В Google Maps името на България е изписано на руски!

Признавам си, че до днес не бях забелязал тази фрапираща грешка на Google, въпреки, че редовно се ровя из Google Maps. Днес обаче ми попадна статията „Welcome to Bolgaria или Добре дошли в Болгария”, публикувана в сайта „Биволъ” и веднага проверих. Действително на кирилица името на държавата ни е изписано не като “България”, а както се пише на руски език – „Болгария”.
Ако не вярвате може и вие да влезете в Google maps и да проверите сами.
И понеже както са написали колегите от „Биволъ” в шеговито писмо до “чичко Гугъл”: “Пиша ти директно, защото няма смисъл да чакам управляващите тази държава да сторят нещо по въпроса. От 65 години България наистина е Болгария и явно нещата няма да се променят в обозримо бъдеще” , предлагам ние да вземем нещата в свои ръце и да свършим работата на Външно министерство, чиито чиновници явно нямат навика да влизат често в интернет.

Нека всеки да изпрати доклад до мениджмънта на Google Maps, за да ги научим как се пише правилно името на България на кирилица.

И не обвинявайте Сергей Брин, сигурен съм, че не той е правил превода, въпреки произхода си.

Ето какво трябва да се направи:
1.    Влизате в Google Maps и намирате „Болгария (Bulgaria)”

2.    Кликвате с десен бутон на мишлата в средата на картата и на прозорчето, което ще ви се отвори, натискате “Report a problem” (“Докладвай за проблем”):

Допълнение: Понеже, получих сигнали, че в някои случаи опцията за репорт на проблем не се появява в прозорчето, което се отваря при клик с десен бутон, прегледах отново и открих, че понякога опцията се визуализира и като бутон най-долу вдясно на картата: