Мобилтел най-безскрупулно ограбва своите абонати  като им продава на цени  в пъти по-високи от максимално допустимите цени на едро за роуминг, определени от европейското законодателство

м-тел некоректностЗа кой ли пореден път се отвращавам се от Мобилтел! Към типичните MTel характеристики като непрофесионализма, некадърността, корпоративното лицемерие, незачитането на правата на клиента и ужасяващия технически сервиз, сега се убедих, че трябва да се добавят още и безскрупулно печалбарство, отсъствието на какъвто и да е морал и бизнес етика и наглото пренебрегване на законодателните норми на ЕС в сферата на мобилните услуги.
Между впрочем все още не съм получил никаква реакция или отговор от отдела на М-тел „Обслужване на клиенти” на жалбата ми срещу МТел по този повод. Но сега няма да се връщам на това.
Поредното ми възмущение е продиктувано от меко казано, абсурдните  им роуминг тарифи, особено за мобилния интернет и преноса на данни. Няколко пъти тази година пътувах извън България – и в страни от ЕС и в такива извън ЕС. И всеки път за отрицателно време сметката на мобилния ми телефон набъбваше до и над  лимита, и то най-вече поради позването на услугата мобилен интернет – пренос на данни в роуминг режим.
Действително цените, които предлага на клиентите си мобилния оператор за тази услуга са безбожни – със сигурност са най-високите в Европа.
По стандартната Еurotariff цената, която плащаме е 1,29 лв.(с ДДС) за 100 килобайта и то за т.нар. „препоръчани мрежи”, ако ползваме други мрежи, макар и на територията на ЕС цената е 2,39 лв. за 100 Кb!!!
И понеже наистина горните тарифи ми се видяха адски високи, реших да проверя какво казват разпоредбите и нормативните актове на Европейския съюз по тоя въпрос.  Доста се порових и открих наистина нещо много интересно, което отново отприщи възмущението и погнусата ми в посока въпросния мобилния оператор.
Оказа се, че през юни 2007 г. Европейският парламент е приел  Регламент (ЕО) № 717/2007 относно роуминга в обществени мобилни телефонни мрежи в рамките на Общността, в рамките на Директива 2002/21/ЕО относно общата регулаторна рамка за електронните съобщителни мрежи и услуги, изменен през юни 2009 г. с РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 544/2009 НА ЕП.
Та въпросния нормативен акт, който е задължителен за всички страни-членки на ЕС и най-общо казано цели да озапти печалбарските апетити на европейските мобилни оператори и постепенно до 2012 г. да доведе до значимо намаляване на роуминг тарифите и същевременно да защити правата на потребителите на мобилни услуги на територията на ЕС.
Актуалните в момента, валидни от 1 юли, 2010 г., максимални цени на дребно (без включен ДДС) за роуминг в страните от ЕС са следните:

  • За изходящ телефонен разговор – 0,39 евро/минута
  • За входящ телефонен разговор –  0,15 евро/минута
  • За изходящ SMS – 0,11 евро
  • За входящ SMS и гласова поща – безплатно.

Мобилните оператори са задължени да предупреждават клиентите си, когато достигнат 80% от лимита си и да тарифират разговорите на секунда, а не според принципа на „започната минута”.
В това отношение правилата са строги и никой мобилен оператор в ЕС няма как да се отклони от тях, включително и българските (макар че според някои оплаквания,   Мтел тарифира различно обажданията и SMS-ите от България към страни в ЕС и от страни в ЕС към България, във втория случай 2-3 пъти по-скъпо…незнайно защо?!).
Но пък за сметка на това, те си компенсират загубените големи печалби oт роуминга на разговори и SMS-и в ЕС, като поставят безбожно високи цени за разговори и SMS-и при обаждания и текстови съобщения от страни извън ЕС към страни в ЕС и обратното. При МТел те  достигат от 1,99 лв. до 6, 99 лв./минута за разговор и от 0,59 лв.до 0,99 лв. за изпратен SMS (цени с ДДС).. А тарифирането е на „започната минута” (т.е. ако си говорил примерно 3 мин. и 3 сек. ще ти тарифират 4 мин.).
Но кое ме шокира още повече и ме възмути до такава степен, та да се хвана да напиша всичко това?
За разлика от цитираните горе роуминг услуги въпросният Регламент на ЕС не поставя максимално допустими цени на дребно за пренос на данни в роуминг, а фиксира само цените на едро, т.е. цените, които мобилните оператори плащат понежду си за услугата пренос на данни в роуминг (или казано с други думи – за мобилен интернет), ползвана от техните клиенти, пребиваващи в други страни от ЕС.м-тел роуминг тарифи

Актуалните в момента максимални цени на едро, на които един мобилен оператор може да предоставя на друг услуги за роуминг пренос на данни е… 0,80 евро без ДДС (от юли, 2012 г. ще стане дори 0,50 евро) за 1 Мегабайт (не за 100 Кb!).
Примерно ако аз, като клиент на МТел съм, да речем в Гърция и чрез Vodafone Гърция ползвам мобилен интернет на смартфона си, съответно Vodafone Гърция няма право да поиска от МТел България за това, че аз съм ползвал тази услуга в роуминг режим в тяхната мрежа цена по-висока от 0,80 евро за 1 МB!

И нека сега да сметнем – цената, която плащам аз, като клиент на М-Тел за същата тази услуга е 1,29 лв.(с ДДС) за 100 Килобайта, т.е. около 10,90 лв. (без ДДС) за 1 Мегабайт или близо 5,60 евро!!! А М-Тел я купува от мобилните оператори в ЕС за максимум 0,80 евро (реално на базата на сключени партньорски договори и близки бизнес отношения между мобилните оператори в ЕС, цената, която те плащат помежду си за предоставянето на роуминг услуги е дори доста по-ниска!).

И какво се оказва в крайна сметка – М-Тел продава мобилен интернет на клиентите си в роуминг с над 700% печалба! Еха…то бива бива пълнене на гуша, ама чак толкова…Дори и наркодилърите и търговците на оръжие биха завидяли на Мобилтел за тоя марж! Проверих колко плащат клиентите на Vodafone Англия като крайна цена за мобилен интернет в рамките на ЕС – около 1 паунд за 1 Mb, което е около 1,18 евро, или марж на печалба около 45% – някак си по -„поносим” в сравнение със 700% на МТел!

И още нещо – МТел тарифира преноса на данни в роуминг на базата на започната интернет сесия и всеки започнати 100 Kb – т.е. включил съм си смартфона, може да съм свалил 10 килобайта, след което да съм го изключил – товарят те за 100 Кb. Може да съм имал на следващата сесия 510 Кb – цената, която плащам е за 600 Кb.
Аз бих нарекъл такава „политика” на формиране на печалба – нагло обирджийство и безскрупулно унижение на клиента! Тотална липса на бизнес морал и корпоративна етика! Това е бизнес политиката на МТел – вече 15 години!

Честит рожден ден…и да ви…!

P.S. И още нещо много важно и тревожно, което трябва да се изрече/напише ясно! В България е налице тайно картелно споразумение между мобилните оператори и цялата тази псевдо-конкуренция помежду им е пълен ерзац! Поне между М-Тел и Глобул, ако съдим по цените за роуминг за мобилен интернет в ЕС: При Глобул тя е още по-безбожна: 1,79 лв. за 100 Кb, т.е.над 9 евро за 1 Mb!!! При Виваком  е малко по-ниска – 0,49 лв. за 100 Kb или около 2, 5 евро за 1 Mb, но пак е по-висока в сравнение с роуминг тарифата на Vodafone Англия например….