Отдавна исках да отделя в блога ми специално внимание на един от моите любимци в сферата на модерния маркетинг Гари Вайнерчук (Gary Vaynerchuk – името му има руски корен) – личност обаятелна, атрактивна и колоритна, пример за съвременен “бизнес предприемач 2.0”.

Разговорът ми с Тодор Христов за бизнес модела “Nova Vizia” и Facebook групата, поставила си за цел да привлече вниманието на Гари (който е сред най-авторитетните сомелиери в света) към българските вина, ми дадоха повод да представя новата му книга “Crush It!: Why NOW Is the Time to Cash In on Your Passion”.

Самото заглавие говори достатъчно – основен фактор да успееш, е да се занимаваш с нещо, което обичаш, което се е превърнало в твоя страст! Ето как самият Гари представя идеите, залегнали в новата му книга в кратко интервю за BusinessWeek:

Всичко, каквото е постигнал до днес 33-годишния Гари е истинското доказателство, че ключът към успеха, за който пише в “Crush It!” наистина работи – нужни са само страст и търпение. Какво още ни казва той в новата си книга?

Революцията, която направиха социалните медии в последните години, промениха до неузнаваемост начина по който живеем, комуникираме и правим бизнес. Въпреки това все още има толкова много хора, чиято работа не ги прави щастливи и не им носи удовлетворение. От своя страна Бизнесът като че ли продължава да игнорира огромните маркетингови и ПР ползи, които може да му донесе присъствието в интернет. Но не е достатъчно просто да присъстваш в социалните медии, трябва активно да бъдеш въвлечен, да участваш в тях. Разбира се, за да се почувстваш щастлив, превръщайки своята страст в онлайн съдържание, е нужно търпение и време. Но ако поставиш на първо място в бизнеса страстта ти, която те прави щастлив, а не парите и печалбата от нея, успехът неминуемо ще дойде.

И самият Гари е живият пример за това – блогът му Wine Library TV се ползва с изключителен авторитет и популярност (сред многобройната му Vayniac общност), а авторът му е сред най-търсените и канени по целия свят лектори – и в сферата на винопрозводството и сомелиерството, и в маркетинг бранша, и на някои от най-големите бизнес форуми; той има близо 860 000 последователи в Twitter, около 32 000 фена във Facebook и е редовен гост на много от най-престижните медии като New York Times, Wall Street Journal, USA Today, BusinessWeek, CNBC, NBC, CBS и мн.др.

И наистина има защо да го канят – освен че е уникален модел за това как трябва да се прави бизнес в условията на Уеб 2.0, Гари е невероятен презентатор, всъщност той е истински шоумен, той кипи в страстта си, способен е да вдъхнови цялата аудитория с неповторимия си стил, чар, чувство за хумор и запомнящо се присъствие. Уверете се сами за какво става дума:

И накрая да не забравя – може да изтеглите свободно една глава от книгата на Гари Вайнерчук “Crush It!” ето тук. Enjoy!:-)