Ценни статии и полезни интернет ресурси за дигитaлния мapĸeтинг, oнлaйн бизнeca, и социалните медии подбрани от Борис Луканов и Marketing Creative Lab, издание май, 2016

За начало – една прекрасна статия, която почти изцяло се припокрива с моите разбирания по темата. Всъщност понятия като “Marketing 2.0”, “Content Marketing”, “Inbound Marketing” и т.н. са просто модерни buzzwords, в чието съдържание обаче няма нищо кой знае колко ново и революционно (като изключим спецификите на новите дигитални канали за комуникация). Няма как да бъдете добър маркетинг професионалист, ако сте пропуснали основата и познанията ви се градят само върху последните нашумели статии в актуалните дигитални медии. Когато прочетете книгите на великани като Филип Котлър или Дрейтън Бърд, ще разберете, че това, което те са написали за маркетинга е все така актуално и приложимо, че всичко се базира от една страна на научния подход, от друга – на креативността. А новото и „модерното“ е само в технологията…

online-marketing

Следват две статии, които обясняват подробно всичко най-важно, което трябва да знаете за последните промени и новости във Facebook. Първата е резюме на новостите от приключилата неотдавна F8 conference. А втората е на Бисер Вълов, един от водещите експерти в България в сферата на Facebook маркетинга. Горещо ви препоръчвам неговите обучения, едно от които предстои съвсем скоро.

 

Facebook-reactions-meme

 

Може би ще ви е полезно да прочетете също така и най-новия The Facebook Ads Benchmark Report

 

 

Следващите две статии, посветени на най-актуалните тенденции в сферата на Search Engine Optimization и Search Engine Marketing.
Първата е фокусирана върху Local Business SEO – тренд, който става все по-значим напоследък, а във втората, в традиционния си атрактивен и увлекателен стил, Ранд Фишкин от Moz обяснява пред бялата дъска, защо някои стари SEO техники и подходи, днес все по-малко работят и не дават желаните резултати.

 

Сигурно забелязвате, че при търсене в Google, почти всеки месец се появява нещо ново в начина на показването на резултатите. Тази статия прави подробен анализ на всеки един тип визуален резултат, показван в момента в SERP-а (някои все още ги няма за България).

serp-screen-large

 

Промените във всички продукти на Google са най-постоянното нещо в света на онлайн маркетинга. Ако се занимавате с AdWords реклама, тази статия ще бъде изключително полезна за вас. Тя ще ви запознае детайлно с главните промени в рекламната платформа на Google, влезли в сила съвсем наскоро.

 

Следващата статия е посветена на един сериозен проблем, който тепърва ще оказва голямо влияние върху рекламния пазар онлайн – а именно насищането на интернет с реклами, запълването на съществуващия рекламнен инвентар и липсата на нови „площадки“ за растеж на пазара. И за да бъдат краските по-тъмни – тенденцията на използване от страна на потребителите на ad blocking апликации се разширява с все по-големи темпове….

  • Google : End Of The Online Advertising Bubble

 

Разгледайте и тези два много полезни, тип 101, електронни гайда за платената реклама в дигиталното пространство. Първия разяснява много добре, като за начинаещи, основните онлайн рекламни платформи и възможностите за платена комуникация в различните социални медии, а втория е фокусиран изцяло към опциите за ефективна реклама, които предлага Twitter на маркетинг специалистите.

 security_plugins_WP
Темата за сигурността на CMS платформите става все по-актуална с всяка изминала година. Не случайно Google обяви, че препоръчва на сайтовете, особено на тези, които се занимават с онлайн бизнес да преминат към https протокол и да инсталират SSL сертификат. Тази статия прави много подробен анализ и сравнява ефективността и възможностите на основните security плъгини за WordPress. Определено ще ви бъде полезна и ще ви даде насоки към какво решение да се насочите, ако сайтовете ви са на WordPress.

 

banner-tool

Открих един изключително полезен за уеб дизайнерите сайт, ще намерите не само онлайн инструменти, с чиято помощ лесно ще направите сами банерите, от които се нуждаете за кампанията си (за всички основни рекламни платформи в интернет пространството), но и ще научите всичко най-важно за същността и принципите на дисплей рекламата, за изискванията към нея, за видовете банери и за това как да ги накарате да работят най-ефективно.

Инструментът е платен, но без никакво съмнение си струва. Разбира се, предлага и Freemium опции, за да се убедите в предимствата му.