Нов “радикално иновативен” /по думите на Умер Хак/ софтуер за създаване на презентации е на път да погребе досега използваните масово Power Point /дори и новата версия, все още в beta фаза – PPT Plex/ на Microsoft и Keynote на Apple.

Името му е Prezi и е продукт от малката унгарска софтуерна компания Zui Labs, основана преди малко повече от година в Будапеща. Въпреки че тя има само 10-тина служители, преди няколко месеца, компанията пусна на пазара един истински революционен продукт за създаване на презентации, нямащ нищо общо с досега използвания линеарен модел.

Prezi е коренно различен и като логика на работа и като концептуален модел. Той позволява презентацията, изработена с него, да навлезе до най-големи дълбочини в детайлите, без да се губи в същото време общата, голямата картина на визуализацията.

За да добиете по-ясна представа за какво става дума вижте една видео-демонстрация на Prezi:

И как може да се направи една ефектна презентация с помощта на този иновативен софтуер:

Prezi работи на базата на flash и може да бъде използван и онлайн и офлайн, благодарение на разработения офлайн плеър.Интегрира безпроблемно снимки, видео, аудио-файлове, pdf, Excel, дори Power Point и Keynote.
Безплатната версия освен плеъра, дава 100 мегабайта за използване и логото на компанията стои на изработените презентации.
Вариантът “Enjoy” струва 39 евро годишно, срещу което се предоставят 500 мегабайта и презентациите не съдържат логото на Prezi.
A Pro-версията срещу 119 евро за година, освен 2 гигабайта пространство, предлага и десктоп апликация на Prezi:

Съвсем наскоро компанията получи неочаквана подкрепа от 3 много авторитетни източника: В нея инвестира популярната с конференциите си по целия свят TED Global, a небезизвестният Джак Дорси /софтуерен инженер и бизнесмен, един от основателите на Twitter/, дори влезе в Управителния съвет на Prezi. Третият “евангелист” на Prezi-презентациите е Умер Хак, един от най-авангардните мислители и opinion leaders на XXI век /за който неведнъж съм писал и аз/. Може да видите как той използва новия софтуер тук.

Ако сте заинтригувани, може да следвате Prezi в Twitter или да посетите страницата им във Facebook.