Понеже основната тема на блога ми е „marketing creative” просто няма как да не отдам почит на поредното страхотно маркетинг криейтив постижение – новата глобална рекламна кампания на Desperados – tequila flavored бира (бранд на Hеineken). Desperados Experience за мен е фаворитът за най-креативна маркетинг кампания на годината, поне до този момент, разбира се.

Въпреки че тя се базира на стандартен ТВ клип (вижте го вдясно), истинската черешка на тортата е интегрираната вайръл кампания в YouTube.

desperado

Влизаш на пръв поглед в стандартната YouTube страница, пускаш си видеото….и изведнъж се оказва, че нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Ти ставаш част от партито, приятелите ти от Facebook, с които си се свързал чрез включената опция вътре във видеото, също стават част от партито, в един момент целия екран става част от него…и накрая забелязваш, че дори сексапилна девойка е с татуировка на твоя образ на рамото си! Естествено можеш да си запазиш снимка за спомен с татуировката в албума си във Facebook и да споделиш емоцията от преживяното с всичките си приятели и там, и в Twitter. „Лудница!” – както коментира импулсивно един приятел….tatoo-desperados

И вайръл ефектът е гарантиран… От 5-ти април, когато бе официалния старт на кампанията, до днес стотици хиляди потребители от над 100 страни са се отдали на Desperado Experience.

Някои може да кажат, че идеята не е нова и уникална – подобни силни вайръл кампании бяха създадени миналата година (пр. за TippEx с ловеца и мечката , за Expandables с интервюто на Силвестър Сталоун ), но наистина кампанията за Desperados надгражда със свой принос креативната идея, съдавайки интерактивност и усещането за лично изживяване у потребителите.

Затова да отдадем необходимия респект на авторите – френската криейтив агенция Dufresne Corrigan Scarlett и холандското digital production студио MediaMonks.