M-Tел товари клиентите си със 700% печалба при роуминг услуги за пренос на данни в ЕС

Мобилтел най-безскрупулно ограбва своите абонати  като им продава на цени  в пъти по-високи от максимално допустимите цени на едро за роуминг, определени от европейското законодателство

м-тел некоректностЗа кой ли пореден път се отвращавам се от Мобилтел! Към типичните MTel характеристики като непрофесионализма, некадърността, корпоративното лицемерие, незачитането на правата на клиента и ужасяващия технически сервиз, сега се убедих, че трябва да се добавят още и безскрупулно печалбарство, отсъствието на какъвто и да е морал и бизнес етика и наглото пренебрегване на законодателните норми на ЕС в сферата на мобилните услуги.
Между впрочем все още не съм получил никаква реакция или отговор от отдела на М-тел „Обслужване на клиенти” на жалбата ми срещу МТел по този повод. Но сега няма да се връщам на това.
Поредното ми възмущение е продиктувано от меко казано, абсурдните  им роуминг тарифи, особено за мобилния интернет и преноса на данни. Няколко пъти тази година пътувах извън България – и в страни от ЕС и в такива извън ЕС. И всеки път за отрицателно време сметката на мобилния ми телефон набъбваше до и над  лимита, и то най-вече поради позването на услугата мобилен интернет – пренос на данни в роуминг режим.
Действително цените, които предлага на клиентите си мобилния оператор за тази услуга са безбожни – със сигурност са най-високите в Европа.
По стандартната Еurotariff цената, която плащаме е 1,29 лв.(с ДДС) за 100 килобайта и то за т.нар. „препоръчани мрежи”, ако ползваме други мрежи, макар и на територията на ЕС цената е 2,39 лв. за 100 Кb!!!
И понеже наистина горните тарифи ми се видяха адски високи, реших да проверя какво казват разпоредбите и нормативните актове на Европейския съюз по тоя въпрос.  Доста се порових и открих наистина нещо много интересно, което отново отприщи възмущението и погнусата ми в посока въпросния мобилния оператор.
Оказа се, че през юни 2007 г. Европейският парламент е приел  Регламент (ЕО) № 717/2007 относно роуминга в обществени мобилни телефонни мрежи в рамките на Общността, в рамките на Директива 2002/21/ЕО относно общата регулаторна рамка за електронните съобщителни мрежи и услуги, изменен през юни 2009 г. с РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 544/2009 НА ЕП.
Та въпросния нормативен акт, който е задължителен за всички страни-членки на ЕС и най-общо казано цели да озапти печалбарските апетити на европейските мобилни оператори и постепенно до 2012 г. да доведе до значимо намаляване на роуминг тарифите и същевременно да защити правата на потребителите на мобилни услуги на територията на ЕС.
Актуалните в момента, валидни от 1 юли, 2010 г., максимални цени на дребно (без включен ДДС) за роуминг в страните от ЕС са следните:

 • За изходящ телефонен разговор – 0,39 евро/минута
 • За входящ телефонен разговор –  0,15 евро/минута
 • За изходящ SMS – 0,11 евро
 • За входящ SMS и гласова поща – безплатно.

Мобилните оператори са задължени да предупреждават клиентите си, когато достигнат 80% от лимита си и да тарифират разговорите на секунда, а не според принципа на „започната минута”.
В това отношение правилата са строги и никой мобилен оператор в ЕС няма как да се отклони от тях, включително и българските (макар че според някои оплаквания,   Мтел тарифира различно обажданията и SMS-ите от България към страни в ЕС и от страни в ЕС към България, във втория случай 2-3 пъти по-скъпо…незнайно защо?!).
Но пък за сметка на това, те си компенсират загубените големи печалби oт роуминга на разговори и SMS-и в ЕС, като поставят безбожно високи цени за разговори и SMS-и при обаждания и текстови съобщения от страни извън ЕС към страни в ЕС и обратното. При МТел те  достигат от 1,99 лв. до 6, 99 лв./минута за разговор и от 0,59 лв.до 0,99 лв. за изпратен SMS (цени с ДДС).. А тарифирането е на „започната минута” (т.е. ако си говорил примерно 3 мин. и 3 сек. ще ти тарифират 4 мин.).
Но кое ме шокира още повече и ме възмути до такава степен, та да се хвана да напиша всичко това?
За разлика от цитираните горе роуминг услуги въпросният Регламент на ЕС не поставя максимално допустими цени на дребно за пренос на данни в роуминг, а фиксира само цените на едро, т.е. цените, които мобилните оператори плащат понежду си за услугата пренос на данни в роуминг (или казано с други думи – за мобилен интернет), ползвана от техните клиенти, пребиваващи в други страни от ЕС.

Актуалните в момента максимални цени на едро, на които един мобилен оператор може да предоставя на друг услуги за роуминг пренос на данни е… 0,80 евро без ДДС (от юли, 2012 г. ще стане дори 0,50 евро) за 1 Мегабайт (не за 100 Кb!).м-тел роуминг тарифи
Примерно ако аз, като клиент на МТел съм, да речем в Гърция и чрез Vodafone Гърция ползвам мобилен интернет на смартфона си, съответно Vodafone Гърция няма право да поиска от МТел България за това, че аз съм ползвал тази услуга в роуминг режим в тяхната мрежа цена по-висока от 0,80 евро за 1 МB!

И нека сега да сметнем – цената, която плащам аз, като клиент на М-Тел за същата тази услуга е 1,29 лв.(с ДДС) за 100 Килобайта, т.е. около 10,90 лв. (без ДДС) за 1 Мегабайт или близо 5,60 евро!!! А М-Тел я купува от мобилните оператори в ЕС за максимум 0,80 евро (реално на базата на сключени партньорски договори и близки бизнес отношения между мобилните оператори в ЕС, цената, която те плащат помежду си за предоставянето на роуминг услуги е дори доста по-ниска!).

И какво се оказва в крайна сметка – М-Тел продава мобилен интернет на клиентите си в роуминг с над 700% печалба! Еха…то бива бива пълнене на гуша, ама чак толкова…Дори и наркодилърите и търговците на оръжие биха завидяли на Мобилтел за тоя марж! Проверих колко плащат клиентите на Vodafone Англия като крайна цена за мобилен интернет в рамките на ЕС – около 1 паунд за 1 Mb, което е около 1,18 евро, или марж на печалба около 45% – някак си по -„поносим” в сравнение със 700% на МТел!

И още нещо – МТел тарифира преноса на данни в роуминг на базата на започната интернет сесия и всеки започнати 100 Kb – т.е. включил съм си смартфона, може да съм свалил 10 килобайта, след което да съм го изключил – товарят те за 100 Кb. Може да съм имал на следващата сесия 510 Кb – цената, която плащам е за 600 Кb.
Аз бих нарекъл такава „политика” на формиране на печалба – нагло обирджийство и безскрупулно унижение на клиента! Тотална липса на бизнес морал и корпоративна етика! Това е бизнес политиката на МТел – вече 15 години!

Честит рожден ден…и да ви…!

P.S. И още нещо много важно и тревожно, което трябва да се изрече/напише ясно! В България е налице тайно картелно споразумение между мобилните оператори и цялата тази псевдо-конкуренция помежду им е пълен ерзац! Поне между М-Тел и Глобул, ако съдим по цените за роуминг за мобилен интернет в ЕС: При Глобул тя е още по-безбожна: 1,79 лв. за 100 Кb, т.е.над 9 евро за 1 Mb!!! При Виваком  е малко по-ниска – 0,49 лв. за 100 Kb или около 2, 5 евро за 1 Mb, но пак е по-висока в сравнение с роуминг тарифата на Vodafone Англия например….

 • Ужасяващо е, но ще е така, защото никой не надига глас, и докато си траем, те си кешират яко.

 • Прав си Крис, ни ситуацията е такава най-вече заради скритите картелни споразумения между мобилните оператори…

 • Mrynski

  Доста безсмислени думи изстреляни напосоки.
  Дали сте запознати с новите цени на eurotariff. цената на изходящо обаждане от ЕС е 0,914лв с ДДС, което всъщност прави точно 0,39евро на минута. Входящото повикване е 0,351лв с ДДСл СМСите са на цена 0,252лв с ДДС. Тарифирането също е променено. Тези цени влязоха в сила точно в момента в който ЕС си зададе това изискване.
  Факт е, че има и други тарифни планове, които могат да се ползват извън България. Факт е, че клиента може да си избере точно този, който отговаря на нуждите му. Неинформираността или нежеланието на хората да потърсят пълната информация, за съжаление не е отговорност на операторите.
  Поздрави

 • @Mrynski, никъде не съм написал, че М-тел не спазва установените от Регламента на ЕС максимално допустими цени за обаждания и SMS-и в рамките на ЕС. Говоря за услугата мобилен интернет или пренос на данни в роуминг режим. И понеже за тази услуга се определят само пределни цени на едро, М-тел си позволява да товари крайния клиент с цени 7 пъти по-високи, отколкото реално му струва тази услуга на едро. Въпрос на бизнес морал и корпоративна етика, на уважение към клиента – понятия, които не същесвуват за М-тел!

 • Pingback: Tweets that mention M-Tел товари клиентите си със 700% печалба при роуминг услуги за пренос на данни в ЕС -- Topsy.com()

 • Kontra

  Можеше просто да отворите сайта на МТел и да проверите как седят точно нещата, след като сте били наясно, че ще ползвате трафик в роуминг. Ето тук един пакет, с който цените на МВ са доста по-ниско от споменатите от Вас.
  Без план тарифите са високи, но да се обвинява без да се проучи въпроса или (тъй като все пак сте направил проучване в евро директивите) да се представя едностранно, не е много коректно. 🙂

  Поздрави.

 • guest

  “За кой ли пореден път се отвращавам се от Мобилтел!”
  редактирай, не заспивай 😉

 • guest

  “За кой ли пореден път се отвращавам се от Мобилтел!”
  редактирай, не заспивай 😉

 • Kontra, между другото преди да тръгна, специално се обадих на *88 и попитах каква . най-изгодна тарифа ще ми препоръчат.Освен Евротарифата,ми предложиха да си избера от Free2Go i World Traveler – чийто тарифи действително са малко по-ниски. Никой не се сети да ми предложи пакета Wings. Но така или иначе въпросът е принципен – защо е нужно да се превръщаш едва ли не в разузнавач за да откриеш някъде с хиляда мъки нещо, което може да ти е малко по-изгодно?

 • Asyapop

  Аз все още си чакам отговор от Мтел на изпратен смс за промяна на плана за времето, в което бях в Истанбул….

 • Asdas

  Всяка компания си има лоши страни, но има добри също..

 • Pingback: M-Tел товари клиентите си със 700% печалба при роуминг услуги за пренос на данни в ЕС()

 • Guest

  И аз имах подобен казус с Мтел. Не можах да повярвам на сметката, която получих. За жалост няма какво да направя. Преноса на данни извън България е с позорно висока цена.
  Мтел нямат срам и Поддръжка клиенти е под всякаква критика, ако изобщо успеете да се свържете с тях след 15мин. чакане на телефона, за което ви таксуват по 0.02лв/мин.
  И това като другите неуредици в държавата ни.
  Мтел са неморални и неетични спрямо клиентите си!!!!!

 • Vladislav

  Така.Съгласен съм с изложеното относно голямата разлика в цените в ЕС и извън него.Служител съм на “М-Тел” и се дразня от подобни безпочвени коментари,изложени е некъдърно написана статия.
  Сега да започна защитата на моя работодател към днешна дата (12.02.2012 г.).Цената за 100 KB мобилен интернет,според Eurotariff е 1.29 лв.с ДДС,а при тарифата на “ГлоБул” тя е 1.79 лв. или с 50 ст. повече от тарифата на тези,които плюете.Предимството на гърците се изразява в това,че цената за същата услуга в държави извън ЕС,но георграфски в Европа е малко по-ниска,но за държави извън Европа е по-висока от тази на “М-Тел”.
  Мога още много да изброявам,но мястото няма да ми стигне.
  Ще призова всички преди да публикуват подобна лъжа като тази да проверяват инфото и да сравняват с офертите на другите оператори,за да не се излагат като кифладжий.

 • Vladislav

  Таксуването е на обаждане,а не на минута.В момента няма такова нещо,откакто настъпи промяната в системата,а такава цена за свързване с Центъра за Обслужване на клиенти първи в България вкараха “ГлоБул”.

 • Статията е писана септември, 2010 г. и смея да твърдя, че данните, които представям са абсолютно коректни към това време. И никой, вкл. и от МТел не ги оспори. Искрено се надявам трендът на цените в този сектор да върви с бързи темпове надолу…

 • Vladislav

  Да наистина е стара тази статия.Част от информацията е коректна,но има и доста незаслужени критики към “М-Тел”.Когато се пише нещо подобно трябва преди това да сте проверили навсякъде как седят нещата.Не можете да твърдите,че “М-Тел” са предлагали най-високите цени без да сте проверили и другите играчи на пазара (както сега,така и по времето когато сте писали статията).
  Трябва да отбележа,че цените на “М-Тел” са по-високи (с малки изключения) от тези на другите два телекома.Но компанията,никога не се е и няма да се стреми да бъде ценови лидер.Винаги,когато стартираме нова оферта,”ГлоБул” и “Виваком” пускат същата или подобна с малко по-ниски цени,но те могат да си го позволят,защото няма с какво друго да се съревновават пред “М-Тел” – компания,която винаги е пускала новите технологий в мобилните комуникаций първа на пазара (GPRS,EDGE,UMTS,а сега и LTE и още много други),защото може да си го позволи за разлика от други фирми в тази област.
  Колкото до самата услуга роуминг,”М-Тел”,предлага различни тарифиспоред това в коя държава ще пътувате.Ако сте си активирали за Турция роуминг тарифа и след година решите да пътувате в Австрия,е нормално да Ви излезе по-скъпо,ако не се поинтересувате за цените предварително.*88 е безплатен,а и в магазините можете да получите инфо.Компанията винаги се е съобразявала с решенията на ЕК и КРС.Всички тарифи за роуминг в ЕС са според законноустановените норми.А за тарифи извън него вече можем много да говорим,но тук отново главна роля имат ЕК и КРС,които не осъществяват никакъв контрол.Тук трябва да призная,че компанията печели много от завишените тарифи,но когато институциите го позволяват,операторите ще се възползват.Така стана и с приетия закон за отпадане на автоматичното преподписване на договорите.”М-Тел” последна въведе новата клауза заедно със 7-дневния срок за размисъл,зашото законово те имаха 2 месец (до началото на Март) да въведат промените в ОУ и е нормално компанията да се възползва до последно.
  И след всичко,което написах искам да кажа само едно нещо – “М-Тел” не е цвете за мирисане.Има си и предимства и недостатъци,както за клиенти,така и за служители,но когато в интернет пускате подобни статии предварително проверявайте нещата,защото рискувате да се изложите като кифладжии,както е станало с голяма част от нещата,които са изложени тук.Това се отнася и за репортери и водещи,като некомпетентните (поне по отношение на тема мобилни оператори и услуги) Ани Цолова и Виктор Николаев.Уважавам bTV,като медия,но тези 2-цата не ги бива.А самата медия трябва да обърне повече внимание на репортажите.Не може да прави репортаж за измамен клиент от мобилен оператор и да не се споменава кой е оператора.Или го прави и губи един рекламодател или си трае и не се занимава с подобни неща.

 • Пак ще повторя, че всяка една цитирана в статията цифра е съвсем точна и цялата информация е напълно коректна към момента на публикуването й! Останалото е въпрос на дискусии, но няма да се съглася никога, че съм изложил непроверени данни!

 • icakfresh

  ЕТО КВО МИСЛЯ АЗ ВСИЧКИ ОПЕРАТОРИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА МОШЕННИЦИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РОУМИНГА КОЙТО Е КРЪГЛА НУЛА ДОРИ ДА ГО АКТИВИРАТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ И СЛЕД ДВА ДЕНА НЯМА ВРЪСКА С НОМЕРА ИДЕЯТА Е ДА СЕ ПЛАТИ ТАКСА КОЯТО И ТЯ Е БЕЗМИСЛЕНА БЕШЕ ОТ РОДА НА 120ЛВ АКО НЕ СЕ ЛЪЖА И ПОЛЗА НИКАКВА ПАК НЯМА ВРЪЗКА С НОМЕРА МИ И КВА Е ЛОГИКАТА В БГ-ТО МЪЖКО ДУПЕ ВЕДНЪЖ СЕ Е.. СЪЩАТА РАБОТА ЗРИТЕЛНА ИЗМАМА КАТО ИЛЮЗОНИСТИТЕ ПЛАЩАШ СЕГА ИМА ВРЪЗКА И КАТО НЕ СИ В БГ-ТО И НЯМА КАК ДА СЕ РАЗПРАВЯШ НЯМА ВРЪЗКА С НОМЕРА