В уебсайта на МВР се появи следната новина: “Междуведомствена работна група е подготвила проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Предстои обществено обсъждане на предложенията. Публикуваме текстовете на законопроекта и мотивите към него”.
Макар че не съм юрист, като прегледах Мотивите към проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения и самия Проекто-закон останах с впечатлението, че това е поредният, макар и малко по-завоалиран опит МВР да си осигури безконтролно следене в интернет – шести поред. За да си припомним – ето малко повече за петия.
По принцип не е много разумно да се публикуват word-документи в интернет, понеже те съдържат и друга информация, която може да разкрие разни неща… Вижте какво открих аз в Properties на единия от публикуваните документи:

Както се вижда, документът е написан от Красимир Колев – главен юрисконсулт в Специализирана дирекция “Оперативни технически операции” в МВР от времето на Михаил Миков. Това е същият човек, който бе автор и на скандалния Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, № 954-01-60, внесен от Христо Величков на 13.03.2009 г., който “на косъм” не мина в пленарна зала през април. Още по-интересното е, че документът е на вниманието на Минчо Спасов, който бе председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-то народно събрание! Което пък ме навежда на мисълта, че това си е същия документ, вероятно леко козметично преработен, от който изрази възмущението си Минчо Спасов през юни. Едва ли Колев би бил толкова загрижен за мнението на Минчо Спасов, който дори не е депутат, та да му изпрати документа за мнение…
Все пак да се надяваме, че обявеното предстоящо “обществено обсъждане” на предложенията ще се състои и всички мнения ще бъдат чути…Всъщност с този пост дефакто то вече започна:-)