Най-интересните статии и полезни уеб ресурси в Мрежата от началото на 2017 г. според Marketing Creative Lab

Започвам кураторския обзор за първите месеци на 2017 с нещо зашеметяващо. Може би най-важната статия, поне лично за мен, в професионален план, от началото на годината до днес. Абсолютно задължително четиво за всеки, който се занимава или има нещо общо със сферите на маркетинга, рекламата или публичните комуникации.

Компанията Cambridge Analytica хвърлиха бомбата в полето на съвременния маркетинг. Те промениха тотално парадигмата, която от десетилетия стои в основата на модерния маркетинг, реклама и ПР. Стъпвайки на методологията на изключителния учен психолог Михал Кошински, като я интегрират с помощта на модерен софтуер за Big Data анализ, те създават ново „оръжие за масово поразяване“ в света на маркетинга, каквото досега не е съществувало.

Подробните демографски характеристики и критерии, които маркетолозите все още използват в кампаниите си, са заменени изцяло с детайлни психографски данни и поведенчески признаци, (извлечени от дигиталните следи, които човек оставя в интернет и социалните медии в своя живот онлайн – т.нар. social graph) на базата на които се профилира и таргетира аудиторията и се създават посланията на кампанията.

Александър Никс, Михал Кошински

Александър Никс, Михал Кошински

Първият голям удар на Cambridge Analytica бе победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, който изцяло се довери на компанията, чийто изпълнителен директор е Александър Никс. Изгледайте това кратко видео, което показва част от една негова презентация на тяхната платформа и ще останете изумени.

 

В един от предишните ми обзори на най-интересното в Мрежата писах за речта на Брус Шнайер, един пионерите на Интернет и гуру на съвременната криптография пред Конгреса на САЩ. В нея той посочва няколко главни опасности, застрашаващи ни днес, в настоящия етап от развитието на дигиталните технологии и все по-масовото навлизане в ежедневието ни на Internet of Things (IoT).

В тази много подробна и задълбочена статия Шнайер развива детайлно тезите си и изказва опасенията си от света на бъдещето, на роботите и изкуствения интелект, който вече чука на вратата на настоящето ни.

 

World Wide Web в своята основа, така, както бе разработен и развит като концепция от сър Тим Бърнърс Лий преди близо 30 години, бе една свободна, децентрализирана система от уеб сървъри и протоколи, от „nodes”, свързани помежду си, но без общ център. За съжаление през последните години нещата в сферата на интернет все повече се променят в посока обратна на тази, върви се към все по-голяма централизация и господство на мега-корпорации като Google, Facebook, големите телекоми и ISP… За съжаление Интернет става все по-малко свободен и все по-контролиран.

Тим Бърнърс Лий

сър Тим Бърнърс Лий

Това е поредната статия на създателя на Мрежата един от предишните ми обзори може да прочетете друга негова статия по темата), с призив да бъдат опазени основните принципи, стоящи в основата й от времето, когато тя стана достояние на хората, да бъде спасен Интернет в своя оригинален чист вид.

 

 • The future of the open internet — and our way of life — is in your hands

Тази изключително задълбочена и отлично структурирана статия на Куинси Ларсън продължава темата, поставена от сър Тим Бърнърс Лий за заплахите пред свободния, децентрализиран и неутрален Интернет. Един от най-добрите текстове по тези проблеми, който съм чел в последните години.

Особено важно е тази кауза да бъде защитавана и популяризирана днес, когато освен всички други опасности пред нея, за шеф на Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) е избран отявлен неин противник като Аджит Пай.

 

 

Няма как да подминем и информацията за най-значимото събитие на Facebook за годината – конференцията F8. Тези две статии обобщават най-важното, което бе анонсирано, както и как очакваните новости в платформата ще се отразят на цялостното развитие на дигиталния маркетинг:

F8

Да припомним отново най-важното:

  • Advanced engagement analytics
  • AI-powered audience insights
  • Omni-channel Custom Audiences
  • Custom Facebook Analytics dashboards
  • Facebook launched a new Camera Effects Platform
  • Facebook launched the Frame Studio
  • Messenger platform 2.0 with more and better bots
  • Updated Multi-product Dynamic Ads
  • Facebook Workplace is growing up
  • Facebook introduced the AR Studio
  • New VR app Facebook Spaces
  • Surround 360 technology

И като допълнение, една интересна статия-обобщение за това което беше и в което се превърна Facebook През 2016 г.:

 

И още една любопитна статия, свързана с Facebook:

facebook AI team

 • Inside Facebook AI Machine

Статията е посветена на Applied Machine Learning group в компанията – екипът, който разработва всички функционалности на платформата, в чиято основа е Изкуственият интелект (AI). За някои от тях стана дума и на F8 конференцията.

 

Отново интересна и полезна, доста обширна и подробна статия по темата SEO. Разбира се, по някои от темите може и да се дискутира, по някои от тях има различни мнения, но като цяло, ако не робувате на изложените SEO митове и не ги следвате сляпо, определено няма да сбъркате.

 

И още една ценна SEO статия за напреднали, много професионално и задълбочено написана – посветена на последните промени в т.нар. Quality Rater’s Guidelines на Google – системата от правила, на базата на която Google оценява качеството на уебсайтовете в индекса му.

 

instagram ads

Много полезна статия за тези, които имат интерес да използват Instagram за маркетинг и реклама. Описани са подробно всички формати реклами, предлагани в платформата, както и доста полезни съвети за това, как да постигнете най-висока ефективност чрез Instagram Ads.
И още нещо важно, свързано с Instagram – внимавайте да не получите т.нар. “Shadow Ban”, не разбирате, че се е случило, а всъщност рийча и енгейджмънта ви падат ли падат…
Тук може да намерите и пълния списък на забранените хаштагове в Instagram (много често ползването им е причина за shadow ban).

 

Още една полезна електронна книга на Marketo. Анализира 8-те най-често срещани и най-съществени грешки, които се допускат email маркетинга и разбира се, дава ценни съвети, как можете да ги избегнете.

Богата колекция от ценни ресурси и полезни инструменти и апликации за графични и уеб дизайнери, при това нови и свежи, повечето от тази година.

 

nolan bushnell

Ако се интересувате от история и по-специално по история на компютърните технологии и видео игрите тази статия за големия американски предприемач и визионер Нолан Бушнел със сигурност ще ви допадне. Един от основателите на Atari и Catalyst, от края на 70-те до днес, той е сред най емблематичните личности в Силиконовата долина.

 

Още един уеб ресурс, посветен на историята, но по-конкретно на историята на електронната музика. Ако сте маниак на тази тема, този сайт е точно за вас. В нея ще намерите информация за първите електромеханични пиана от края на XVIII век, до началото на епохата на модерните синтезатори, появили се през 80-те години на XX век.

 

И за финал, понеже сме на вълна „музика“ – в този уебсайт може да слушате всяко радио, което съществува по света. Просто на картата си избирате континент, държава и всички радио станции в региона ви излизат на един клик разстояние. Enjoy! 🙂