Харизматичният SEO гуру доказа световната си класа в лекциите си и изненада приятно с непосредствеността си и купонджийския си дух.

Ранд Фишкин, съзателят на SEOMoz бе безспорно най-голямата звезда на тазгодишния WEBIT. Въпреки големите имена, които взеха участие на този авторитетен форум от европейска величина, Ранд определено бе с ниво над всички. Не само поради изключителния си професионализъм в сферата на SEO и SEM, не само заради полезните практически знания, които той предаде на  присъствалите на лекцията и на мастър класа му, но и заради невероятните му презентациионни умения и безспорния му талант му да държи вниманието на аудиторията на макс. Чаровен, харизматичен, въздействащ, пълен с позитивна енергия, която заразява в сички около него и в същото време – земен, непосредствен и зареден с купонджийски дух, истински артист или както един приятел го нарече „The Rock Star of SEO”.

rand-fishkin-webit

Презентациите му “Search + Social” и за мастър класа му SEO Masterclass Webit 2010 самият той качи веднага в интернет, за да могат всички, които се интересуват, но не са имали щастието да присъстват лично да добият идея  за споделените от него знания.
Не разполагам с видео на изявите му на Webit, но това видео дава ясна представа защо Ранд е канен на най-престижните световни форуми, свързани не само със SEO и SEM проблематиката, но и с развитието на Уеб бизнеса като цяло.

Ранд Фишкин обаче, освен всичко това, направи един неочакван топъл жест за своите български почитатели – вместо след напрегнатия ден, вечерта да се усамоти с чаровната си съпруга Джералдин в някой луксозен ресторант (както приляга на един от най-влиятелните млади милионери в САЩ), той покани всички на купон в ирландската кръчма Irish Harp (благодарности за организацията и на Paris Childress от Hop Online). И макар че повече от 50 души претъпкаха резервираната зала, Ранд намери време да обърне внимание и да поговори приятелски с всеки от тях.
И купона си беше на макс! Ето и малко фото доказателства:

И една специална демонстрация от страна на Ранд, що е то Art of SEO:-):

rand-sofia

Специални благодарности за снимките на Младен Борисов и Галина Тачева.