Да се докоснеш до мъдростта на гуруто на Креативното мислене

Има дни в живота на човек, които се помнят за цял живот. Такъв ден за мен беше 23 септември – денят, в който имах щастието да се запозная на живо с един от най-великите мислители на съвремието ни – Големият Едуард де Боно. Няма смисъл отново да пиша какъв е приносът му и заслугите му за развитието на човешкото мислене и превръщането на нашия свят в едно по-добро  място за живеене. Или да повтарям за кой ли път с какъв респект и уважение се отнасят към гения на Едуард де Боно най-знаменитите бизнес лидери и световни знаменитости – предприемачи, политици, учени, артисти, звезди от шоу бизнеса…

Този човек, канен да изнася лекции и семинари в над 60 държави през последните 50 години, дойде най-после в България и сподели с щастливците, които присъствахме на това събитие своите идеи, даде ни уникалната възможност да се докоснем до неговата мъдрост, да почерпим от първоизвора на Креативното мислене…

Който имаше очи видя, който имаше уши, чу, който имаше чист ум – разбра. Ще пропусна коментарите на някои, че това, за което де Боно говори на семинара в София, те вече го знаели от книгите му. На такива хора само ще припомня една ДЗЕН притча – за ученика, който искал да се покаже пред учителя, колко много знае и не спирал да приказва; тогава учителят започнал да налива чай в чашата му, тя преляла, но учителят продължавал да налива; „Не виждате ли, че е пълна, прелива”, казал ученикът. А учителят отвърнал :„Също като твоето съзнанание – как да те науча, когато то е пълно и няма как нещо да влезе в него”.

Пламен Петров направи едно много хубаво сравнение по този повод: „Ако сте били на поне един концерт – независимо дали рок, поп, симфоничен или чалга — сигурно ще се съгласите с мен, че изпълненията “на живо” са доста далеч от качеството на професионалният запис в професионално студио. И въпреки това хората продължават да ходят на концерт — нищо, че там ще чуят същите песни, които вече са слушали стотици пъти…Ходят не заради това да чуят нещо ново – а за да чуят нещо любимо. И да преживеят тръпката, която може да се усети само там – на живото събитие!”

Ще цитирам и Майк Рам, той съвсем точно е уловил най-ценното, което ни даде семинарът на Едуард Де Боно: ”… тезата му, че креативното мислене не е талант, а е умение, което може да се усвои и подобри, техниките, които ни представи и които изпробвахме в различните задачи, които ни поставяше, ме заредиха с оптимизъм, с вяра в собствените ми способности и най-вече доведоха до раждането на множество полезни идеи за моя бизнес, които съвсем скоро ще изпробвам на практика.
В това е и смисъла на семинари като този. Човек възприема информацията по различен начин – един като чете, друг като слуша, а трети – като му разказват вицове за блондинки, паралелно илюстрирани на шрайбпроектор. По-важното е, че за да се запалиш, за да се мотивираш за действие, често ти е нужна искра, която може да ти даде точно такъв лектор, като Едуард де Боно. Книги и информация има много по света, но на семинара откриваш мъдростта, есенцията, смисъла и искрата, която запалва огъня в теб.”

И още нещо изключително важно, с което съм 101% съгласен с Едуард де Боно:

Най-големиите предизвикателства пред човечеството днес не са нито климатичните проблеми, нито глобалните въпроси, поставяни на дневен ред в ООН, най-големият проблем пред човечеството е недостатъчното развитие на умението ни да мислим, неспособността ни да мислим креативно. От там тръгва всичко – промяната в начина на мисленето ни в посока латералност, креативност, ще доведе до положителна промяна и в начина, по който живеем, ще превърне бизнеса ни в по-етичен и по-печеливш и ще направи по-добър и по-хуманен светът, който създаваме…

А креативното мислене няма граници, затова и Едуард де Боно обърна специално внимание на магическата абревиатура „EBNE” – Excellent, But Not Enough! (което лично мен ме доведе до своеобразно просветление, относно смисъла, вложен в противоречиво тълкуваната от векове ДЗЕН мъдрост: „Ако срещнеш Буда, убий го!”).

Искам специално да благодаря на организаторите на това незабравимо събитие – „Семинарът на Де Боно в София”компанията Projecta и още по-специално на нейния президент Александър Апостолов, както за прекрасното ни партньорство, така и за възможността, която ми дадоха – да се запозная в неформална обстановка и да обменя мисли с личност като Едуард Де Боно. За мен това бе невероятно силно емоционално лично преживяване, което ще запазя дълбоко в сърцето си, със сигурност цял живот!