Напоследък в родните уеб среди се зароди едно извратено „бизнес” явление – масово се продават и купуват Facebook станици и групи.

Ако употребя SEO терминологията  – това си е типична „black hat” техника за линк байт, генериране на трафик и импресии и нечестно печелене на пари.  Крис Георгиев вече писа по темата (желая успех на новия му блог и препоръчвам да го следите). Явно и на двамата ни е „преляла чашата” след  една малоумна оферта, появила се наскоро във Facebook групата ни, посветена на уеб маркетинга:

„Мой клиент се интересува да КУПИ разработена страница/и във Фейсбук, създадена от поне 6 мес., с мин. 90 000 почитатели, на български език, с аудитория в диапазона между 20 и 60 г. възраст.”

WTF, ще си кажете вие. За какво му е на някой да купува страница (или група) във Фейсбук, все едно купува домати на килограм?  Както пише Крис: “Да купиш Adidas и да продължиш да го развиваш като Adidas е едно, ама да си купиш AdiBas и да го рекламираш като Adidas е друго… FB страницата на марка е преди всичко общност, която се гради около тази марка. Да замениш това нещо, означава да изтриеше общата памет, да “подмениш вота на избирателите”.

За съжаление обаче, като че ли малко хора  все още мислят по този начин и форумите за уеб бизнес в България са пълни с обяви, свързани с подобна Фейсбук търговия като тези:

„Продавам фейсбук страница с над 120 000 почитателя.  Цената е 400 лв и е твърда, само за сериозни купувачи.”

„Продавам фейсбук страница с над 100 000 почитатела много изгодно, трябват ми спешно пари в е-пей и за това я давам само за 250 лв. спешно!!!”

„Продавам фейсбук групи ! Група с 11 000 участника и група с 3 000 участника.  Цена по договаряне.”

„Имам Facebook група с 2300 участника, предлагам изпращане на лични съобщения срещу заплащане!”

В интерес на истината, Facebook страниците и групите се купуват и продават в повечето случаи не за да се прави някакъв Facebook  маркетинг, а за да се генерира трафик, да се създават линкове, да се мултиплицират импресии  и да се печелят пари от определени сайтове – в повечето случаи продаващи онлайн някакви услуги и продукти.  Примерно направил си страница „Аз обичам секса”, събрал си десетки хиляди фенове и почваш да ги спамиш с обяви от секс шопове, еротични барове или оферти за евтина виагра. Редовно администраторите на  подобни „многохилядни” страници и групи също така продават и линкове в тях:

„Предлагат се линкове в най-голямата Фейсбук страница в България. Цената на един линк е 10 лева, като можете да си изберете заглавие и описание на линка, както и в колко часа да бъде публикуван.”

„Продавам линк във Facebook страница с 44,000 фена. Ниша – обща. 5$ за линк , 6$ в пиков час – 7-8-9 вечерта; за пакет от 10 линка – 10% намаление”

(„ниша – обща”, толкова професионално, че просто кърти мивки – мой коментар )

Как се правят страници с толкова много почитатели?

Не е трудно. Повечето от тези изкуствено напомпани с фенове страници започват с „Обичам”, „Мразя”, „Искам”, „Не искам”, последвани от някакви особено привличащи на първосигнално ниво продължения. Популярни „кукички” за привличане на „фенска маса” са и думички като „България”, „Да поставим рекорд” и т.н. Няколко примера:

 • ОБИЧАМ ДА МЕ ГУШКАТ – 67 000 почитатели
 • ОБИЧАМ ПОЛОВИНКАТА СИ! – 87 000 почитатели
 • АЗ ОБИЧАМ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ – 217 000 почитатели
 • Обичам да се смея! – 212 000 почитатели
 • АЗ ОБИЧАМ МОЯТА МАЙКА и искам целият Свят да знае това!!! – 196 000 почитатели
 • АЗ ОБИЧАМ ДЕТЕТО СИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО ДРУГО – 41 000 почитатели
 • Мразя лъжите !!! – 130 000 почитатели
 • Мразя студа! – 87 000 почитатели
 • МРАЗЯ ДА ДАВАМ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ И СЛЕД ТОВА ДА НЕ ГО ОЦЕНЯВАТ! – 102 000 почитатели
 • ИСКАМ СВЕСТНО ГАДЖЕ – 74 000 почитатели
 • НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА ДА ИЗПОЛЗВАМ ФЕЙСБУК – 138 000 почитатели
 • Да поставим рекорд на Гинес за най-голяма българска група във Фейсбук! – 296 000 почитатели
 • 1 000 000 българи във Фейсбук? Нека да го докажем! – 212 000 почитатели
 • В България се говори на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! – 142 000 почитатели
 • Нека тази обелка от картоф има повече почитатели от всяка чалга звезда! – 84 000 почитатели

Естествено има най-различни трикчета за по-бързо и масово привличане на фенове – за да гласуваш за снимката на приятел, гадже, дете, за да се включиш в томбола за награди, за да спечелиш отстъпка от гореща оферта, за да постнеш коментар и т.н. трябва да харесаш страницата (или пък просто трябва да коментираш , да качиш или тагнеш снимка – но за да го направиш това, също трябва да „лайкнеш” страницата), което автоматично те добавя към хилядите й фенове и позволява на администраторите да те спамят, колкото си искат с постове, мейли и ъпдейти.

Друг е въпроса, че 99% от т.нар. почитатели след няколко дни дори няма да си спомнят, че са „лайкнали” тази страница и изобщо няма да прочетат съобщенията на досадните й админи…Но точно затова се търси „маса”. Според изследвания при директния мейл маркетинг, около 1-2 % от „облъчавните” все пак клъвват, което при голямо количество “обекти за спам” не е за пренебрегване.
Примерно в една страница от 50 000 фена вероятно около  5000 ще видят постнатия линк, а около 500 ще кликнат на него и ще влязат в сайта, някои може дори и да го шернат. И така 4-5 линка на ден и сайта получава трафик от няколко хиляди уникални посещения, дори и някоя друга конверсия. Отделно администраторите (с по 5-10 различни фалшиви Facebook профила) спамят яко и пощата на феновете с писма и ъпдейти.
Както пише в следната обява: „предлагам публикуване на рекламни линкове във фейсбук страница с над 107 000 почитателя , постовете правят  над 8 000 посещения на пост за ден , от които до над 7 000 уникални клика за ден.” Възможно е…но дали е морално, дали е професионално…?

Моят отговор е ясен и категоричен.

Подобни измамни  Facebook spam практики не са нито морални, още по-малко професионални, а освен това много от тях са и в нарушение на правилата на Facebook. И всеки, който открие такива нарушения трябва да докладва за тях на Facebook съпорта, без никакви угризения на съвестта.
Разбира се, случаи на злоупотреби от този род с най-голямата социална мрежа не са изолирано българско явление. Има ги и в страни с много по-развит уеб бизнес от България и дори това го правят доста по-професионално, ако изобщо може да се говори за професионализъм в случая (Subvert and Profit launched a market price of $0.25 per Facebook fan or Twitter follower and $1.00 per Reddit vote, to compliment the other 18 social sites where it makes voting markets. ).

Там обаче компаниите в огромната си част знаят що е то social media marketing, как трябва да се използва и в частност какво е значението на Facebook за бизнеса. И никой не приема подобни мошенически „бизнес” предложения сериозно или се използват по изключение при масирани рекламни кампании. У нас обаче, където маркетингът на базата на социалните медии тепърва прохожда и повечето фирми все още си нямат и идея какво представлява, опасността той да започне да се асоциира с подобни неморални и непрофесионални практики е наистина много сериозна (специалистите от SEO бранша го усетиха и сега им се налага да се борят зверски с извратената представа за оптимизацията за търсещи машини, която имат много от мениджърите на фирмите в България ).
Отново ще цитирам Крис: „Повсеместно е схващането, че бройката на феновете във  Facebook страницата е определяща за успеха на маркетинговите ни усилия. Според мен има няколко много по-важни фактора:

 • Качество на феновете, които следват страницата – колко от тях познават продукта или услугата ви, колко от тях биха купили, поръчали продукта ви.
 • Колко от феновете на дадена страница я посещават с интерес, четат, коментират и споделят с приятели  прочетеното там.
 • Качеството и честотата на публикуваното от администраторите на страницата съдържание – това определя доколко тя ще задържи интереса на последователите (и ще излиза в news feed) или ще отиде в забвение след няколкото стотин страници, към които си се присъединил.”

В заключение

Към всички колеги, които се изкушават да минат тънката граница (понякога тласкани към това и от абсурдните изисквания на клиентите им) между професионалното отношение към уеб маркетинга и неетичните „black hat” практики. Помислете добре – спчелването на някаква момента „слава” пред някой клиент днес, може да бъде с цената на сриването на доверието в целия български уеб маркетинг бизнес утре – за няколко линка и няколко лева повече…Струва ли си?

Udate: Темата и конкретно този пост предизвикаха голям интерес и множество коментари, включително и в печатните медии. Засужава си да се отбележи статията в “Капитал” “Dislike – Купуването на приятели във Facebook не е морално и носи само краткосрочен ефект”