С протестни мейли до евродепутатите можем да предотвратим ратификацията в Европарламента на този позорен акт!

Няма да обяснявам защо Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)е позорен и срамен акт, който ще нанесе удар срещу свещения принцип на Неутралността на Интернет, защо е заплаха за гражданските ни свободи и основни човешки права, защо дори е по-опасен за съвременната демокрация от така дискутираните напоследък SOPA и PIPA и кои са “паразитите”, чиито интерси реално обслужва. Който не е все още напълно убеден, може да прочете тук , тук , тук или тук  и да види това или това.

Факт е, че срещу подписването на ACTA се води борба вече близо 3 години, но въпреки силната гражданска съпротива по целия свят, включително и у нас ( най-вече заслугата е на Бого Шопов и Електронна граница ; Нели Огнянова също активно следеше темата) подписването й и от повечето държави-членки на ЕС, включително и България вече, уви, е факт (оставката на дипломата, който опозори България, слагайки подписа си от нейно име под документа – Любомир Тодоров е задължително да се поиска!).

Но сега по-важното е какво може да се направи, за да не влезе ACTA в сила? Каква е процедурата по окончателното му ратифициране?

Според правилата на Европейския парламент, водещата комисия, която трябва да излезе със становище е Комисията по международна търговия (INTA ). Тя трябва да вземе под внимание становищата и на останалите 4 комисии, които са включени в разглеждането на ACTA – Комисията по правни въпроси (JURI ), Комисията по развитие (DEVE ), Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE ) и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE ). Като се има предвид необходимото време за произнасянето на всяка от тези комисии и бюрократичните процедури в Европарламента, очаква се ACTA да влезе за окончателна ратификация на пленарно заседание към края на май или по-скоро през юни, тази година.

Как да десйтваме дотогава? Протестите трябва да започнат СЕГА! И да не спират докато ратификацията на ACTA се провали! Вече има обявен първи протест за тази година – на 11 февруари от 11.00 ч. в София (предстои да се обявят подробностите). Има и многобройна група във FacebookНие казваме “НЕ” на ACTA! Но преди това, предлагам да “загреем” с интернет акция срещу ACTA!

Нека да препълним мейлите на евродепутатите с протестни призиви да не ратифицират ACTA!

Направих си труда и събрах мейл-адресите на всички евродепутати от цитираните 5 комисии в Европарламента, които ще носят основната отговорност относно ратификацията. Към тях добавих и мейлите на българските евродепутати. Всичко е подредено прецизно в 6 страници  на Excel файл. Може да го изтеглите оттук:

След като изтеглите файла, лесно може да експортнете мейл-адресите и да изпратите мейл до евродепутатите с примерен текст:

Dear Member of European Parliament,

Europe is deciding right now whether to ratify Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). ACTA will fundamentally destroy the openness of the Internet, lacks democratic credibility, and poses a serious threat to free speech. As concerned citizen of Republic of Bulgaria, I call on you to stand for a free and open Internet, for democracy and the fundamental rights of everyone across the world and reject the ratification of ACTA, which would destroy it. The Internet is a crucial tool for people around the world to exchange ideas and promote democracy. I  urge you to show true political leadership and protect my rights as citizen of European Union!
Regards,

А в писмото до българските евродепутати, аз бих цитирал тези думи от статията на Атанас Чобанов по темата, публикивана в “Биволъ”:

“Няколко законодателни опита за налагане на интернет следене с мотив за повече сигурност и по-добра защита на авторските права бяха отхвърлени от българското гражданско общество…В контекста на вихрещата се в България полицейщина, едва ли е нужно да доказваме, че се нуждаем от повече свобода и от по-добри гаранции за конституционните права на гражданите. Авторските права обаче са удобен повод, за да бъдат съборени крехките придобивки в тази област, отвоювани с много усилия. Ако ACTA бъде ратифициран и влезе в сила предстои невиждано мракобесие, маскирано зад политически коректния дискурс за спазване на копирайта.”

Да го направим! Мисля, че това е един добър старт на финалната права на гражданската ни активност срещу ACTA!
ACTA la vista, baby!