Вчера, докато подготвях материала От Offline към Online журналистика –10 съвета за безболезнен преход и нова кариера попаднах на нещо много интересно по темата, толкова интересно, че реших да му посветя отделна публикация – книгата “Journalism 2.0: How to Survive and Thrive” на Марк Бригс. Той е една от най-влиятелните личности напоследък в сферата на медиите и комуникациите, популярен лектор и журналист, също така CEO на компанията Serra Media и не на последно място – блогър със световен авторитет, блогът му също носи името Journalism 2.0 .

Книгата му, публикувана миналата година, разпространявана и под Creative Commons licence, е един изключително ценен гайд за всеки журналист, изправен пред нелекия преход от традиционните медии към медиите на XXI век тип 2.0.

“Journalism 2.0: How to Survive and Thrive”
е като готварска книга за съвременния журналист”, пише в предговора към нея проф. Фил Мейер (един от най-изтъкнатите американски медийни теоретици, трудът му “Precision Journalism” е сред най-влиятелните книги на XX век, посветени на журналистиката). “Това е книга с безценни рецепти за всичко, което е нужно като въведение в дигиталния свят. Докато я четох много пъти исках да спра и да изпробвам нещо от тях – да се абонирам за RSS емисии, да прехвърля старите си аудиозаписи в MP3 формат или пък да сменя дефолт уеб браузера си с Mozilla Firefox…”Но това е преди всичко книга за хората, а не за технологиите, казва самия Марк Бригс. “Спокойното море не е направило никого добър моряк”, успокоява той притеснените за бъдещето си журналисти. “Тази книга ще ви помогне да уловите вятъра в платната на кораба ви, за да не се борите с него. Можете ли да направите “copy”/”paste” в един документ, ще се научите да редактирате видео и аудио материали, можете ли да атачнете файл към мейл и да го изпратите, то вие сте способни да публикувате в блог. Не се страхувайте от промятата…Промяната в живота ни е постоянна, Прогресът е въпрос на избор, Бъдещето е сега. Спрем ли да се променяме, с нас е свършено.
Много от основните идеи на Марк Бригс, залегнали като концепция в “Journalism 2.0” са представени в тази негова презентация, озаглавена “A Journalist’s Guide to the Digital Age”:

Самата книга “Journalism 2.0: How to Survive and Thrive” може да изтеглите в pdf формат от тук.

А ако идеите на Марк Бригс ви допадат, може да го следвате в Twitter.

И още нещо интересно по темата: How social networking is changing journalism