Стоян Минев и Рони Банк представят своето изкуство в четвъртък, 24 юни в Националната художествена галерия в София. Изложбата им ще продължи 1 месец.


Определено ви препоръчвам да посетите откриващата се утре от 18.00 ч. в НХГ съвместна експозиция с творби на българския художник Стоян Минев, който от близо 8 години живее и работи в Норвегия и колегата му Рони Банк, популярен в родината си най-вече със своите комикси и поп арт провокации.

 

 

 

На пръв поглед съчетанието на творбите на двамата талантливи художници изглежда малко странно.

Стоян Минев рисува предимно експресивна фигурална живопис, като стилът му понякога е сравняван с този на Светлин Русев (сравнение, което художникът не обича особено).

 

 

А Рони Банк прави някаква странна метаморфоза между влиянието на американската “масова култура”, скандинавската виталност и съвремените дигитални технологии.

И двамата млади художници стават все по-популярни и отвъд границите на Норвегия и Скандинавските страни, а напоследък някои творбите им се купуват за 5-цифрени суми.

Това е третата изложба на Стоян Минев в България, откакто през 2002 г. замина за Норвегия и там основа Арт-групата STAG.

 

А Рони Банк ще се представи за първи път пред българските ценители на авангардното изкуство.