Тази вечер, след като станаха ясни резултатите от изборите, получих прозрение. Не ми трябват политолози, социолози, психолози, за да ми обясняват научно защо резултатите от Избори 2011 са точно такива, а не други.

Аз понеже съм си меломан, стигнах сам до едно много по-изчистено от идеологеми обяснение, и то на базата на личните си емпирични наблюдения върху музикалните вкусове на българския електорат. Сигурен съм, че ако се гласуваше за музикални стилове и изпълнители, резултатите биха повторили почти буквално резултатите от политическия вот.

Какво имам предвид – ами в страната на Митю Пайнера и Турбо фолка, какво може да е хит в политиката – чалга политиката, разбира се. Елементарно, Уотсън, както би казал Холмс, ако живееше по нашите географски ширини днес…Ето и моят проникновен анализ:

Виждам Бойко Борисов като един звезден Азис на БГ чалга политиката, ама в хетеросексуален вариант, поне на пръв поглед. Иначе в медийното поведение и журналистическото внимание към него, между двамата няма разлика. А в посланията, които отправя към „феновете” си, приликата е повече от явна. Пък и той и Азис, се стремят към продуцентска кариера. И имат успех…

Що се отнася до Цветан Цветанов, той си е копие на Милко Калайджиев в родната политика, но без мустак – точно толкова умен и почти толкова чаровен. Как няма да дойдат пиленцата при ГЕРБ?

А Данчето Фандъкова...о, тя си е същинска Бони на герберската партийна сцена. Стана известна само, защото Азис направи дует с нея. Бих могъл да я сравня с всяка друга поп-фолк звезда с кучешко име и точно толкова интелект (само че за втория й мандат ще е нужна и намесата на Д-р Енчев).

Какво да кажем за Росен Плевнелиев – ами той е своеобразен Веселин Маринов на българската политическа естрада. Талантлив като политик, също колкото Веско Маринов като певец, със същите екстатични фенки, а като бизнесмен  не отстъпва на Веско като футболист, т.е. по-добър е, но не много повече.

Ивайло Калфин – популярен в България, колкото любимата група на ментора му Гоце – „Любе”, горе-долу разчита и на същата „фенска база”. Ама тя вече не е „на всеки километър”…

Георги Кадиев се опитва да бъде малко по-модерен в посланията и визията си – бих го оприличил с хомо дуета „Тату”, чийто имидж обаче се гради от хора в сянка с много пари (имам предвид „Тату”…ама като се замисля и за Кадиев, може да не е по-различно).

Меглена Кунева – типичен комерсиален поп продукт – добър продуцент, хубави видео клипове, ама стои някак си изкуствено, на живо все едно пее на „плейбек”. One hit band…поне засега.

Прошко Прошков– опит за модерен джаз, ама от тоя дето един свири, другите му пречат. Резултатите са точно същите…Иначе добър музикант.

Румен Христов – ами…малко подуенски блус, малко демодиран хард рок…абе в коя година живеете бе, хора?

Няма  да забравя Волен Сидеров – е такъв микс между олд скул хеви метъл, стари градски песни и съветски военни шлагери не мога да възприема…много дразнещо бе, само шизофреник би ги издържал…

Зелените – симпатизирам им, но хипстърските вкусове ала Рейдиохед и рага/реге растите още са си ъндърграунд у нас, особено в политиката. Но това не е причина да им правят чалга версии де…

Както и свежарската пънкария на Светльо Витков и Хиподил – той поне си пее със своя си глас, протестния…ама пънко у България може и да не умре, но е на смъртно легло, уви…

А ДПС? Прилича ми на оригиналната ориенталска чалга вълна, на която всички се опитват да правят по-модерни кавъри, за да ги вкарат в класациите като свои парчета. Но продуцентът си иска да му се плаща за авторските права. (обикновено широката публика обаче не знае за тая подробност).

И всъщност реалният образ, квинт есенцията на цялата родна политическа картинка, е ей тая коза с номера на кандидата, изписан на скромните й плещи. И тя има глас, добичето…необработен, но поне автентичен.

А гласът на политическото статукво, което чуваме всички всеки ден, особено в последния месец на предизборна кампания е по-фалшив и от нейното „Беееее”.

И така, другари и другарки – да ни е честита новата политическа придобивка, която сами си избрахте на Избори 2011! На който не му харесва, да гласува на балотажа за Терминал 1 или Терминал 2. Със сигурност ще е по-смислено…

П,П, Статията изразява изключително субективното, лично мнение на автора! 🙂