Boris Domain – The Marketing Creative Space

За Pokemon Go, най-доброто от Cannes Lions, актуалните трендове в интернет, полезни статии за уеб маркетинга и AI

Най-интересното в Мрежата от юни и юли – в сферата на дигиталните технлогии, маркетинга, рекламата, интернет комуникациите и иновациите, полезни статии и уеб ресурси, селектирани от Marketing Creative Lab

Няма как да не започнем с манията на годината, а може би и на десетилетието – „augmented reality“ играта – Pokémon Go.

Досега в историята на интернет не е имало явление, предизвикало за толкова кратко време такава масова лудост, дори и Angry Birds бледнее по полулярност и статистически показатели в сравнение с Pokemon Go. Вече има и няколко смъртни случаи, десетки тежки и по-леки наранявания, стотици създадени проблемни ситуации, всички само и единствено, заради невниманието и тоталната обсебеност от страна на преследвачите на покемони.

Интересен факт от гледна точка на маркетинга е, че създателите на играта от Niantic са предвидили много хитри опции за продуктово и бранд позициониране и sponsored locations, които обещават и сериозни приходи, а оттук и прогнозата, че покемон манията може да и не се окаже само временна мода. Макар че според мен „епидемията“ ще отшуми до една година….
За тези, които все още не са много наясно с това топ-тренд явление, предоставям на вниманието им този:

Много добра статия по темата Pokemon Go са написали и колегите от „Егоист“.  Може да погледнете и Wiki страницата на Pokemon Go.
И нещо любопитно – още от 2009 г. в България съществува един много маниашки уебсайт, посветен на покемоните (там ще откриете над 500 вида покемони, докато в Pokemon Go засега са само около 130). Изглежда наистина като от преди 7 години, но като съдържание определено заслужава интерес.

 

Ако се занимавате с дигитален маркетинг и интернет комуникации, задължително трябва да прочетете този доклад от началото до края (213 слайда). Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), както всяка година, и тази, са се постарали да анализират прецизно всички най-важни и актуални тенденции в Мрежата, на които сме свидетели днес. Съвсем кратко резюме (на английски):

 

Няма как да не обърнем внимание на най-големия ежегоден фестивал на рекламата и креативността – Cannes Lions. Но като че ли тази година, нямаше нещо, което да впечатли толкова силно, както на други издания (лично мнение).

Ще се уверите като прегледате горната статия, представяща  удостоените с голямата награда в различните категории за 2016.

А ако желаете да се запознаете по-подробно с всички наградени номинации във всички категории, разгледайте архива на Cannes Lions за 2016.

 

 

Авторите са се постарали доста за създаването на тази ценна статия, която селектира на едно място десетки полезни за вашия дигитален маркетинг приложения и онлайн инструменти, систематизирани в няколко основни групи:

 

Една от най-добрите статии, които са ми попадали напоследък, относно използването на хаштаговете в интернет.

В нея ще намерите много данни и подробен анализ по темата, както и детайлно обяснение за това по какъв начин и в какви количества да използвате хаштаговете, като отчитате спецификите и особеностите на всяка една социална мрежа.

Включени са и доста реални практически примери, които показват какво да се прави и какво да не се прави, за да постигнете с помощта на хаштаговете желания положителен резултат за бизнеса ни.

 

Това не е единственият, разбира се, но освен че е най-актуалният, със сигурност е и най-добрият маркетинг гайд за LinkedIn, който съм чел досега. Написан е от маркетинг екипа на компанията. Много подробен и отлично систематизиран, в него ще откриете всичко най-важно, което трябва да знаете за тази значима професионална социална мрежа и за възможностите, които тя предлага за вашия маркетинг и реклама.

 

Нещо полезно по темата content marketing и copywriting. Както се вижда от инфографиката, авторът си е поиграл доста, за да систематизира различните типове блог статии и да събере на едно място наистина ценни от практическа гледна точка схеми-патерни за създаването на интересно съдържание. Несъмнено ще ви помогне много в моменти, когато се налага да пишете, а ви липсват идеи и вдъхновение или изоставате с контент графика.

 

Страхотна колекция от впечатляващи интерактивни инфографики от почти всички сфери на човешкото знание и практика. Може да си загубите неусетно цял ден в разглеждането им. Все по-ясно става, защо бъдещето на съвременната комуникация в интернет е в силното визуално съдържание.

 

Най-голямата колекция безплатни електронни книги за всички основни продукти на Microsoft Windows 10, Office 365, Office 2016, Power BI, Azure, Windows 8.1, Office 2016, SharePoint 2016, SharePoint 2013, Dynamics CRM, PowerShell, Exchange Server, System Center, Cloud, SQL Server и за много други от по-старите версии. И да, абсолютно безплатни са за сваляне!

Задължително четиво за всички, които следят темата AI (Изкуствен интелект) и стратегиите на технологичните гиганти за развитие в тази посока. Без съмнение, AI е в центъра на бъдещите планове на Microsoft и част от визията на изпълнителния директор Сатя Надела за бъдещето на компанията.