Днес попаднах на нещо наистина уникално, благодарение на един мой приятел – Найден Чакъров, за което искрено му благодаря…
В последно време започна да се говори много за т.нар. “Internet of things”, за това, че в съвсем близко бъдеще, благодарение на развитието на технологиите, ще можем да осъществяваме една съвсем реална интеракция между предметите от света, в който живеем и дигиталната реалност, между осезаемото и мета информацията.

Признавам си, всичко това си го представях като сюжет от нови бестселъри на Уйлям Гибсън или Нийл Стивънсън, като теоретична концепция на хора като Брус Стърлинг или като някакво sci fi продължение на “Minority Report” на Спийлбърг….но когато днес видях това видео на TED TV и се поразрових малко повече, останах изумен от факта, че Бъдещето всъщност е много по-близо, отколкото си представяме! Ако не вярвате, изгледайте презентацията на този гениален млад индиец. Името му е Пранав Мистри…запомнете го добре, защото тепърва ще се говори много за него:
Пранав Мистри е изобретателят на този преносим интерфейс, позволяващ осъщесвяването на интеракцията между предметите от физическия свят и дигиталната реалност. Той носи името SIXTSENSE и си позволявам да го нарека революция, въпреки че не обичам особено тази дума…
Самото изобретение е резултат на проект в Масачузетския технологичен институт(MIT), където между другото преди около 30 години се роди и легендата Ричард Столман.
Пранав Мистри е PhD студент в Fluid Interfaces Group на MIT MediaLab .

И още едно име задължително трябва да се спомене, когато говорим за революционната концепция зад Sixtsence: това на Пати Маес, един невероятно креативен учен, благодарение на който геният, на хора като Мистри, намира благодатна почва за истинска реализация. Tя е от основателите и ръководителите на MIT Media Lab и част от Fluid Interfaces Group. Приемана е от мнозина за един от най-авангардните мислители на съвремието ни, за което свидетелстват и многобройните престижни награди, които е получавала – сред тях и Global Leader for Tomorrow, дадена й отWorld Economic Forum.

В заключение, ето и още едно видео на Sixtsense, което ни дава основание да твърдим, че вече Future is here!