Комуникациите се променят, интернет се променя, медиите се променят с невиждана досега в човешката история скорост. В началото на XXI журналистиката е на кръстопът. Развитието на онлайн медиите и социалните мрежи, бумът на блогосферата в последните няколко години, смяната на поколенията, са на път да доведат до тотално преосмисляне и коренна промяна на основните ценности и закони, по които се развиваше тя досега, обслужвайки т.нар. традиционни медии – печатни и електронни.

Добилият огромна популярност напоследък “opinion leader” Умер Хак в своя The Nichepaper Manifesto казва: „Голямото предизвикателство пред традиционните медии в XXI век не е как да продават «стария си продукт» по нов начин, а дали ще могат да се променят радикално, да преосмислят цялостно и да пресъздат отново концепцията за правене и поднасяне на Новината.”
За тежката криза, пред която са изправени традиционните медии говори и Джеф Джарвис – един от най-влиятелните медийни теоретици и журналисти в момента.Несъмнено този процес на болезнена трансформация в традиционните медии, много от които не ще оцелеят във водовъртежа й, ще доведе и до нови възможности пред журналистите, работещи в тях. Тази вълна на промяната, макар и малко бавно, идва с пълна сила и към нашите, родни географски ширини и със сигурност няма как да ни отмине.
Така че, ако мислиш, че си добър журналист и не се чувстваш особено удовлетворен от ситуацията, в която се намираш или си притеснен за бъдещето на твоята медия и за развитието на личната си професионална кариера, това четиво е за теб.
10 съвета за безболезнен преход от Offline към Online журналистика:1. Създай собствен блогТова е твоята лична медия – в нея ти си собственик, главен редактор, репортер, фотограф, коректор и „разпространител”. Никой не ти се бърка, не ти налага мнението си и не ти стои на главата – ти самият носиш цялата отговорност за успеха й или за провала й.
Не си толкова запознат с интернет технологиите? Не се притеснявай – съвременните блог платформи са направени толкова user friendly, че няма как средно интелигентен човек да не се справи с тях. Дори не е нужно да имаш особени познания, относно уеб дизайна, за да изглежда блога ти добре. Не че визията на медията ти не е от значение, но на първо място “Content is the King!”
Докато все пак навлезеш по-навътре с тънкостите на блог-ването, може да сътрудничиш на блоговете на твои приятели като гост-автор. Така ще понаучиш някои основни неща и постепенно ще навлезеш в online- журналистиката.
Повече информация как да започнеш със собствен блог тук и тук.2. Първо се представи – себе си и блога си

Всеки блог има секция „About” – там напиши кой си, какъв си, и за какво се бориш, качи своето журналистическо портфолио, връзки към най-добрите ти публикации. Така читателите ти ще знаят, че може и да си нов блогър, но не си начинаещ журналист.Създай персоналност на своя блог, използвайки твоята лична.
И не напоследно място – поблъскай си главата, за да измислиш оригинално и запомнящо се заглавие, доста различно от „Блогът на Иван Иванов за политика и икономика”, примерно.

3. Пиши за твоята страст

Всеки блог, за да е успешен, трябва да има своята тематична насоченост и таргет да намери своята ниша (както и всяка друга медия, между впрочем). Няма блог «in general», всеки блог е за нещо конкретно, което може да бъде описано най-много с 3 думи. Това ще ти помогне и да определиш по-добре и кои са твоите потенциални читатели. Ако страстта ти е политиката, пиши за нея в блога си, ако си увлечен по новите технологии, превърни го в технологична медия, в случай, че познаваш добре финансовите пазари и бизнеса, направи страхотен бизнес блог или пък може би си вътре в шоу бизнес средите – също отлична идея за блог.

4. Бъди субективен, не обективен

Да, в университета сигурно са ти напълнили главата, че журналистиката трябва да бъде обективна. Уви, няма обективна журналистика, няма и независими медии – нека си го кажем направо. Така че изразявай смело своето мнение, пиши от твоето име, защищавай твоите позиции, – субективността е на почит в блогосферата. Това е личния ти блог, говори с твоя глас и не се притеснявай изобщо, че си остър, дори скандален.
Разбира се, има едно важно правило от зората на журналистиката, което не бива да игнорираш – никога не смесвай Факта с Коментара (но ти това си го знаеш, понеже, за разлика от много блогъри, си журналист все пак).

5. Пиши като за интернет, не като за вестници и списания

Разбира се, и в online журналистиката важат някои основни правила на писането (като това на «обърната пирамида» при поднасянето на информацията), но има и някои специфични особености, които ако ги следваш, ще постигнеш по-добра “readability” и ще имаш по-голям успех в блогосферата. Те са описани прекрасно в този много силен материал на Econsultancy, озаглавен „The A-to-Z of online copywriting”.

6. Бъди журналист 2.0 – слушай, коментирай, споделяй, участвай в разговорите

Това са основни закони на феномена Web 2.0, в чиято територия ти навлизаш. Двупосочната, лична комуникация, споделянето на съдържание, коментирането му, участието в разговорите са задължителни, ако искаш да изградиш авторитет в блогосферата и да спечелиш редовни читатели, а защо не и почитатели. Много е важно да създадеш постепенно своя мрежа от съмишленици и приятели.
За тази цел трябва да присъстваш в основните социални мрежи и сайтове за споделяне на съдържание, които са популярни в България. На първо време ти е достатъчно да имаш регистрация във Facebook, Svejo, Favit, Blog catalog, Ping, Dao, LinkedIn, XING, Friendfeed, YouTube, Flickr и Google.
Задължително трябва да присъстваш в Twitter (евентуално и в българската му „версия” – Edno23) и разбира се, в TopBlogLog – единственият сайт, който дава най-ясна картина за българската блогосфера (и twitter-сфера) и евентуално в Blogosfera.

7. Улесни възможността за абонамент и споделяне на публикациите в блога ти

Всяка блог платформа дава възможност за абонамент на т.нар. RSS емисия от публикации и коментари. Но е добре да поставиш иконката за RSS абонамент и евентуално форма за обратна връзка на видно място в сайта. Добави и опцията за абонамент чрез Feedburner. Сложи под мястото за постове бутоните за гласуване или споделяне и “twееt-ване” на съдържанието в социалните мрежи и bookmark-сайтове, за които стана дума по-горе.

8. Прави собствени снимки, създавай собствени видеа, открий интересни визии и ги публикувай

Визуалните материали, както във всяка друга медия, и в блоговете привличат допълнително внимание и интерес към публикацията. Изпозвай ги, но бъди коректен – ако не са твои собствени, винаги цитирай първоизточника им, като създадеш и връзка към него. В блогосферата по отношение на авторските права обикновено важат правилата на Creative Commons. Запознай се с тях и ги следвай.
И не плагиатствай, колкото и да се изкушаваш – ще те хванат 100%.

9. Запознай се с основните принципи на SEO

За тази цел са ти нужни малко технически познания за уеб технологиите, но не се притеснявай, не е трудно да овладееш най-базисните правила за това, как сайта ти да се позиционира по-добре в интернет-търсачките и да бъде намиран по-лесно по ключови думи от потенциалните ти читатели.

  • Добави блога си в Google Webmaster tools и евентуално Bing Webmaster tools
  • Постави мета тагове на заглавието, на описанието и на основните ключови думи, определящи тематиката на блога ти (но не прекалявай с броя им – максимум 4-5 думи за заглавието, 160-200 знака за описанието и 10-15 ключови думи);
  • Задължително поставяй тагове (етикети) към всяка твоя публикация, а в заглавието на поста ти и в първите му изречения задължително да присъстват основните ключови думи, които ще поставиш и като тагове;
  • Не забравяй линковете – във всяка публикация, вмъквай линкове към първоизточниците, засягащи темата, за която пишеш; създай списък с връзки към сериозни блогове и сайтове, които харесваш и още по-важно – опитай се да получиш и ти връзки от такива сайтове и блогове;
  • Във всички сайтове и социални мрежи, в които имаш регистрация, задължително поставяй “anchor” линк към блога ти;
  • Добави блога си в основните интернет директории и търсачки (макар че, ако таргет аудиторията ти е в България, това не е от особено критична важност)
  • Редовно обновявай блога си с ново и уникално съдържание.
Всичко, най-важно, което трябва да знаеш за SEO, можеш да откриеш тук и тук.
10. Направи го сега
Не отлагай, не се страхувай от интернет, не чакай, вестникът или списанието ти да фалира или шефа ти да те изнерви дотакава степен, че сам да си тръгнеш. Ако не си го направил все още, вече си закъснял…но не фатално. Все още блогосферата у нас не е препълнила уеб пространството до такава степен, както е в страните на запад от Балканите (или малко по на север), все още има място за успешен start up на един нов блог.
А, и да не забравя – освен всичко друго което ще ти донесе един успешен и авторитетен блог, като популярност, признание и влияние, тези неща рано или късно ще доведат до «конверсия». Или казано с думи прости, те ще ти осигурият и финансови приходи. Разбира се, това става постепенно и не в големи измерения, но ако мислиш за това как да направиш блога си все по-добър, а не как да печелиш от него, парите ще дойдат…Още четеш това? Какво чакаш? Някой друг да вземе твоите читатели?Бележка на автора: Идеята за този материал е от публикацията на Econsultancy “25 things journalists can do to future-proof their careers”