За да има в България истински Social Media Marketing първо трябва да образоваме клиентите си!

Много често приятели SEO специалисти на ръба на нервна криза са ми споделяли „бисери” на техни „клиенти” от рода на „Искам до един месец да излизам на първо място в Google”.
Наскоро една известна ПР агенция беше предложила на моя позната, която е от малкото хора в България в час с това, що е то Social Media Marketing, да поддържа като outsource консултант Facebook и Twitter акаунта на голяма българска фирма. На въпроса – срещу какъв месечен хонорар, моята позната отговорила съвсем скромно – 250 лв. На което от ПР агенцията ахнали и заявили, че толкова много пари клиентът никога няма да отдели. Щели да потърсят някое „студентче” да свърши работата.
И още един пресен пример – родна (доколко е родна, е друг въпрос) телекомуникацинна компания си избира агенция, на която да възложи основните активности по уеб маркетинга си. Първият въпрос, който водещият интервюто, задавал на кандидатите бил: „Можете ли да ми гарантирате, че за един месец ще ми осигурите 20 000 фена в страницата ни във Facebook”?

Тъжна картинка, нали? Хубаво е да искаш да си на първите места в Google, но не е зле да знаеш, че за да стане това, най-малкото сайта ти, правен от племенника ти преди 5 години, трябва да се промени тотално и да отговаря на десетки изисквания; че е необходимо редовно да го поддържаш, да осигуряваш свежо съдържание на потенциалните ти клиенти, че е нужна цялостна политика за твоето присъствие и бизнес развитие по отношение на уеб пространството…

Може да повериш управлението на Facebook и Twitter акаунта си на „студентче”, само ако си нямаш и елементарна идея, как това студентче ще отговаря компетентно на въпросите и проблемите, поставяни от твоите клиенти, а не дай си боже, как ще реагира по време на ПР криза.

Не 20 000, а 50 000 фена във Facebook страницата ти могат да осигурят някои агенции (да живеят ботовете!) И каква ти е ползата от тези „кухи”, неангажирани „фенове”? Какъв е смисълът от бройката, ако тя няма да доведе нито до конверсия, нито до издигане на социалната ти репутация? И откъде да дойдат тези фенове, ако отделът ти за обслужване на клиенти не става за нищо, ако услугите ти са зле, а продуктите, които предлагаш са непривлекателни или непревъзхождащи с нищо конкурентните? И Сет Годин да назначиш да ти движи Social Media маркетинга, ефектът ще е нулев. Между другото, самият Годин ясно го е казал – не са ти нужни хиляди, не е важно количеството, а качеството на феновете ти. Ако си спечелил на своя стрaна няколко авторитетни „sneezers” или “евангелисти” (както ги нарича Гай Кавазаки), те ще ти донесат многократно по-голям бенефит, отколкото десетки хиляди „мъртви души”…

По-тъжното обаче е, че като че ли няма почти никаква промяна на ситуацията у нас в сравнение преди година. Оптимистичните прогнози, че икономическата криза, ще помогне на ръста на развитие на уеб маркетинга в България не се оправдаха.
Според официални данни на TV Plan/TNS, през последната година ръстът на брутните обеми на интернет рекламата като цяло е едва  4%. Най-големите и традиционно рекламиращи в Интернет клиенти са свили бюджетите си средно с 20%.

Фактът, че дори и най-големите рекламодатели на пазара не се ангажират с годишни обеми в Интернет медиите, дава повод и за по-песимистични прогнози…
При това тези данни се отнасят за интернет маркетинга като цяло, който все още за повечето български фирми се изразява основно в различни вариации на банерната и дисплей рекламата. Можете да си представите, какъв дял от бюджетите им заема (ако изобщо съществува) този, насочен конкретно към Social Media Marketing, SEO, SEM.

А в същото време в САЩ и в много големи европейски страни делът на дигиталния маркетинг  в общите маркетингови бюджети се покачва стремглаво и вече заема второ място след този на ТВ рекламата. Почти няма голяма световна компания, която да не е открила през последните 2-3 години специален отдел, който да се занимава именно със Social Media Marketing, SEO, SEM. Няма смисъл да изброявам десетки убедителни примери и case studies, доказващи големия бенефит и ROI и не на последно място – издигането на социална репутация, донесли на такива компании, именно инструментите на Social Media маркетинга.

Факт е, че в тази сфера нещата в България се развиват трудно, мъчително и винаги поне с 3-4 години закъснение в сравнение с т.нар. нормални държави. И причините за това до голяма степен са и в малкия ни пазар, в по-ниската интернет пенетрация, в недостатъчно доказания   ефект от използването на уеб-маркетинга като цяло и Social Media маркетинга в частност, в липсата на достатъчно сериозни професионалисти в тази ниша и доста други…

Но за мен основната причина се дължи на необразоваността, консерватизма и неразбирането от страна на огромното мнозинство от мениджмънта на българските компании  на съвременнитетенденции в развитието на маркетинга , огромните ползи, които ще им донесе тяхното умело прилагане и ефективността, която ще постигнат, вследствие  професионалното използване на новите медии и комуникационни инструменти, съобразени с  WEB 2.0 реалностите.

Единственото, което ни остава е – да ги образоваме (не изключвам от това число и нас самите,  и ПР, рекламните и уеб агенциите), да ги накараме да повярват в силата модерните маркетингови уеб стратегии…А хубавата новина е, че рано или късно нещата ще започват да се случват. И колкото по-рано това бъде осъзнато, толкова повече ще спечелят първите – и компаниите, и уеб маркетинг специалистите, разбира се.