Вдъхновен от новия си смартфон HTC Tatoo, реших да си поиграя и да направя mobile friendly version на сайта ми.

Всъщност това не е никак трудно, когато си на WordPress. Съществуват поне 10-тина подходящи плъгина за целта. Разбира се, както всяко уеб приложение, някои работят добре, други – по-добре, а трети – не. Затова просто започнах да ги тествам.

WordPress Mobile Pack е един от най-често използваните плъгини, предлага доста разnooбразни опции и теми при настройките, тестван е с WP 2.9.0 и автоматично листва сайта в mpexo – най-голямата директория за сайтове и блогове с мобилни версии. Първоначално си инсталирах този плъгин, но не бях напълно удовлетворен от резултата, който виждах на смартфона си. Затова продължих да тествам.

WordPress Mobile Edition е също много надежден плъгин. Най доброто при него е, че работи в синхрон с WP Super Cache – плъгинът, който “кешира” информацията от сайта, за да се зарежда по-бързо.Обаче пък инсталацията му е малко по-сложна за обикновени юзъри като мен и реших да не рискувам с нея….

Тук трябва да направя една важна бележка ако са активнирани плъгини като Super Cache в сайта, те правят така, че мобилната му, а не пълната му версия, да се появява при зареждането му и на компютъра. Сигурно има вариант това да не се случва, но аз не успях поне засега да намеря такъв и просто деактивирах кеширащия плъгин (ако някой има решение, ще съм му благодарен, ако го сподели в коментар).

Тествах още 2 плъгина за mobile friendly version – Wapple Architect Mobile Plugin for WordPress и Wetomo WordPress to Mobile. Първият е направен доста професионално, форматира отлично текста в мобилния браузър, но за съжаление по дефолт деактивира всички медийни файлове. А аз обичам често да публикувам интересни видеа, които понякога са най-важното в постовете ми.

Вторият определено не го препоръчвам, не само защото не визуализира добре съдържанието, но и редиректва URL-то към друг адрес и чрез него показва  сайта в мобилния браузър,  a освен това добавя най-различни реклами в началото на всяка страница, без разрешение естествено.

BorisDomain_Mobile

В крайна сметка плъгинът, който ми хареса най-много как работи, и който избрах да ползвам е MobilePress. (на картинката горе). Интелигентно направен интерфейс, визуализира отлично съдържанието в сайта ми, който по принцип не е никак mobile friendly, форматира перфектно текста и изображенията, допуска видео файлове, дава възможност за коментари и интеракция с потребителите.

Естествено много е важно да се тества мобилната версия за грешки. Най-добре това става с помощта на W3C mobileOK Checker и MobiReady.  Аз го направих и резултатът, който ми показаха е като цяло удовлетворителен.

WPTouchP.S. Всъщност в крайна сметка от днес, 12 март, 2010 г. съм с друг плъгин за мобилни устройства, който ми хареса още повече от MobilePress – това е WPtouch, разработен от от една млада и иновативна компания: BraveNewCode.

Първоначално не му обърнах внимание, понеже останах с погрешното впечатление, че е iPhone продукт – но всъщност WPtouch функционира с почти всички мобилни операционни системи, включително и с Android. И визуализацията, която създава и функциите, които предлага, за мен превъзхождат всички изброени по горе плъгини. Включително работи с активиран WP Cache или Super Cache и поддържа ембед-нати видео файлове от най-популярните формати.