За виртуалната реалност като реалност, за проблемите пред интернет, борбата с фалшивите новини, за advanced SEO и копирайтинг, Google и Facebook, любопитни експерименти с machine learning плюс безплатни ресурси в голямо количество и още…

Кои са най-интригуващите статии и интересните ресурси, които според Marketing Creative Lab си струва да букмарк-нем и отбележим като стойностни, полезни и привличащи внимание през последните два-три месеца от 2016 г.?

Безспорно една от най-вълнуващите теми, за които се пише и говори през цялата година, е развитието на VR технологията и масовизирането на устройствата, с помощта на които можем да се потопим във виртуалната реалност.

htc-vive-stars

Тази статия разглежда подробно и прави ревю на предимствата и недостатъците на топ VR устройствата, които са водещи на пазара – “from Oculus Rift to Google Daydream, VR is getting plenty of hype. Which system should you go for, what do you need to buy, and what should you play?”
За да имате и “second opinion”, препоръчвам ви да прочетете също и тази статия, която разглежда същия въпрос.

 

top

Някой спомня ли си Second Life? Преди около 10-тина година този виртуален свят придоби огромна популярност, но постепенно западна, най-вече поради това, че малко беше изпреварил времето си, нуждаеше се от по-напреднали технологии, за да продължи развитието си. Особено такива като VR (за които стана дума малко по-горе), както и още по-мощни машини, бързи процесори и видео карти с още по-големи възможности. Е, сега, като че ли необходимите технологии са тук и времето е подходящо за рестарт на платформата – дали Second Life  ще има second chance…вероятно скоро ще разберем…

 

Тази статия малко ще ни „отрезви“ от безметежното усещане че игрите и забавленията доминират в Мрежата. Брус Шнайер, един пионерите на Интернет и гуру на съвременната криптография, ни посочва и една друга, не толкова приятна реалност, която ни заобикаля. В изказването си пред Конгреса на САЩ той посочва 4 главни опасности, застрашаващи ни днес, в настоящия етап от развитието на Интернет. Кои са те? Ще разберете, като прочетете статията и изгледате видеото.

 

И още една интригуваща тема, свързана с Интернет. Заглавието звучи като от роман на Дан Браун, но да, това е самата истина. Действително цялата световна Мрежа е защитена от 7 специални ключа, съхранявани при драконовски мерки за сигурност от 14 души. Всъщност тези хора са част от екипа на организацията, която от десетилетия бди за сигурността, неутралността, свободата и развитието на Интернет – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Прочетете текста, изгледайте видеото към нея и със сигурност ще научите много любопитни неща, които, обзалагам се, не сте знаели досега.

 

И още един интернет феномен, който се превръща във все по-голям проблем на съвремието ни – т.нар. “fake news”, които ни заливат все по-масово напоследък, най-вече благодарението на могъщата сила на социалните медии. Няма спор, че това е нещо лошо, и изключително ефективен инструмент за пропаганда и манипулация. Примерите са не един и два – около кампанията на Доналд Тръмп, пропагандата, която идва и от двете воюващи страни в Сирия, хибридната война на Кремъл и мн.др. Но проблемът е как да намерим ефективни механизми да се преборим с този негативен феномен. Дори скоро  Facebook създадоха механизъм за докладване на подобни статии, а в някои страни се искат законови промени, с които да се преследват и наказват тези, които разпространяват подобна дезинформация. В критиките не бе подминат и Google.

4129

Все повече гласове се чуват и срещу Google, че не взема мерки подобни фалшиви новини да не се появяват на първите страници в резултатите от търсенето.

Но дали подобни мерки не са нож с две остриета, дали те няма да дадат възможности и отворят пътя за скрита цензура върху съдържанието в Мрежата, дали няма да доведат до удар срещу един от основните принципи, на които се базира интернет – неговата неутралност? От една страна обвиняват Google, че показва в търсенето много fake news сайтове, но от друга страна – че алгоритъма му дефакто манипулира резултатите. Не е никак лесно да се намери верния, балансиран и работещ подход в случая И да се постигне това със сигурност ще едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред нас.

 

Следват две полезни от практическа гледна точка статии в сферата на SEO Първата представя много подробно и детайлно 13 доказано работещи SEO Copywriting техники.

А втората е в сферата на висшия пилотаж на SEO , концептуална статия, която със сигурност ще допадне на тези от вас, които са се посветили изцяло на оптимизацията за търсещи машини и имат също така солидни девелопърски познания. Хареса ми и заключението, което цитира шегата на Ранд Фишкин: „Let’s Make SEO Great Again“

580e78abedacd9-87660907

 

От алгоритъма на Google, се прехвърляме към алгоритъма на Facebook, с тази изключително детайлна и полезна статия на Иво Илиев, един от водещите български експерти в сферата на social media маркетинга.

facebook-masterclass-sofia-export2-768x576

Ще си позволя да цитирам Иво:

„Фейсбук маркетингът днес е много повече от неадекватната услуга, която ви предлагат или ще ви предлагат, наричана „поддръжка на фейсбук страница“.

Нужно е само да се „загледаме“ в алгоритъма, според който Фейсбук показва или скрива нашите търговски постове за клиентите ни, за да разберем това.
Фейсбук маркетингът е микс от дейности, включващ фейсбук реклама и лични участия, комуникационни стратегии и множество различни оптимизации и ако сега не си дадете сметка за това, е…. бизнесът ви няма да фалира, няма да достигнете до крах (макар да сме го виждали при някой бизнеси, неглижиращи този канал), НО ЩЕ ПРОПУСНЕТЕ ПОЛЗИ . А вашите конкуренти са също във фейсбук – те може и да не пропуснат ползите.“

 

  • WordPress Salary Requirements Revealed and Company Pricing Breakdown

В тази статия Марио Пешев се опитва да отговори на големия въпрос – колко струва изработката на един WordPress сайт и как следва един freelance уеб разработчик или малка девелопърска агенция професионално да калкулират стойността на своята работа и труд, естествено като се отчитат спецификите на конкретната задача, стандарта на живот и средното ниво на заплащане в различните държави по света.

 

580e78707dd8d5-35799312

 

Този сайт е истинско съкровище за програмисти, уеб дизайнери и разработчици. Съдържа безценна колекция от над 140 книги и практически гайдове, разпределени в около 35 категории – frameworks, програмни езици, backend, frontend, design/UX, network protocols, мобилни технологии, полезни инструменти и мн. други.

 

 

neuschwanstein

 

И за финал – един любопитен проект, разработван в Масачузетския университет (MIT). Целта му е да развива machine learning алгоритъм, с помощта на който обикновени снимки, на лица, сгради или пейзажи, се превръщат в изображения като от филми на ужасите. Можете да помогнете за обогатяването на алгоритъма като гласувате, дали генерираните от изкуствения интелект картинки ви „страхуват“ или не. 🙂