален и дори и те не знаят кога ще бъде отстранен.

 • Aaa

  М-Тел – нова платформа или тотален срив на системата?
  http://e-vestnik.bg/9964/m-tel-nova-platforma-ili-totalen-sriv-na-sistemata/
  След 7-8 посещения в магазините на М-Тел нямам нито телефон, нито сим-карта и не знам какво става. Чак в последния магазин явно изтощената от разправии управителка призна, че проблемът е глобален и дори и те не знаят кога ще бъде отстранен.

 • Мдааа….тази прословута нова клиентска платформа трябваше да започне да функционира още в началото на септември…но явно сериозни технически проблеми я тресат…което естествено се отразява най-вече на клиентите…които освен сухите корпоративни извинения няма да получат нищо като компенсация за нервите и неудобствата! Да не говорим, че имам сериозни подозрения, че този “преходен” период се отразява и на тарифирането на услугите странно и необосновано скачащи в посока нагоре….

 • Hui_dulug

  Лимитът няма нищо общо. На моя баща (84 г.) при лимит 200 лв му прекъснаха връзката за дължима цели 4 дни сума от 24.60 лв.
  По телефона, кол център и пр. нищо не стана и се наложи да отида на крака (заедно с него). Тъпанари.

 • Roko79

  Надявам се някой да им отнеме лиценза на тези некадърници. През март месец катастрофирах тежко, а тогава ми зануляваха сметката и бях превишил лимита си за разговори и за благодарност ми бяха спрели и ВХОДЯЩИТЕ разговори. Близките ми не знаеха жив ли съм още! На това какво му се вика….не съм чул на друг оператор да спират и входящите разговори. Както и да е…..Когато бях в чужбина отново ми спряха телефона заради превишен лимит след което се опитах да платя през електронната система ИПЕЙ (ePay.bg), но какво се оказа, че сметката ми е 400лв което включвало и неустойките по договора. Това го разбрах в последствие от мой приятел който беше в България. Е питам аз за какво ми е Мтел, като освен проблеми и неудобства за нищо друго не става. Надявам се срива в системата им да им е за урок!

 • Уви, нито има кой да им отнеме лиценза, нито пък има шанс мобилните оператори в България да променят картелната си политика…Между другото, аз пуснах и официално жалба до отдела на М-тел “Обслужване на клиенти”, все още никакъв отговор нямам….Пълни нещастници, наистина!

 • Pingback: М-Тел били винаги на линия?! Да бе, да!()

 • Avatar

  Аз един път си бях превишил кредитния лимит и ми бяха спряли изходящите, но се свързах с оператор и веднага ми оправиха проблема, тъй като ми увеличиха кредитния лимит. Така че поне лично аз съм доволен от оператора.

 • Veneta_MTEL no more

  направих google search ‘Mtel suck’ и ви намирам вас; така ме е яд на тях, че искам да се върна в каменната ера и да нямам мобилен; аз мисля, че заслужават да ги няма, а не аз да си намразвам мобилния.  какво направихте вие?  клиенти кой мобилен псевдо оператор сте в момента?

 • Boris Loukanov

  Ами в интерес на истината, извиниха се и се опитаха да се “поправят”…но уви няма голяма промяна. С тоя изпълнителен директор и корпоративна политика няма как да стане…Все още съм техен абонат /но с отвращение:-)/ просто защото и другите  2 алтернативи нещо не виждам да са много по-различни…

 • Vladislav

  Човече,ти май не си бил абонат на друг оператор,освен “М-Тел”???Не съм на годините,на които сте Вие,но съм натрупал достатъчно опит в тази област.В момента именно “М-Тел” е оператора с най-добро обслужване.Разговорите към *88 не се таксуват за разлика от 123 на ГлоБул.Там даже не можеш да прекъснеш рекламното съобщение за поредната им промоция.Да техните сътрудници отговарят до 20-та секунда от повикването,но понеже не могат да предоставят компетентен отговор и това е причина за бързия отговор на обаждане.Освен това нямат технически отдел,който да съпортва клиентите им.Впрочем,ГлоБул,е единствения операто,за който не съм работил,но пък и не изгарям от желание.Във Виваком работих 1 година и половина именно като сътрудник Обслужване на клиенти.Всеки ден имаше опашки от над 60 обаждания.Нямаше и все още няма сегментация на операторите (припейд,постпейд,VIP и бизнес клиенти).Всички обслужват всеки клиент.Освен това компанията постоянно се оправдава,че иска да е близо до абонатите си и затова не дава и стотинка за нова билинг система,с която клиентите сами да си проверяват отстъпките.За тази цел в момента клиент,който ползва да речем план UniCall трябва да се свърже с оператор на 123,за да разбере колко минути му остават към мрежата на оператора,към домашни телефони и към други оператори.Това нормално ли е в 21-ви век.???
  Колкото до лимита – хората се оплакват,че не ги спират,когато го достигнат,а Вие,че са Ви спряли.Колкото до 35988137 – той е безплатен (поне към момента) само в мрежата на оператори от ЕС.В останалите държави е платен като обаждане към България.Същото се отнася до 35989123 и 35987123.Да не говориме,че “М-Тел” първи направиха телефона на Обслужване на клиенти безплатен в ЕС (говоря първи от родните оператори).
  Споменах го и в другата статия,че компанията има плюсове и минуси,но това може да се твърди само от човек ползвал услугите на всичките оператори.Тарифите не са показател за това колко е добър един оператор.
  Замислям се да направя една публична дискусия за мобилните оператори в страната и веднъж завинаги да се разбере,че “М-Тел”,не са проблема на всеки българин.Проблемът е той сам за себе си.
  Подчертавам,че виждам датата на публикуване на всяка една Ваша статия,но е хубаво,когато има промяна да се прави корекция,защото всеки има проблеми,но пък не значи,че и другите биха имали същия проблем,с което Вие имате.

 • Да си прочел някъде, че защитавам Глобул или някой друг оператор? За твое сведение, все още съм абонат на МТел…разговарял съм с по-високопоставени от теб предполагам, служители в компанията, постигнали сме известно разбиране…не че съм ви харвсал, но просто никой друг оператор не ме е накарал да го харесам повече…така че спри да се пенявиш…Иначе съм го казвал и пак официално ще повторя – докато “Андрейчо” е начело на МТел, няма да има шанс да се променят нещата особено в позитивна насока!

 • stoqn

  ebi im maikite na tiq pedera si i kyrvi…sadi gi do dupka