Какво се случи с Arena и Zamunda този уикенд или правят ли се ГДБОП на хакери с неуспешните скрипт-атаки срещу двата торент тракера?

Торент тракерът „Арена” излезе днес с официална позиция, относно временното спиране на достъпа до техния сайт и до този на “Замунда”. Тя определено поставя интересни въпроси директно към г-н Явор Колев, началник отдел “Компютърни престъпления” към ГДБОП, затова си позволих да я публикувам без съществени реадкции:

Какво всъщност се случи?

В петък, 21 януари, около 22:30 ч. заявките към “Арена” нарастват рязко с около 50%. Абсолютно необичайно и съмнително е в период на 30-60 сек. да има такъв скок. Защитата на сайта реагира в рамките на 3-5 мин и изключва част от функционалността на сайта за да освободи ресурс за анализ и сортиране на постъпващите заявки. Малко след това и основните сравнително леки заявки нарастват с нови 50%. Натоварването рязко се покачва и 23:20 ч. сайтът включва следваща защита като ограничава достъпа на определена група потребители (нормално тези с нисък ранг). В 0:40 ч. има още едно такова автоматично включване на защитата, а на следващия ден са повечко. През следващите час и половина последователно се филтрират дестинации със съмнително голям брой заявки. Такива са се оказали 25 български мрежи и нито една международна. След елиминирането им сайта поетапно възстановява нормалната си работа. Това всъщност е и причината сайта да не е работел за малка група наши потребители. Всичко това се случва без човешка намеса. През цялото това време от петък 22:30 ч. „Замунда” не работи.

На следващия ден, 22 януари – в 11:25 ч. сутринта отново са регистрирани рязко нарастване на заявките от нови 8 адреса от България. Сайта отново минава в авариен режим и нещата от предната вечер се повтарят. Това че „Замунда” продължава да не работи, това че из Мрежата се разпространява информация че “среднощна акция на ГДБОП сваля Арена и Замунда” води до почти двойно увеличение на онлайн потребителите, чийто заявки са съвсем нормални и няма причина да бъдат филтрирани е лошо стечение и комбинация от обстоятелства, които доведоха до нестабилната работа на сайта в почти целия съботен ден.

В неделя, 23 януари в 15:50 ч. започна поредната атака. „Замунда” се влачи, но все още е онлайн. „Арена” се държи геройски и почти всички подозрителни дестинации са филтрирани. Успяха все пак да съборят форумчето ни.
Този път скриптът работи от по-малко места и успя да ни натовари в рамките на допустимото. „Замунда” обаче едвам се държи. Стръмното нарастване се вижда ясно в дясната част на графиката.
Около 18:00 ч. „Замунда” почти се предаде. Зарежда само и много трудно индекса. Цялата бутаница е в „Арена”. За сега издържаме на майтапа. Поне не ни налазиха като вчера ударно. Дано не се стигне пак до временно ограничаване на лийчърите без заслуги към торент обществото.
Около 19:00 ч. атаката е преустановена. Замунда пак си лети и ние дишаме свободно. Сайтът работи отново с пълна функционалност за всички потребители.

А какви са причините?

В петък около 22:30 ч. започва масирана скрипт атака към ArenaBG.com и Zamunda.net. Генерират се огромно количество тежки заявки към двата сайта от много отделни адреси. Арена регистрира необичайната ситуация и минава в авариен режим, но Zamunda се сгромолясва. На нито един от двата сайта няма системен администратор онлайн. Все пак е петък вечер, а пък и системните ни администратори са на доброволни начала и нямат конкретни задължения. В “Арена” се появява такъв чак към 11:30 ч. в събота. Администраторът Nitto от Онтарио, Канада се заема с анализ на ситуацията в 11:30 ч.в събота. Той съобщи, че подобен скрипт е работел спорадично през последните два месеца, но той е приел, че това е скрипт от индексиращ ни сайт. Различното обаче в последния скрипт е, че той рови по-дълбоко. Опитва се да извлича и информация за пиърите, което не е обичайно. Nitto го е забелязал и е спрял тази функционалност (peers.php и torrents_history.php). В момента сайтът работи в пълната си функционалност, но остават ограниченията за дестинациите от които е работел вредния скрипт.

И сега малко кои проверени, кои не клюки:

Клюка 1:
През месец октомври собственика на Data.bg Юри Митев е извикан в ГДБОП и е предупреден, че сайтът Data.bg разпространява незаконно съдържание което се намира на сървърите на Data.bg. Дадена му е обаче и опция. Ако помогне с информация и съдейства по всякакъв начин за затварянето на арена и замунда чадъра върху него ще бъде отворен отново. Юри Митев е поел ангажимент и по всичко личи го е изпълнил, а именно да създаде скриптове, чрез които да извлича неправомерно информация от двата сайта, която евентуално да подпомогне бъдещи активни мероприятия на Явор Колев. По всичко личи, че и идеята за директна атака към сайтовете е била възприета с одобрение. Това е и причината за срива на „Замунда” в петък. Точно това е и причината в „Замунда” да пише шеговито: “Не с лошо, Колев”

Клюка 2:
Друго активно мероприятие на Колев е абсолютно недопустимото привикване на рекламодателите на двата сайта и директните заплахи към тях с цел да спрат да рекламират.

Няколко директни въпроса към Явор Колев:

1. г-н Колев, каква е разликата между data.bg и 4storing.com, чийто сървъри фактически конфискувахте през Август?
2. г-н Колев, на какво законово основание изисквате от нашите рекламодатели кореспонденцията им с нас в т.ч. договори и фактури? Запознат ли сте с разпоредбите на чл.165 от НК?
3. г-н Колев, вярно ли е че на 10.01.2011 сте поканили собственика на grabo.bg Сребрин Ватралов и сте го заплашили, че ако не спре да работи с нас ще му “създадете сериозни проблеми”. Предлагалили сте му сделка по казуса pomagalo.com?
4. г-н Колев , твърдите че действате само по сигнал. Нито един сигнал ли нямате срещу data.bg
5. г-н Колев как Юри Митев осигуряваше неприкосновеността си и чадъра който му осигурявате през последните 5 години. За последната Ви уговорка знаем и я изпитахме, но питаме за преди нея? И понеже до сега със скриптове не са ни атакували то как именно ви се издължаваше Митев до сега?
6. г-н Колев, това е цитат от ваше изказване:
„Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи, закани се той.” От него следва и въпросът: Кои “вие” г-н Колев ще сложите новите платени платформи. МВР ли? ГДБОП ли? Вашата дирекция ли или просто вие и приятели?

Отговорът на Явор Колев:

„Той директно нарече администраторите на торентите „малоумници”. По думите му не само че сривът не е дело на ГДБОП, но и няма информация да е имало каквато и да било хакерска намеса. Според него от Арена са си направили ПР  акция, като са представили срива в системата им за удар на антимафиоти. Това било провокация с цел злепоставяне на ГДБОП и предизвикване на обществен бунт.”

Отговор на въпросите, поставени от „Арена”, обаче г-н Колев все още не е дал…

 • Pingback: Tweets that mention Какво се случи с Arena и Zamunda този уикенд или правят ли се ГДБОП на хакери с неуспешните скрипт-атаки срещу двата торент тракера? -- Top()

 • Anonymous

  В тази връзка – вероятно с цел да подсигури споделената вече информация при евентуално затваряне на тракера от известно време Замунда добави magnet links. Направи ми впечатление, защото Замунда винаги са били консервативни откъм тракване на съдържанието от външни тракери.

 • Какво беше magnet links?

 • Децентрализирани, т.е. тракера не отчита и не записва.

  Иначе ми е много смешна цялата тая суматоха за некви си торенти. Ако спрат за седмица сигурно ще падне небето баси!

  Относно за легалните платформи нито МВР, нито ГДБОП,ами никой не може да направи такива в България и единствения проблем естествено пак е в правоносителите. Просто по никакъв начин не можеш да се договориш с тях. И никой не може. А и България е толкова малък пазар, че…

 • Благодаря:-) Иначе – подкрепата ми е за peer to peer и open internet Идеята, не конкретно за Арена и Замунда…някъде бях писал, че запазвам известни подозрения и резерви по определени въпроси, свързани с тях…

 • Anonymous