Спектър Нет се гаврят безнаказно с клиентите си!

Нека всички, които са пострадали от наглото потъпкване на потребителските им права от страна на тази самозабравила се компания, да изпратим жалби до КЗП!

Как бихте се почувствали, ако примерно си плащате редовно тока всеки месец и в един хубав ден  компанията доставчик реши ви отреже електрозахранването, понеже не сте се явили лично в офиса им, за да подпишете нов договор, с нови условия, с друга компания, въпреки че сегашният ви договор е в сила и никой не ви е известил официално за прекратяването или за предопписването му?

Може би ще си кажете – е чак такова нагло беззаконие дори в България няма как да се случи! Но…много ще сбъркате! Точно по същия начин Спектър Нет / Spectrum Net, компания собственост на МТел / MTel издевателства над клиентите си. Аз съм един от пострадалите!  Спряха ми най-безцеремонно достъпа до цифрова телевизия без значение, че съм им клиент от 2008 г., който всеки месец редовно си плаща за услугата им. До последно вярвах, че не може да са се “извисили” до такава степен на безочие, но както обикновено, Мobiltel / Мобилтел надхвърлят и най-смелите очаквания по отношение на това, как могат да скъсат нервите на клиентите си.

Ще се опитам да изляза от емоционалния тон, въпреки, че все още съм адски бесен от дебелоочието им и ще обясня спокойно за какво става дума.

От декември,  2008 г. имам договор със „Спектър Нет” АД за предоставяне от тяхна страна на на услуги за широколентов достъп до Интернет и IPTV (PON). Всяка година договорът се подновява автоматично (съгласно чл.6.2, ако никоя от страните не е заявила изрично писмено с едномесечно предизвестие желанието си за прекратяването му). И в момента същият този договор е валиден до декември, 2012 г., а аз си плащам редовно сумата по договора от 54.00 лв. (заедно с интернет) около 25-то число на всеки месец.

Миналия месец обаче ми се обадиха от Call центъра на „Спектър Нет”/ МТел и ми обясниха по телефона приблизително следното: „Г-не, от началото на месец май услугата ни Цифрова телевизия преминава към нова, по-качествена техническа платформа и ТРЯБВА да идете до наш офис и да подпишете нов договор, с МТел, за да може да я ползвате”.
Съответно аз им отговорих: „Това, че повишавате качеството на услугата е прекрасно (в последните месеци качеството на цифровата телевизия на Spectrum Net бе под всякаква критика). Но аз нямам никакво намерение да си губя времето да ходя до ваш офис, след като имам легитимно действащ договор с вас. И моля ви, не употребявайте глагола ТРЯБВА! Просто заповядайте в къщи и сменете оборудването, както дойдохте навремето още същия ден, когато ви се обадих с желанието да бъда ваш клиент”.  Гласът отсреща ми заяви, че нямали такава практика.

Аз в същото време осъзнах, че в случая от чисто правна гледна точка реално се касае за прекратяване на действащ договор с един юридически субект (Спектър Нет) и склюване на нов договор с друг такъв (Мобилтел). Затова поисках от тях, когато техен екип дойде при мен на място, да ми донесе и новия договор, за да мога да го прегледам и преценя, дали да го подпиша или не. Девойката от Call центъра тогава „онемя” и така разговорът ни приключи.

Два дни по-късно пак ми се обадиха от Spectrum Net със същото предложение, но бяха малко по-любезни. Вероятно поради един мой пост на стената във Facebook страницата им, с който изразих възмущението си от действията им:

fb-spnet

Дори споменаха, че ако толкова съм искал, специално за мен щели да направят изключение и да дойдат лично. Казах им, че не желая да правят изключения и компромиси специално за мен, а да обърнат повече внимание на правата на своите клиенти и качествения customer service. А ако искат да сключим нов договор с нови, дори и по-добри условия, нека да спазват закона.

А именно – според чл. 6.3 на действащия договор между мен и Спектър Нет АД, той може да бъде прекратен преди изтичане на срока в посочените от чл. 32, ал.3 и чл. 33 от Общите условия случаи, които гласят следното:
„1. при взаимно съгласие, изразено писмено от страните, обективирано във формата на прекратителен протокол. С прекратителния протокол се уреждат всички висящи отношения и парични задължения на страните;
2. едностранно, без предизвестие от всяка от страните, в случай, че насрещната страна виновно не изпълнява свое съществено задължение по Договора.
3. едностранно от която и да е от страните с отправяне на едномесечно предизвестие до другата страна.”

Освен това, в чл. 7.1 от действащия договор изрично е записано, че „всички съобщения, уведомления и други подобни, както и цялата кореспонденция между страните се води в писмена форма”.

И сега може да си представите какво беше моето бясно изумление, когато вчера, 9 май, 2012 г., след като видях, че нямам цифрова телевизия и се обадих до поддръжката, от компанията ми заявиха, че услугата ми е спряна понеже не съм отишъл в техен офис и не съм подписал нов договор с МТел. Те ми били отправили предизвестие по телефона преди месец!

Аз естествено бях подготвен и им отговорих, че според договора ни, предизвестието следва да е в писмена форма, а аз такова не съм получавал.(обаждането им преди месец дори не беше и телефонно предизвестие за прекратяване на договора, а просто някакво ултимативно искане от тяхна страна да се иде лично в офиса им и да се подпише нов договор, с нов доставчкик!)

Но те не се впечатлиха изобщо и наглостта им стигна дори  до там, че с подигравателен тон ми заявиха „Като не искате да ползвате услугата ни, ТРЯБВА така или иначе да отидете до офиса ни и веднага да върнете оборудването, което сме ви предоставили!”

spectrum-net-sucks

Представяте ли си какво ганьовско дебелоочие трябва да имаш, за да унижаваш по такъв брутален начин лоялните си клиенти? Представяте ли си какво високопарна надменност притежава тази самозабравила се компания, за да си позволява така явно да нарушава законите на Р България и да се подиграва с правата на потребителите в тази държава, член на Европейския съюз?
Не, този път няма да им се размине!

Първо, ще прекратя договора между мен и Спектър Нет едностранно, без предизвестие (поради виновно неизпълнение на тяхно съществено задължение по Договора, а именно непредоставянето на услугата цифрова телевизия, за която съм си платил сумата, определена в чл.4.1 от Договора).

Второ, ще изпратя жалба до Комисията за защита на потребителите, да се произнесе по незаконосъобразните действия от страна на Спектър Нет / Мобилтел.

Трето, ще се консултирам с юристи, какви са вариантите да защитя нарушените ми права на потребител и по съдебен път – за нанесени ми неимуществени вреди.

Четвърто, призовавам всички, които са се сблъсквали с подобни беззакония и нарушаване на потребителските им права от страна на Спектрум Нет / МТел да изпратят от свое име жалби до КЗП, а и да обмислим също така, какви други правни действия могат да бъдат предприети.

Пето, моля всеки, които вярва,че в тази държава всички икономически субекти трябва да спазват законите и да зачитат правата ни на граждани и потребители да направи максималното, да разпространи  тази статия, за да стигне тя доколкото се може повече читатели.

Наистина, разчитам много на вашата помощ, съвети и подкрепа!

Да проявим гражданска активност,  да се противопоставим на беззаконията,  да защитим достойнството си и да покажем на всички нагли монополисти, че повече няма да им разрешим да ни тъпчат безнаказано!

 • zoomaniak

  Монополистите няма да спечелят никога – АКО повече хора са като теб.

 • zoomaniak

  Монополистите няма да спечелят никога АКО повечето хора са като теб.

 • Marush Denchev

  Всичко, което е свързано с M-tel го избягвам, като Дявол и тамян. Отвратителна фирма, що се отнася до отношението с клиентите си, а и като услуга не са кой знае какво.

 • Petyoyo

  Ееее все недоволни!! Ако ти го подновят автоматично-мамят, ако те спрат след изтичането -пак мамят ! Какво искаш да ти се молят ли ? Толкова ли е трудно да се посети офис? То си е за ваше добро, ако неискате стойте без нет !

 • Bobby Velev

  Откакто преди време ми дойде сметка с 40 лева разговори за карта, която е извън телефон в шкафа ми … нищо в Мтел не може да ме учуди. Естествено от тогава не съм ползвал и никога няма да ползвам нещо свързано с тях!

 • За мое добро ли??? Че те да не ми правят благодеяние??? Става дума за бизнес и за елементарно уважение към клиентите!

 • Sasas

  М-ТЕЛ са ЛАЙНА И ГОВНЯРИ !!! ИСКАТ И ЛЪЖА ПАРИ ЗА ВСИЧКО. НЕ ИСКАМ ТАКЪВ МОБИЛЕН ОПЕРАТОР В БЪЛГАРИЯ !!! БАТКОВ ДА ГО ДУХА… СЕГА СА ПОСЛЕДНИТЕ НАПЪНИ ЗА ДА ОЦЕЕЛЕЕЕ….

   

 • Assholer

  Хаха ти изобщо не си в час бре човек. 🙂

 • Само минавам

   За разлика от безделници като теб, някои хора имат плътен работен график, в който трудно би се вместило посещение в офиса на фирма, която дефакто не си спазва условията по договора. Ама докато не ти опре яйцето и до твоя г*з, ще си дрънкаш глупостите и ще критикуваш неоснователно 😉

 • Petyoyo

  Ми смени ги,ама пак ще трябва да се дигнеш и да идеш до някой офис , което май е големия проблем!Недоволствие да има и да се хленчи на гърба на Мтел.

 • Sim

  MTEL мощенници ,лъжци ,манипулатори…

 • Dzver

  Ясно беше, че нищо добро не може да излезе от продажбата на Спектър и Мегалан на Мтел. Все още по кварталите имат конкуренти. 

  Успех.

 • Tsvetan

  Отдавна клиентите на М-тел би трябвало да покажат среден пръст на компанията. Аз съм техен клиент единствено защото бях доволен от интернет услугите на Спректрум. Иначе мобилният ми е към друга компания и по собствено желание не бих станал клиент на М-тел.

 • Мерси Веско:-) Както някой беше казал, “монополът мачка”, но не е напълно безнадеждно положението все още…

 • Tsvetan

  За мен М-тел НЕ УВАЖАВАТ клиентите си. Още от историята със сметките от преди година, не чух нито един високопоставен мениджър да излезе и да се извини и да благодари за търпението на клиентите си. Вместо това направиха една безлична рекламка, в която накараха кака Гинка чистачката, Мая от колцентъра и Пешо техника да се извинят пред камерата. Това за мен е ясен показател за реалното отношение на компанията към клиентите и. 🙂

 • Pharaon

  Ти не си в час и не си никъде въобще и наистина дрънкаш глупости…

 • Pharaon

  В отговор на Petyoyo!!!

 • IID_IUnknown

  За КЗП – не си губете времето. Ето отговор на подобна жалба по повод неспазване на договорни отношения от Булсатком:
  По повод постъпила Ваша жалба в Комисия за защита на потребителите /КЗП/ с вх.№ Ц-XX-XXXX / XX.XX.2011г., касаеща договорни отношения, Ви уведомявам, че Комисията зазащита на потребителите /КЗП/ осъществява контролни правомощия по Закона за защита напотребителите, Закона за туризма, Закона за потребителския кредит, Закона за електроннататърговия, Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние, и други. В конкретнияслучай са налице договорни отношения, които са предмет на облигационното право и серазрешават в съда. Неизпълнението на договорни задължения не е въздигнато от ЗЗП катоадминистративно нарушение, поради което същия изключва налагането на санкция В тазивръзка и с оглед изложеното във Вашата жалба, КЗП не може да вземе отношение по случая,тъй като така визираните обществени отношения не са регламентирани в нормативнитеактове, по които КЗП има правомощия.

  Не, че не им отне 2 месеца за този отговор но … това е друга тема.

 • Благодаря, но си мисля, че все пак може да се прати жалба и в КЗП…не съм юрист и ще се консултирам с такива…но явно има опции за завеждане и на съдебно дело.

 • Vesko_grozdev

  Луканов, действай смело, аз вече ги изклатих чрез КЗП!

 • Vankoto2000

  Комисията за защита на потребителите върши много добра работа. Два пъти съм подавал сигнали до тях и двата пъти се отзоваха и отсъдиха в моя полза /учудващо и за мен/.

 • Само така:-)!

 • ju

  Аз останах 41 часа без нет заради повреда някаква

  http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?t=5581 

 • Petyoyo

  Ох работохолико така както ми говориш сигурно работиш на някой пазар и спокойно можеш да затвориш сергията за 5 мин и да идеш до офиса на Мтел.
  Кво се правите на пострадали и наранени,не е станало кой знае какво. Като сте недоволни що им ползвате интернета? Сички пищят, ама като си дадът номера са все на Мтел.
  И ако ми се случи на мен няма да хленча и да се жалвам все едно са нещо грандиозно е станало!

 •  Скоро не съм чел толкова силен анит-PR. Като потребител взимам страната на потребителя и за това искам да дам моето мнение тук.

  Преди няколко дни ми се наложи да се откажа от моя, защото реално бях на такса 18 лева, но след като всеки месец идваха да “оправят” нета и взимаха по 8 лева за тази визита, реално бях на доста скъп план. Реших, че не си струва. Отидох обясних им, че това е абсурд да плащам за техните проблеми и грешки, както и че си намерих по-добра оферта. Не им го спестих, защото ако искаш да си добре развиващ се бизнес трябва да приемаш и мислиш над критиките от клиентите си. Важи и за препоръки, както и им го формулирах аз.

  След като чуха сумата, която ще платя към новия доставчик, незабавно ме попитаха колко. Аз им казах, че е 2-3 пъти по-евтина. От там милата женица ми каза, че ще ми направи отстъпка. Почувствах се като на битака, нищо, че бях в лъскав офис с плазма на стената. 🙂

  Тогава аз пак им обясних, че отстъпка се предлага докато съм с тях, а не като тръгвам да се отказвам. Това беше голям автогол от тяхна страна. И така приключихме. Както каза бившата – най-мразим грозно скъсване, ама се случва. 🙂

  Много те разбирам и споделям емоциите ти. Не знаех, че само на мен може да ми се случи някой, с който съм бил коректен толкова време да ме загуби така грозно като клиент.

  П.П: Ама само какви тагове си сложил, репсект. 🙂

 • optimist

  КЗП няма да ти свърши никаква работа, защото не е в тяхния ресор. От КЗП ме насочиха да се обърна към Комисията за регулиране на съобщенията. Имах проблем с БТК, но при тях е още по-зле, винаги си в невидение, а може да проведеш един разговор с теб по телефон и след това да имаш нов договор (случи се на мой роднина). А аз не можах да си прекратя договора след разписване от тяхна страна близо 6 месеца, бяха големи мъки и нерви. Успех с начинанието.

 • Мерси:-) Така е, и за да не се случват такива неща – бой по монополистите!:-)

 • Благодаря! Задължително и до КРС ще пиша!

 • Aniam

  МТЕЛ найстина са МЕГА нагли. Аз бях техен клиент на Quarto и един ден ми се обадиха януари и ми казаха от 1ви февруари ТРЯБВА да преминете на мегалан защото QUarto се спира. WTF казах аз аз имам договор до август ами това е положението ТРЯБВА. Питах аз до кога ще стане включването на това Quarto по телефона до 3 дни викам добре. Отивам в офиса накараха ме да подпиша за прекратяване по взаймно съгласие с обещание ОТНОВО че ще имам телевизия и интернет до 3 дни. Пълен ТАШАК с извинение. Първо дори нямах интернет до седмица, второ интернета имаше МАСА проблеми, трето имах телевизия СЛЕД МЕСЕЦ защото нямаха приемници и 4то с ЦЯЛАТА си наглост ми сложиха фактура за интернет + телевизия за време дето нямах нито качествен интернет защото роутера който ми дадоха беше боклук докато не го сменят а телевизия ИЗОБЩО.  Все ПАК ХОРА това е по добре от Глобул те пък ми ФАЛШИФИЦИРАХА споразумение към договор с МОЯ подпис на дата на която ДОРИ не бях в България така че пак бива МТЕЛ поне не се подписват от мое име. Истината е където и да отидеш все тая. П.П. на Quarto качеството (всъщност е услуга на Neterra предлагана от Мтел беше по добро)

 • Нещо бе предприе ли срещу тая наглост от тяхна страна?

 • Mitkogalabov

  sushtoto i pri men… ot 3 dena niamam TV, no puk chakam da mi doide smetkata i da otida da napravia goliamia skandal kato mi doide novata

 • Todorov_38

  Пич,не си губи времето с КЗК и др. глупости,заведи жалба в съда и искай обезщетение 

 • rijavia

  Искрено се надявам да успееш по всички пътища, по които ще търсиш правата си. Като бивш работник обаче се съмнявам. Мтел имат прекалено много адвокати, които могат да предоставят достатъчно доказателства, че черното е бяло. ПОвечето такива действия на компанията са съобразени с тях и те много добре знаят на кои въпрос какво да отговорят при нужда. Дано да има повече такива хора като тебе които да се научат, че ако те не си следят правата никой няма да го прави за тях.

 • Писа ли в client.bg ? Там какви щуротии съм чел . .. 

 • :- )

 • Писах, да, чакам обаче да го одобрят за да е видимо публично…

 • Така е, обаче и 1000 адвоката не могат да излъскат лошия имидж на един бранд, струва си да се пробва…:-)

 • Обмислям и това, обаче реално трудно мога да докажа нанесена ми вреда…но пък за публично назидание си струва, да:-)

 • Потребител

  Ама вие май не сте били на друг доставчик а ? София е в топ 10 по най-добър интернет в СВЕТА , на режда се до страни и градове като Япония и Париж и това не е благодарение на ISP-та като “Пешо.нет” примерно ами на големите провайдери като Спектър. Щом от 2008 си клиент на Спектър ако ги вземеш да ги смениш ще си пръснеш главата директно с останалите, ако това ти се струва “беззакония” и дрън дрън там кви глупости наприказва, то останалите доставчици ще ти се видят като сатаната на интернета. Аз лично съм клиент на Спектър (а преди това HomeLan Който бяха закупени от Спектър) от 2006г и може би съм от късметлиите като цяло на които не им е спирал интернета повече от 2-3 пъти в годината. Спектър винаги са били коректни с мен , а и с хората които познавам които са на спектър. Тоталната незаинтересованост от страна на потребителите ме отчайва просто, говорим само когато са ни “опарили”.

 • Извинявай, никъде в статията ми не съм писал, че съм недоволен от качеството на интернета! 

 • Потребител

  Именно това е смешното, ти НЕ ЗНАЕШ какво е проблем с итнернета и сам си правиш проблеми. Говориш ми глупости и хленчиш за простотии. Направо се дразня, че чета такива неща за кадърни компании. Българите знаем само да хулим и пъдим. Спектърнет винаги е работил за удобство на потребителите и са били винаги гъвкави в услугите си. Мислиш ли че точно те ще те накарат да си смениш безсмислено телевизията ? И точно пък Спектър ги обвиняваш в беззаконие където ако не се лъжа собственика беше член на КРС… 

 • Не знам дали българите можем само да хулим и да хленчим, но съм сигурен, че не можем да отстояваме правата си – нито на потребители, нито на граждани! Такова безобразие на запад от Балканския полуостров няма как да се случи!

 • Гост

  http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?t=5536&page=9

  A тук се води един спор, защото отново са потъпкани условия по договор.

 • System Error

  Общо взето най-добрия вариант за всеки, който не желае да е част от една толкова мудна компания като М-тел е да премине към алтернативен доставчик. Пълна лудост е да се говори,че Спектър са номер 1, защото аз имах доста по-специфични отношения с тях и се убедих,че са изключително неорганизирана компания. Администратор при тях има между 9 и 17 ч, след това ако се случи нещо – чакаш или се надяваш да се оправят нещата от самосебе си. Интернет услугите на Мтел , в.т.ч на Мегалан и Спектър са стабилни не защото те самите са изключителни професионалисти, а заради вложените милиони ( какъв е произохда им е друг въпрос) в мрежа и оборудване.
  В момента има много доставчици, които са дори и на локално ниво – локални провайдъри за даден квартал, които с поддръжката си , отношението към клиента и цялостната си услуга са по-добри от всички големи фирми. Препоръката ми е – изберете малка фирма, подкрепете българският бизнес, а не монополисти от чужбина.
  Всичко това което съм го написал е и като настоящ клиент на Мтел.

  BTW В началото на статията е описана пък моята история – плащах си тока всеки месец и изведнъж ЧЕЗ пристигнали и го изключили докато не съм у нас, защото се водел на някой друг , а мен не са ме уведомили по никакъв начин да сключа договор с тях. 

 • System Error

  Голяма глупост си написал без да мислиш. Спектър са били през годините една от най-тромавите компании и бяха на ръба на оцеляването преди да се намери инвеститор. До преди време дори и мрежата им беше като на другите – по дървета , стълбове и т.н. Имам приятели, които са доволни от техните услуги, особено PON, но и тях ги разиграваха като маймуни – преподписвания, спиране на нет заради преминаване към ПОН и какво ли още не.
  Търсете си правата защото иначе винаги ще ви мачкат компании като Мтел / Виваком  / Глобул, ЧЕЗ и други подобни.

 • Точно такива фирми търся в момента…проблемът е че в Овча купел нямам особено голям избор…

 •  Борисе, коя част на Купел? В района около Монтевидео и като цяло ОК 1/Стара част съм, аз съм вързан към ОптикКом и съм доста доволен. Погледни относно тях. 🙂

 • Vasil_57

  Има Оптикком

 • Гледах ги, всички възможности изръчках, около моя блок освен МТел-ските и Blizoo (с които също не желая да се обвързвам), няма никоя читава фирма, която да предлага интернет и цифрова ТВ. Единственият ми вариант май е Булсатком…

 • Говорих с тях, в моя блок нямат, трябвало да пускат кабели, ама евентуално най-рано някъде следващата седмица можело да стане…въобще доста индиферентно звучаха…все едно не им се занимава…:-)

 • Емил Пенков

  Странна е тази статистика  за “топ интернет в света”, в която се сравнява София с други “градове и страни”, ама нейсе.

  Потребител съм  на Спектър от 2006 година. Хората от Спектър наистина са
  били винаги отзивчиви и коректни, корпоративните услуги за ми отпадали
  един или два пъти за този период. С домашния интернет и телефония
  надеждността не е на същото ниво, но ху кеърз – да ти падне връзката 1
  път на месец или два не е голяма драма – не знам как е в Япония и Париж,
  бай дъ уей.

  Моята драма започна , откакто Спектър се присъединиха към “голямото
  семейство” и започнаха промените, както и насилственото прехвърляне на
  клиенти на една компания от семейството към друга, за което аз разбрах
  сякаш между другото – никой не ми се обади за да ми каже, че политиката е
  клиентите на Спектър да се прехвърлят към Мегалан. Така или иначе, след
  като изчаках разумния според мен срок за това (поне 6-7 месеца), реших
  аз да съм активната страна за това прехвърляне, нали всичко е уж за мое
  добро. Още повече, че в един момент мистериозно изчезнах от клиентския
  списък на Спектър и нямах възможност да си плащам сметките, въпреки
  доброто ми желание за това. Та звъня в Мегалан – “Добър ден, така и така
  клиент съм на Спектър (итернет и телефония), разбрах някакси, че
  предстои прехвърляне на мрежите в квартала”. Нямало проблеми, да очаквам
  да ми се обадят колегите да уговорим дата и час. “Нали разбрахте –
  кавам – че имам и телефония, която също трябва да се прехвърли и да си
  запазя евентуално номера”. Обеща ми да провери и това и аз доволен, че
  толкова лесно се случват нещата започнах да си чакам обаждането. На
  другия ден ми се обаждат и почваме да си говорим за прехвърлянето,
  разбираме се за ден и час и аз между другото пак подпитвам за
  телефонията. “Ъ-ъъъъъ каква телефония, ми ние нямаме … чакайте сега ще
  питам колегите” Стоя така с телефона “на холд”, след което девойката ми
  обещава пак някой да се обади да уточним и тази допълнителна
  подробност. Вечерта на същия ден получавам ново обаждане, този път
  наистина компетентно и ми обясниха, че в момента няма възможност да са
  пусне телефонията, но работят по проблема и в скоро време ще го решат.
  До тогава си оставам както досега и да не бера грижи …няма да ми го
  спират, докато не намерят начин да го прехвърлят.  И така продължи още
  няколко месеца, през което време аз им се обаждах 2-3 пъти и все
  работеше по проблема, докато една събота осъмнах без нет и без телефон
  тоже. Звънкам – имало повреда голяма, работели по нея. Нищо ново, викам
  си – ще трая. Така се изтече съботата и неделята и в понеделник , а може
  и да е било вторник (ей колко съм търпелив и толерантен) отново им се
  обаждам. Каква се оказа повредата – ми те вече в квартала нямали
  покритие Спектър и трябвало да се обърна към Мегалан за де ме
  прехвърлят. Обръщам се – няма проблеми даже и телефонията да си запазя
  при това. Идват юнаците в уговорения ден и час със стълбите и макарите –
  дали съм знаел от къде влизат кабелите в сградата. Покзавам, разбира
  се, давам акъл (за 7-8 години що кабел съм положил) и посочвам кутията
  на партера с оборудването на Спектър – сиреч до там ако го докарат, след
  това е лесно. Нагоре по етажите всичко вече е свързано. Прибирам се и
  ги оставям да си работят. След 20-на минути се звъни на вратата – всичко
  ясно, но кой кабел влизал в моя апартамент, да го свържели щото се
  оказало че те вече имат оборудване на 4-тя етаж и от там сввръзвали
  всичко. Тук трябва да вметна, че съм на първия и строителите когато са
  полагали инсталациите не са си давали много зор и мисъл – мушнали по
  една празна “гофра” , сиреч гофриран маркуч, от етаж до етаж ей така “да
  има”. Как са успели да намушкат още два кабела  – един от 4-тия и един
  обратно мога само да гадая – гофрата още от преди беше препълнена.
  Нейсе, свързахме се!. Последва разговор по телефона с офиса и даже ми
  активираха акаунта – пробно да видя дали съм доволен и докато подпиша
  договор. “А телефона”  – викам. “Къ’ф телефон, к’ви 5 лева ..”  – те
  били само до тук, останалото в офиса та, ще се разберем. Отивам на
  другия ден в най-близката каса в Скайсити. Обслужват я три балерини,
  много мили и отзивчиви, посреща ме първата – обяснявам какъв ми е
  казуса, но щом не съм за плащане трябвало са се обърна към втората.
  Повторно обяснявам, вади тя брошури ала бала да съм си изберял услуга. А
  аз услугата съм си я избрал преди 4 години, съгласен съм с цената и
  качеството искам само да си ми работи и да си плащам.

  “Ама и телефон ли имате господине”, Викам “Имах доскоро …”. “Я да
  видим … защо не си вземете аналогичната услуга от МТел – хем телефон
  стационарен, хем итернет, че и на промоциоанална цена”. “Я – викам си
  колко съм прост, как не съм се сетил за тая хубавиня” След това ми
  светна, че тя тая работа не е като оная работа – той неограниченият
  интернет след като се натрупа трафик за месеца 2000МБ (да се чете два
  гигабайта) става със скорост 128 Килобита в секунда, което ме връща в
  доброто старо време с модената връзка. Показах и тази малка подробност,
  въпреки, че едва ли правеше разлика между килобайт и килограм. Е значи
  не става – Мегалан ще е, но ще трябвало да попишем и договор. Няма
  проблеми – да пишем, само дето в договора с Мегалан за телефон нищо е
  пише. Не го подписах разбира се, при което девойчето започна
  5найсетминутен (поне) разговор по телефона с колеги и загубихме всякакъв
  контакт. На няколко пъти си задавах въпроса “Кой съм аз по дяволите и
  какво търся тука”. Сигурно съм бил достатъчно търпелив, защото
  разговорът свърши и ми беше обещано (за пореден път някой да ми се
  обади) на другия ден и да ми реши проблемите.

  Наистина ми се обадиха, – “Добър ден, разбрахме, че сте наш клиент от
  два дни и искаме да получим обратна инфорамция доволен ли сте от
  обслужването”. “Че съм доволен, доволен съм, само че обслужване нямаше и
  клиент все още не съм ви”, “Ъ-ъъъ ама как така….” – при което аз (за
  кой ли път си разкавам историята). Да, обаче те не можели да ми
  отговорят на тези въпроси трябвало да се обадя другаде ?! Същия ден
  имаше и второ обаждене – намрили решение (дали?!). Щял съм да бъда
  абонат на Мегалан за нета, а телефона по съшия кабел щял да се обслужва
  от Спектър – да, да ама не!.

  Нешо не се получи и тази стратегема (както би казал Кембълът) и след ое
  неколко дневни мъки се оказа, че нямало нуцда да минавам към Мегалан,
  само ше им ползвам кабелите,м а настройките да съм си ги върнел към
  Спектър.
  Сега съм така, не че пак не ми зависва VoIP-a от време на време, ама не се впечатлявам особено. Хубавото в случая наистине е имаме избор – доставчици има всякакви.

 • Е ти си написал цяла статия по темата, нямаш ки блог да я пост-неш? Веднага я лайквам и шервам:-)!

 • Freedom

  Много сте резки и крайни. Точно като шофьори на пътя , на които някой не е отдал предимство и се нахвърлят с ругатни и заплахи.
  За какво иде реч съвсем накратко – клиент има договор с някаква фирма за някаква услуга. В един момент тази компания спира да съществува като такава. Има логика да се наложи преподписване на договор с новото юридическо лице (в случая придобило изчезналата компанията). Ако на клиента не му харесват условията или начина на работа на новото юридическо лице , то по силата на договора , може да прекрати отношенията си с дадената компания. Нищо по-сложно от това …. Драматизация на тема “Господи , как ми потъпкаха правата” са смехотворни. Емоционалните изблици граничат с “дървена философия” ….кой кого как щял да съди !? За какво точно ? За липса на предизвестие ? Излиза , че това е драмата, защото ако се бяха пратили едно писмо, с което уведомяват господин Х , че прекратяват договорните си отношения с него каква щеше да е разликата ? (че щеше да го има в писмен вид – това нямаше да спести някакво време на засегнатия Господин Х)
  Хора, това , че някаква девойка в Call center, най-вероятно луднала от обаждания, не се е държала професионално и/или възпитано може да е само повод за оплакване от customer care и евентуално прекратяване на договорните отношения – право ,  което никой не му е отказал или отнел. 
  А реално , ако човек се дистанцира от изкривената ни действителност и латентната агресия, цялата ситуация изглежда комично направо …..

  Ползвал съм услугите на почти всички големи фирми в бранша и мога да кажа, че перфектни няма. Не вярвам и да се появят. Хубавото на днешното време е, че конкуренцията е жестока и ние като клиенти можем да избираме, докато не намерим доставичка , който ни задоволява персоналните нужди – било то от лично отношение, качество , цена и т.н.
  Имаше време , когато интернета беше само по модем , само по телефонните линии на БТК и струваше безбожна сума (сравнена със сегашните пари) , а скоростта беше една mp3-ка в денонощие и когато прекъснеше просто си натискахме redial, защото нямаше какво друго да направим.
  Пожелавам на всички да пестят нервите си и да влагат енергията си за борба с много по-големите проблеми на нашата държава, защото те касаят всички нас (дори децата ни) и ни принуждават да сменим “доставчика”….т.е държавата.

 • Именно, и аз просто исках, фирмата да спази условията на договора в частта, която е описано как се прекратява той. А иначе, имаше време когато  изобщо и интернет нямаше и ако се върнем по-назад и електричеството е било кът…:-)

 • Celux

  Браво точно така трябва да се постъпва,сега ги осъди.Успех 

 • Дано да успееш да ги осъдиш или каквото там ще правиш, ама според мен ще си загубиш времето. Не си ли забелязал, че в България щом голяма компания купи нещо работещо, каквото и да е, веднага го усира го отвсякъде.В нашия град до преди около 2 години си имаше само месни доставчици на интернет и телевизия и всичко си беше цветя и рози. Да ама преди бреме единия доставчик го купиха Близу и стана тя каквато стана. Добре че нямах срочен договор и след няколко скандала се откачих от Близу и сега съм на останалия местен доставчик и съм на тръни кога ще ги купи някой и ще насади в офисите им няколко глупави кифли, които освен да приберат таксата за друго не стават.

 • Прав си, но все пак си струва да се опита…КЗП напоследък, като че ли са започнали да работят по-добре…

 • Valentine Valov

  Само да отбележа, че фирмата на Specrum Net продължава да е юридическо лице, което обезсмисля първите 20 реда от коментара.

  Моят светоглед също се върти около идеята да обръщам внимание на важните и ценните неща в живота. Да не се затормозявам с посредствени проблеми, ползата от които е изгубено време, вместо да съм съсредоточен в това което има реална полза.

  В случая, една мрежа от фирми иска да ти покаже колко повече от тебе представлява и аз не бих се примирил с оправдание от рода: “ама то всичко при нас е така, дай да гледаме напред”.

  На всякъде по света корпорацийки правят гражданите на маймуни, но само при нас ни го натрапват в лицето. Еми прощавайте, ама мен като ме нарекат маймуна и се обиждам. Вие си трайте!!!

 • Valentine Valov

   Е така не бях се смял на коментар под статия от много време. Благодаря за историйката и начина на разказване.

 • Valentine Valov

   То направо си е за статия, наистина.

 • Guest14

  Не можах да разбера.Защо не ти дават да прекратиш договора?

 • Аз не съм искал да си прекратявам договора, напротив, искам Спектър Нет да си изпълняват задълженията по него, за което си плащам всеки месец. Реално те престанаха да си изпълняват задълженията по него и ме оставиха без телевизия…

 • Karapenev

  Много шум за нищо 🙂 

 • 1:1

  КЗП работят добре, но такива жалби пренасочват към КРС. А пък КРС засега на моя жалба срещу Близу не отговарят вече 45 дни…

 • Freedom

   Не става дума за оправдание или за фактология (дали е още юридическо лице или не).
  Става дума , за свобода. Всеки е свободен , когато не харесва дадена услуга, да смени доставчика й. И нека да бъдем реалисти , услугите , дори договорени , се променят (затова има клаузи в договора , които ни позволяват да го прекратим). Наше право е да не сме съгласни с промените. Хубавото е, че интернет доставчик се сменя лесно , а какво да кажем за банките, с които договаряме една лихва , а след 1 година става друга, след още една година трета и т.н., а ние имаме 20 годишен кредит (примерно)?
  Колкото до гражданите и маймуните – вече доста години ни правят на маймуни нашите “държавници” – не виждам някаква обществена реакция, какво остава за фирмите (които нямат морален ангажимент към обществото)….. Дори руснаците излязоха на “разходка” , за да покажат недоволството си. Тук всеки си наляга парцалите и църка само когато някой не засегне личния му интерес.
  Нещо не по темата, но с подобен привкус.
  Общината вдигна цените на синята зона. Направи я по-голяма. Реши да щави (буквално) живущите в синята зона още повече. Къде е обществената реакция ? Ще ви кажа – няма я.
  Защото според данни от проучване над 3/4 от жителите на София одобряват ….
  Защо одобряват ? Защото не ги засяга лично тях (3/4 от жителите не София не живеят в синята зона). Нека да кажат на всеки живущ в Младост, Люлин или Дружба , че трябва да плаща годишно дори 10 лв. на година (в синята зона е 150 (за втора кола 450)) затова, че паркира на общинска собственост (улици , тротоари , градинки , междублокови пространства) и тогава ще има вече голямо църкане…..

 • Real_v

  браво,Боби!

 • И там съм пратил, дори и до Омбудсмана пратих…:-)

 • Mvpiano

  Щом Спектрум Нет са вече М-тел – тя работата е ясна …! Мога да препоръчам да се обърнете към един господин, който се занимава именно с подкрепа на пострадали от Мтел, (www.aptiu.com) – г-н Ганчев (0894 39 19 10). Аз също съм от тази група, случайно го намерих от интернет, той лично ме заведе при адвокат който се занимава с подобни случаи.
  И още нещо, за тези които не знаят: така наречените ‘Bob’ са новите Мтел (нещо интересно тук в тази връзка:  http://nomobl.wordpress.com/2011/11/09/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D0%BC%D0%B0%D0%BB/
  В никой случай – не е губене на време човек да търси правата си, нищо иначе няма да се промени. Бездействието ни е ПОДКРЕПА за такива като Мтел, Спектрум нет, Боб и пр.!

 • Благодаря за информацията. Специално ще проверя!

 • Хихи, разправям аз, че клиента не си знае интереса понякога. 🙂

  Да, хубаво е да сме буквалисти и да си знаем правата и познаваме договорите които подписваме, но в случая Мтел са направили услуга на клиента обаждайки му се по телефона. Можеше да изпратят писмо и след 1 месец просто да прекратят услугата. А дали български пощи ще доставят писмото и т.н.. не е техен проблем ;“)Аз лично щях да се размърдам и да си преподпиша договора, а който е прекалено велик нека стои без ТВ и да си губи времето по КЗП и компания 🙂

 • А дали, а евентуално и т.н….а аз лично за разлика от теб държа на правата и достойнството си…понеже много хора в България разсъждават ей така като теб, на базата на овчата психика, ей затова сме на това положение!

 • О на какво положение сте в БГ не ме вълнува от известно време :“)

  Но и за мен е важно услугите за които плащам да работят, а не да показвам “мускули”. А и знам какъв е ефекта от оплакване в КЗП – нулев. Присъствал съм на “проверките” им …И да, и аз държа на правата и достойнствата си, но и оценявам когато компанията се трогне да ми се обади и да ме уведоми, вместо да ми изпрати писмо което я видя я не … :)И в двата случая ще прекъсне услугата, но чрез обаждането си поне са сигурни, че клиента е уведомен своевременно. 

 • “Компанията да се трогне”:-)??? Ти сериозно ли??? Аз им плащам, съгласно договор! И както аз си спазвам задълженията по договора, искам и тя да си спазва своите! Нищо друго!

 • Ти сериозно ли разбираш написаното?
  Задължението на компанията е да ти прати писъмце, което като се има предвид качеството на нашите пощи е съмнително дали ще пристигне при теб. Също така има опасност да не го забележиш дори. Ако си следват задълженията буква по буква, месец и нещо след като ти пратят писмото имат правото да ти изключат услугата. И не е техен проблем ако БГ пощи са се издънили. Те са си свършили задълженията по договора.

  При обаждането обаче всички са сигурни, че ти си получил информацията. И в тази ситуация ти решаваш да се оплачеш? Че и са се обадили 2 пъти, ако случайно си забравил, да знаеш, че трябва да се свърши това.
  Може би смяташ, че игнорирайки информацията те просто ще се откажат?
  Успех в съда, много ще ми е любопитно дали ще постигнеш нещо, Ако може постни съдебното решение, да видим до къде ти стига достойнството. И да видим кой е прав и кой крив според съда. 

 • Под писмена кореспонденция не се има предвид само Български пощи, email-a е също писмена кореспонденция…а иначе фактурите си ги изпращат всеки месец по пощите и няма проблем, нали? Освен това ако изобщо си прочел какво съм написал, става дума за подписване на нов договор, с друго юридическо лице,при други условия, с които аз изобщо не съм запознат. И трябва лично да ида до офиса им при това! И то при действащ договор, по който си плащам редовно всеки месец! Е сори, ама ако ти си се “трогнал” от компанията как мисли за клиентите си, аз няма как да се трогна!

 • И какъв е проблема?

  Едностранно прекратяват договора и точка. Получаваш си известието / защо да е по и-мейл?/ и си хепи. Телевизята ти бива спряна след 1 месец. Ако имаш желание посещаваш офис и подписваш нов договор, ако нямаш такова желание – не подписваш. 
  Кое точно не е ясното ? И кое смяташ, че не съм прочел? 
  Известие си получил по телефона, тамън 2 пъти. Единственото от което можеш да се оплачеш, е че не си получил писмено известие. 
  Затова и казвам, че като клиент не си знаеш интереса. Получил си необходимата информация, решил си да не се възползваш, прекъснали са ти услугата.
  Дали в съда ще имаш успех е нещо много съмнително. Сам си си докарал главоболието правейки се на прекалено важен ;“) Продължавай с хейтенето из нета 😉 Това ще ти пусне телевизията 😀

 • Аз и интересите, и правата си на потребител ги знам прекрасно, явно ти не си запознат с тая материя. А ТВ отдавана си пуснах – на друг оператор, и съм в пъти по-доволен от качеството:-)

 • Freedom

  Това още ли го дъвчете ?
  Дали са пратили , дали не са …каква е разликата ? Ако бяха пратили и в него пишеше : “Елате да преподпишете, или след 1 месец прекратяваме договора си с Вас”? Пак клиента щеше да е информиран (но по-бавно и несигурно) и пак клиента трябваше или да предпопише, или да се откаже… 
  Никой, никого няма да осъди пределно ясно е….
  Просто един човек ще си смени доставчика. Всеки ден се случва , но с далеч по-малко драма…..

   

 • Phreak

  пич кво драматизираш. Мтел/СПНЕТ сменят платформата, няма заради теб да оставят старата. Отделно и СПНЕТ се закрива като фирма заради купуването от Мтел и реално ти ТРЯБВА да подпишеш нов договор с нова фирма Мегалан/Мтел ако искаш да ползваш услугите им. Само не разбирам защо не могат да ти го донесат – но това явно е политика на фирмата.

 • Каква е разликата ли??? Разликата е като дали си спазват договора, който са подписали или не го спазват!

 • Ей, добре че си ти да ми го обясниш, че сменят платформата, че аз не знаех:-)))

 • miroone

  Наистина разбирам мотивите , и те подкрепям! Не може в 21 век някаква българска фирма/каквато и да е/ да си мисли че клиентите трябва да се съобразяват с нейните желания, хрумвания и прищевки! Но не разбирам едно, а именно -защо толкова дълго си бил техен лоялен клиент, и то на такава висока цена? Аз съм от гр.Русе и почти винаги съм бил клиент на една фирма “Нетуъркс”. За кратко бях клиент на ” Трипъл плей” но тяхната лоша поддръжка или по-точно липсата на такава ме накараха да прекратя едностранно договорът си с тях! Все пак не може два дена след като съм се обадил че имам проблем с телевизията и нета да ми се обадят и да питат “оправиха ли се нещата”. Дори не съм и мислел да им плащам неустойката от договора, която те настояваха да платя!
  В този дух просто се чудя защо толкова години си бил клиент на тази фирма, която не вярвам да ти е давала наи-добрата възможна услуга, като има толкова други в София?

 • Ами защо…от една страна по инерция, от друга страна, в началото обслужването не беше толкова зле, особено в периода преди да се намесят по-активно МТел…

 • Кадинов

  Досега винаги съм бил много доволен от Спектрумнет. Днес обаче разбрах, доколкото ми обясниха от офис на М-Тел, че вече ги няма добрите условия при преподписване на договорите за една година напред. Например в началото на май 2012 година при преподписване за една година напред за 50 мегабита оптичен интернет се плащаше първите шест месеца по 6 лева, а следващите шест месеца по 30 лева. Така средната сума е 18 лева на месец. В момента при преподписване за една година напред сумата е 26.90, тоест с 9 лева повече. За цяла година разликата е 108 лева. Защо да преподписвам договора, след като от 30 лева ще спестя само 3 лева!!! Ако до края на април 2013 година не пуснат старите или поне близки до старите условия за преподписване с лоялни клиенти, ще се откажа от услугите на тази компания.