Симпатичният 29-годишен уеб предприемач от Чикаго превърна Groupon в бизнес явлението на 2010 г. , а самият той си завоюва заслужено място на корицата на Forbs.

Знаете ли коя е най-бързо разрасналата се уеб-компания в историята на интернет? Може би ще се изненадате, но това не е нито Facebook, нито Twitter или YouТube, нито Google, Amazon или Zappos.  Компанията, която само за 18 месеца, от нулата стига до оценка на стойността й от близо 1,5 милиарда долара (единствено YouТube се доближава до това постижение)се нарича Groupon. groupon-logo

Нейният създател и основен двигател обаче не е някакъв компютърен „nerd” като Марк Цукърбърг, нито пък притежава предприемаческия нюх на Джеф Безос. Той има класическо образование по музика (пиано) и дори до преди няколко години  се е опитвал да пробие в музикалния бизнес със своя рок банда. В последствие се премества от родния си Питсбърг, за да учи в Университета в Чикаго, където завършва Public Policy и започва да се увлича от уеб дизайн и IT. Той се казва Андрю Мейсън и все още няма навършени 30 години.

groupon-mason

Въпреки това, по всичко личи, че 2010-та ще е неговата година – благодарение невероятния бум и феноменалния успех,  който постигна със своя уеб проект Groupon. Идеята, която стои зад това бизнес начинание,  е съвсем простичка и дори не нито кой знае колко иновативна, а още по-малко – оригинална; тя е била прилагана и в „офлайн” вариант  доста време на много места по света, но Андрю Мейсън я разработва като интернет бизнес стратегия (в основата й е концепцията за т.нар Collective Buying Power), съобразявайки се с характерните специфики на Уеб 2.0 реалността: продаваш онлайн на клиентите си във всеки град локални стоки и услуги с големи отстъпки (предварително договорени с доставчиците), като всеки ден офертата е нова, влиза в сила, когато се съберат определен брой заявки и е актуална само за определено време (няколко часа). Купилите получават купон/ваучер, с който могат да ползват отстъпката. От тук идва и името на компанията – от съчетаването на  „group” и “coupon”.

От основаването на компанията в края на 2008 г.  до днес Groupon е осъществила над 6 милиона сделки. Започнала от Чикаго, в момента компанията предлага сделки в близо 200 града на САЩ и в още около 50 града в 23 страни по света. А мрежата й постоянно се разраства буквално с всеки изминал ден. И още малко цифри: 35 000 фирми работят с Groupon, над 20 милиона клиенти са се възползвали досега поне веднъж от някоя от сделките, около 500 млн. долара са очакваните приходи за тази година.

Единствената заплаха, която виждат анализаторите за все по-големия възход на Groupon, са многобройнитGroupon-Andrew-Masonе – вероятно стотици подобни сайтове и в САЩ и по света, някои от които доста големи (като LivingSocial и Groop Swoop например), които копират печелившата бизнес идея. Това обаче не притеснява ни най-малко Анди Мейсън. Той притежава голяма преднина пред конкурентите си, а и се радва на лоялността на милиони верни клиенти на Groupon.
Освен това, в чисто стратегически план, за да закрепи още по-твърдо водещата си позиция, компанията се е насочила към увеличаване ръста на  инвестициите, вложени в нея, с което да си осигури ресурси, както за разрастване и разширяване на нови пазари, така и за придобиване на обстевеността на определени важни от гледна точка на бизнеса конкуренти. Така например това лято Groupon купи компанията Berlin’s Citydeal, която работи по същия бизнес модел и има солидни позиции в над 80 големи града не само в Германия но и в цяла Западна Европа. В един момент, компанията тръгва с толкова мощни темпове, че се налага Мейсън да намери опитен професионалист, който да я управлява като сериозна бизнес структура  – затова и през март, т.г. за президент  и COO на Groupon е назначен бившия изпълнителен директор на Yahoo – Роб Соломон.

Въпреки, че вече се е наредил сред най-успелите млади бизнес предприемачи в САЩ и се появи на корицата на Forbs,въпреки че състоянието му вероятно доближава милиард, Анди Мейсън все още не обича да го наричат „entrepreneur” и е същия небрежен младеж от времето, когато никой не бе чувал за него.. „Никога не съм си и представял, че ще бъда въвлечен във всичко това. Но животът е пълен с изненади”, признава си той. И наистина, успехът на Groupon е смайващ и за самия Андрю. Той го създава почти на шега по препоръка на неговия „бизнес ангел” и ментор Ерик Лефкофски, който инвестира сериозна сума в първия уеб бизнес проект на Мейсън – сайтът за подкрепа на каузи и финансовото им подпомагане – The Point. Но тъй като парите, които той им носил, били под очакваните, те решават да спретнат набързо още един уебсайт, който пак да използва силата на колективните действия, но не за подпомагане на каузи, а по-комерсиално – за локални продажби на стоки и услуги на принципа на един виртуален дискаунтър, който да им носи някакви допълнителни приходи. Така се появил Getyourgroupon.com, малко по-късно преименуван на Groupon

Останалото е…бъдеще.