Пиша този пост без никакви претенции, че съм някакъв голям SEO или SEM експерт, знанията и опитът ми в тази доста сериозна област са по-скоро на базисно ниво или малко над него. Затова и може би не съм в състояние да анализирам и обясня по най-адекватния начин моите наблюдение за ролята на keywords мета таговете за т.нар. SERP.

Фактите, които ще цитирам по-долу обаче определено не се припокриват с доминиращото повече от година становище, че  дефакто keywords мета таговете не оказват никакво влияние върху позиционирането в интернет търсачките и не следва да се приемат като значим SEO фактор.

Да, това бе написано официално в Google webmaster blog, отделно потвърдено от Мат Кътс, а и от повечето авторитетни SEO експерти и SEO блогове по целия свят, а и у нас. И безспорно в алгоритъма на Google и другите търсачки, по който се формират подреждането на резултатите от търсенето по дадена ключова дума или фраза, явно keywords мета таговете нямат значение. Имам предвид при откриването на постове и статии с тяхното заглавие, т.нар snippet описание и оригинално URL.

Но…това, което открих е, че търсачките понякога могат да позиционират даден пост по-напред в резултатите, именно на базата на поставен мета таг на ключова дума или фраза, ако тя съвпада с търсените.

Какво имам предвид – ще илюстрирам с пример за по-голяма яснота:
Търся в Google „Обслужване М-тел”, доста наситена ниша като ключова фраза за търсене. Моят пост, „М-тел били винаги на линия?! Да бе,  да!”, който доби немалка популярност последния месец , се класира едва в края на трета страница в Google:

m-tel-search
В същото време обаче, вижте какъв резултат се появява на първа страница (макар и в края й):


Вижда се, че по тага „лошо обслужване Мoбилтел” връзка към статията ми, макар и чрез въпросния таг, излиза много по-напред. Факт.
Ето цялата и мета информация за тази статия:


Само от любопитство направих search  и в Bing и в Yahoo по фразата „лошо обслужване М-тел”. Резултатите, които излизат първи също изглежда, че са формирани на базата на „tagged as:”.

И още два показателни примера за SEO значимостта на keywords мета таговете. Търся в Google например фразата „авангарден филм”, също доста наситена search ниша. Един от постовете ми в блога съдържа именно тази ключова дума, включена като мета таг към публикацията. Така  само благодарение на този мета таг, търсещите откриват на първа страница в резултатите връзка към този таг в моята статия и аз получам трафик към блога си.


Иоще нещо интересно, което открих, докато си правих различни тестове с Google search. Например търся „Йонатан Доминиц” (това е световно известем рекламен експерт, който изнесе лекция на форума на АРА тази година). Връзка към моя пост за скорошния видео експеримент на Доминиц в YouTube, излиза на второ място, но благодарение на един от мета таговете, които поставих в публикацията – „вайръл видео”. Т.е. търсачката е открила и поставила на по-предна позиция връзката към keyword мета тага, а не самата публикация:


Със сигурност ако си бях спестил поставянето на keywords мета тагове в цитираните публикации, нямаше да имам тези резултати в търсачките.

Или ако мога да обобщя –  дори да не влияят пряко върху по-високото позициониране на дадена публикация или уеб страница  в търсачките, kеywords мета таговете определено дават някакъв макар и второстепенен принос за SEO и носят допълнителни  възможности за присъствието  в SERP. Т.е не бих ги изключил като SEO фактор. Така че моят съвет е, поставяйте на всяка уеб страница и блог пост цялата мета информация, която може да поставите като тагове (като спазвате определените правила, разбира се). Дори да не помогне, със сигурност няма да ви навреди.

P.S. Възможно е да има и друга интерпретация на примерите, които изложих по-горе и съответно по-професионално обяснение по темата. Ще се радвам ако се включат със свои мнения SEO специалисти, които изключително високо ценя – като Оги Младенов, Васил Тошков, Станислав Димитров, Лили Грозева, Мартин Попов…а и всеки, който се чувства компетентен и със своя коментар би могъл да направи по-полезен този пост.