Поводът за този пост е един изключително интересен разговор, организиран от блога Mashable с участието на двама от най-нашумелите напоследък експерти в сферата на медиите и интернет комуникацията – проф. Сри Срийнивасан – преподавател po журналистика и дигитални медии в Колумбийския университет и Вадим Лаврусик – популярен блогър, уеб 2.0 журналист и както самия той се определя – “digital storyteller”.

 

Темата на разговора се върти около бъдещето в развитието на журналистиката и качествата които трябва да притежава един “New media Journalist”, наречен още от тях двамата с думата “Tra-digital Journalist”.Този журналист на бъдещето трябва:

1. Да притежава фундаменталните журналистически умения – независимо от технологиите и спецификата на комуникацията, основните принципи на добрата журналистика, които се изучават в университета, си остават все така валидни и важни за всички, които са избрали тази професия и в XXI век.

2. Да бъде “multimedia storyteller” – да разказава историите, като използва съвременните дигиталните инструменти и медийни канали на своето време.

3. Да бъде “open mind” експериментатор – новите медии, новата журналистика изисква отворен поглед, способности да се експериментира и да се търси най-ефективното им използване.

5. Да бъде “comunity builder” – да бъде “социален” журналист, да умее да слуша, да комуникира и да изгражда отношения.

6. Да бъде блогър и куратор – умения неразривно свързани с по-горе изброените.

7. Да умее да печели доверие, да се превърне в надежден източник на качествена и интересно поднесена информация, не само негова, а и споделена от него.

8. Да бъде способен постоянно да се учи, да се развива, да приема това, която се занимава като страст, като реализация на мечтаната кариера, а не просто като “поредната работа”.

9. Да има основни познания в уеб програмирането и уеб дизайна – дори и да не е експерт в двете области, той трябва да познава спецификата им.

10. Да притежава предприемчачески дух и бизнес усет – това умение му гарантира и нещо, което не е без значение все пак – “монетизацията” на това, на което се е посветил.

Тези въпроси са разгледани малко по-подробно и в презентацията на двамата експерти:
TALK the Future Journalist

TALK the Future Journalist by Boris Loukanov on Scribd

Ако сте заинтригувани о техните идеи, може да ги следвате в Twitter:
Sree Sreenivasan и Vadim Lavrusik