Двама от съратниците на Марк Дзукърбърг разработиха  уеб платформа за въпроси и отговори с амбицията да се доближат до интернет позициите на Facebook и Google в търсенето и откриването на информация.

Признавам си, че едва сега обърнах по-специално внимание на QUORA – уеб проект, който е сред най-сериозните претенденти за Start Up на 2010 г. Той е създаден от Адам Д’Анджело, бивш Chief Technology Officer във Facadam-d-angelo-quoraebook и Чарли Чийвър, бивш инженер и мениджър във Facebook (от основните разработчици на Facebook Conect) като глобална Real Time Question & Answers платформа на базата crowdsourcing content generation.
В началото на годината проектът, базиран като Facebook в Пало Алто, тръгна в private beta версия, а от скоро вече е функционира пълноценно и се радва на ежедневно увеличаване на популярността си и регистрираните потребители, които могат да се сравнят с мощния пробив на Twitter през 2008 г. Не случайно Benchmark Capital инвестираха 11 милиона долара в Quora през март, а вече стойността й се оценява на 86 милиона долара. (Между другото един от шефовете на Benchmark е един от бившите VP на Facebook – Мат Колер ).

Няма да влизам в подробности относно функционалностите на сайта, всеки може да влезе и да го разгледа. Първото му предимство е изключително user frindly интерфейс и възможността за импорт на данни (информация, приятели, теми на интерес и т.н.) от Facebook, Twitter и Gmail. Второто – отличната организация на темите и въпросите и възможността за постоянно развитие и подобряване на платформата. Освен това, можеш да си избереш, ако държиш на даден въпрос да ти отговори конкретно някой потребител. Аз например попитах  Адам Д’Анджело и Чарли Чийвър може ли да се очаква възможност да се поства и на кирилица в QUORA. Чакам отговор…

quora

А въпросите които се постват са наистина от всякакво естество, всичко каквото можете да си представите  – от „какви са последните тенденции в уеб маркетинга”, през „кой е Алеандро от песента на Лейди Гага,” до „къде дебнат полицаи по еди коя си магистрала”…И на всички има десетки отговори.

Позволявам си скромното мнение, че през 2011 г. QOURA ще предизвика по популярност и влияние гиганти като Google, Facebook, Twitter, Wikipedia и Yahoo.  Така че регистрирайте се сега.