За Блатечки, плюскането на монополистите и малоумната кампания на bTV срещу пиратството

Защо подобни “анти-пиратски” акции са обречени на провал, кой прибира парите на българските кинотворци и не трябва ли артистите да обичат торентите?

fairplay-btvEpic Fail след Epic Fail – така бих охарактеризирал накратко медийната политика на bTV през последната година. Блюдолизничество пред Властта и подмазване на силните на деня, уволнени журналисти, позволили си  критика към управляващите, свалени предавания, нарушили спокойствието на корумпирани политици и  бизнесмени, ширеща се цензура, манипулация на общественото мнение, блокиране на видеоклипове и  “неудобни” акаунти в YouTube, преливащата от лъчезарен кретенизъм акция тип Ленински  съботник “Да почистим България за един ден”, все по-слаба ТВ продукция. И сега като за капак –  малоумната им кампания “Fairplay”, насочена срещу “интернет пиратството(криейтив на “Ogilvy & Mather” и bTV Studios) с главно действащо лице Асен Блатечки.

A официалното изявление на медията във връзка с кампанията просто чупи тъпометъра и е достойно не само за Златен скункс, а за Златен тапир (без лоши чувства съм към животното):

“Качественото съдържание, независимо дали става въпрос за видео, музика или текст, изисква  човешки, креативен и материален ресурс, който има своята финансова стойност. В този смисъл bTV  Media Group е на мнение, че безплатното потребление на съдържание чрез торент и други нелегални  сайтове спира развитието на българското кино и демотивира и ограничва работата на творческите екипи и в много други сфери на изкуството. bTV не помага само на себе си, подавайки сигнали за пиратство. Тя защитава не само нейните интереси, но волно или неволно й интересите на останалите представители на телевизионната индустрия у нас, в това число и на независими продуценти. bTV е пример, който може да бъде последван и от останалите български телевизионни, музикални, издателски и продукцентски компании. Ако всички обединят усилията си, пиратските материали драстично ще намалеят и световната борба с пиратството значително ще бъде подпомогната.”

Тия думи правят дори архаичните концепции на Рупърт Мърдок за медиите и интернет да изглеждат авангардно в сравнение с импотентните напъни за “модерност” на телевизията, която преди време бе уж негова собственост.

Нямам нищо против Асен Блатечки.

Симпатяга е и нелош актьор, при това сред най-добре платените в България. Той горкият се превърна тези дни в обект за бъзици и в истинско “meme” из българското интернет пространство, което взе на подбив цялата нелепа кампания, озаглавявайки я “Да нахраним Асен Блатечки”. Имаше определено забавни и креативни попадения:

“Кампанията на bTV Феърплей, чиято цел е да набави препоръчителния дневен прием от въглехидрати, белтъчини, мазнини и минерали за актьора Асен Блатечки, ще продължава да буди интерес сред хората в интернет.”

“Мразя като си забравя uTorrent-a включен и на сутринта видя, че Асен Блатечки е изял всичко от хладилника.” 

“Напълних хладилника с продукти с изтекъл срок на годност, тъй като си дърпам сериалите от миналата седмица.”

“Хора, спрете да теглите филми, Асен Блатечки ще стане 100 кила.”

“…всъщност това е трейлър на най-новият им проект-първия български филм на ужасите “Феърплей”. Филмът разказва за прокълнат сайт и за това как всеки негов потребител бива спохождан и измъчван от красив, но зъл дух, имащ освен това навика да краде храна от хладилника, докато невинния човек бавно побърквайки се след седем дни не умре, гърчейки се от ужас, а духът с дълбок гърлен глас самодоволно прошепва на жертвата си “така ти се пада, като гледаш филми без да плащаш”. Асен Блатечки играе призрака на самия себе си, изпълзяващ от мониторите на нищо неподозирщите интернет потребители, за да ги измъчва до смърт с ужасно посредствените си театрални изпълнения на Хамлет. Във филма актьорът мизерства, заради ограбващите го интернет пирати и умира в хладилната камера на Кауфланд, докато се опитва да отмъкне бахур и свински крака за да си сготви пача. “

Аз лично така и не разбрах кой е последния филм на Асен Блатечки, заради който актьорът така е огладнял, че напада хладилниците на хората. Порових се из “забранените сайтове” и почти не открих негови филми да се сийд-ват (без да броим едноминутните му появявания в сниманите у нас треторазрядни екшъни, продуцирани от Nu Image).

Asen-Blatechki-fairpaly

Но нека да погледнем на темата по-сериозно.

В интерес на истината добри български филми с негово участие като “Мила от Марс”, “Прогноза”, “Шивачки”, “Маймуни през зимата”, а и други стойностни родни кинопродукции, в които той не играе, присъстват в торент сайтовете, като някои от тях са теглени между 50 000 и 100 000 пъти.
И…активните борци срещу пиратството веднага биха ревнали победоносно – виждате ли, 100 000 по 5 лв. за билет, с близо половин милион са ограбени творците!

Да, обаче, това въобще не е така!

Първо, огромната част от свалилите български филми “нелегално” са го направили просто защото не са могли да ги гледат в киносалоните – било то защото в техния град, село просто няма кино (в България има градове с 30-40 000 жители без нито един киносалон!), или защото българските премиери се показват в кината някак си между другото, за по няколко прожекции, 2-3 седмици и толкова. Освен това, тези филми се появяват в торент сайтовете месеци или година след официалното им пускане на екран. Реално никой от “пиратиращите” български филми по никакъв начин не ощетява авторите им, дори напротив, единствено благодарение на торентите хиляди българи могат да се срещнат с тяхното изкуство.

Второ, знаете ли какъв процент от приходите от билети отива за кинотворците?

“Българските филми започнаха да носят сериозни приходи и апетитът на киносалоните чувствително се подобри. В момента те прибират близо 70 процента от приходите на един филм и оставят 30 процента за неговите разпространители, продуценти, копродуценти, автори (сценаристи, режисьори, композитори, оператори и актьори) и не на последно място – отчисления за българската държава, която е финансирала този филм с парите на данъкоплатците. След като разпространителите, които често пъти са сателитни фирми на същите тези киносалони, вземат своя дял, за създателите на филма и за институциите, които са го финансирали, остават между 5 и 10 процента от приходите.”

Цитатът е на Людмил Тодоров, един от най-изявените български режисьори, в чиито филми между другото е играл и Асен Блатечки. Отделно от това, за да програмират български филм в една своя зала, монополистите собствениците на киносалони (“Александра филмс” и “Синема сити”, които държат около 90% от всички киносалони в България) искат такса от 625 евро без ДДС. С други думи, за минимално разпространение на един нов български филм, авторите трябва да платят минимум 30 000 лева такси предварително, за да бъдат въобще допуснати в техните кино зали.

Всеки може да си направи и сам извода, кой тук е ограбващият…

Не случайно много от младите, модерно мислещи български кинотворци все по-сериозно започват да се замислят за нови, алтернативни методи на разпространение на филмите си, чрез интернет. Платформи като Netcinema.bg определено имат бъдеще.

И в края един мой апел към артистите и творците, които волно или неволно биват въвлечени в подобни нелепи “антипиратски” акции:

Дали е все едно и също да “откраднеш” беконче от хладилника и да свалиш и разпространиш филм, песен, албум?

Ами изобщо не е! Това прилича повече на пламъка от свещ, с който да запалиш своята свещ и да дадеш твоя пламък и на други, без да отнемеш нито от топлината, нито от светлината на свещта, от чийто пламък си запалил твоята…Да, производителят на свещи губи, че не купуваш от него и той би направил всичко да те остави на тъмно и студено, ако не му платиш. Но артистите, които съдават пламъка, предназначен да освети и стопли душите ни?

И те ли искат ние, които ги обичаме, които ги защитаваме, които сме на първите редове на концертите им или на първите прожекции на предпремиерите им, да стоим на тъмно и студено, ако не се изплатим на “производителя” на свещта и на всички по веригата, които са я опаковали и разпространили в магазините?

И артистите, на които сме фенове, и които обожаваме, дали ще се почувстват по-доволни и по- щастливи, ако ни видят с белезници или в затвора за няколко години, заради престъплението, че сме потребявали изкуството им без да платим на “магазинера”?

Хей, опомнете се! Задайте си елементарния въпрос – защо, по дяволите, тези хора си губят времето да качват и сийд-ват, да свалят музиката или филмите ви от интернет, защо си играят да ги разпространяват? За да спечелят? Защото ви мразят и искат да ви ограбят?

Или може би защото ви обичат и искат още повече хора да ви обичат? Това са ваши фенове! Не, това не са просто ваши фенове, това са ваши фенове-евангелисти! Те са най-ценното за един артист, един бранд! И точно “магазинерите” и тия, които ви “опаковат” изкуството, наричат феновете ви престъпници и ги искат в затвора! Но кой истински артист иска да види феновете си в затвора? Или вие делите феновете си на плащащи и престъпници? Ако е така, заявете го открито!

Но не забравайте тогава нещо много важно – ако го направите, не се наричайте никога повече Артисти.
Вие не сте нищо повече от “еднолични търговци” и “творци-еднодневки”!

И нещо специално за ретроградните мозъци, определящи политиката на bTV, родили малоумната кампания срещу “интернет пиратството”.

Преди време ме попитаха защо подобни кампании никога няма да успеят. Отговорът ми беше следният:

“Най-малкото защото от едната страна са паразитиращите в аналоговото си минало, ламтящи към безкрупулни печалби корпорации и техните политически лобита, които не познават в дълбочина новите дигитални технологии и съвременната култура на комуникация и бизнес в Мрежата, а от другата страна са милионите модерно мислещи млади хора, изградили се като личности в епохата на Интернет и нямащи и най-малкото желание да се съобразяват с ретроградни юридически прегради, спъващи свободния им онлайн достъп до всичко, което представлява ценност за тях.

Едните се мъчат със зъби и нокти да защитят онова, което вече не може да бъде защитено ефективно. Законите в тази сфера, и съществуващите, и новите, които се предлагат, са в крещящо противоречие с установената социална практика. Те са толкова практически неприложими, а тяхното нарушаване е станало толкова обществено приемливо, че сами по себе си са безсмислени. Джон Барлоу прави много удачно сравнение – „корабът на авторското и патентното право, е бил построен за пренасяне на форми и методи за изразяване, напълно различни от ефимерния товар, с който се мъчат да го товарят сега. Обшивката му тече, както отвътре, така и отвън. Юридическите усилия да бъде удържана на повърхността старата гемия са приели три форми: безумно разместване на столовете по палубата, строги предупреждения към пътниците, че ако корабът отиде на дъното, ги чака сурово наказание, и невъзмутимо отричане на ставащото.”

Другите обаче никога няма да се съгласят принудително да бъдат върнати с 20 и повече години назад, няма да приемат каквато и да е форма на контрол над дигиталния им живот или пък някакви опити за брутално вмешателство във виртуалната им комуникация. Каквито и юридически репресивни мерки да бъдат предложени от „копирайт динозаврите”, още на следващия ден, тези на които бъдещето принадлежи, ще родят нови и още по-ефективни решения, които ще обезсмислят изцяло тези мерки.”

И в заключение:

 • Mariya Kutreva -Williamson

  Борис, яка статия, супер, прекрасно, всичко, което трябва да се каже, си казал по правилния начин!

 • Mariya Kutreva -Williamson

  Яка статия, перфектно написана! Малоумно indeed. Просто да преместят транзакцията там, където й е мястото, и да й сложат правилната цена – вместо да се дърпат, пищейки, от нахлуването на бъдещето. Който иска да гледа Блатечки срещу 12лв с размера на планина на кино, да ги плати. Който не смята, че си струва, да получи достъп до продукцията лесно и когато пожелае срещу приемлива сума.

 • И точно БТВ които са ефирна телевизия, а филмите им преливат от “продуктово позициониране”(това вече ми звучи като тираджийска псувня) да претендират, че са ограбвани понеже някой им е качил предаването в интернет.

  Не споря, че тракерите печелят пари на гърба на тези продукции, но крайния потребител просто иска да си види филма, който е запознал 30-40 мин по рано.

 • Браво за статията! 

 • Свалянето на един филм е  най – силната реклама за филма и за артистите в него.
  Жалко е че българските филми не стават за гледане.
  Ограбени са зрителите а не артистите.

 • Ама какво пюете срещу Асен.Платили са му участва.Гкаден ли да се ди човекът ?

 • Благодаря Мария, радвам се, че ти допада! 🙂 Keep in touch:-)!

 • E аз съм се постарал да не “плюя” персонално към него, атаките ми са към кампанията, чието лице е:-)

 • Ma5

  Борка, точно тъй!  По-гадно от обикновеното лицемерие е институционалното високопарие!

 • Ilian Iliev

  Това за свещта е правилно сравнение, но няма да загубят производителите на свещи, а производителите на кибрит, запалки и газ 🙂

 • Jook

  Аз български жалки опити за сериали не гледам, а пък БТВ я мразя от години и не бих я гледал за нищо на света!

 • Da

  авторе, ти сигурен ли си, че Блатечки не играе в Мила от Марс, шото на мене ми се мерна някъде… 😀 хахахахха

 • Май си чел “по диагонал”:-) Ето какво съм написал: ”
  В интерес на истината добри български филми с негово участие като “Мила от Марс”, “Прогноза”, “Шивачки”, “Маймуни през зимата”…”

 • Цветомир Димитров

  Обаче има и положителна страна тая кампания, защото иначе никога нямаше да разбера, че има такъв актьор.

 • Богомил Иванчев

  Браво, много добра статия, и въпреки че съм на 23 години от доста време знам ,че на Бтв вяра никаква 😉

 • Georgi

  Евалата. Наистина много добра статия и съм напълно съгласен с написаното. 
  Тия кампании са абсолютно смешни и наистина са направени само за някои определени хора, но не и за артистите. Артистите които се самозалъгват са просто хора които наистина са супер некадърни или пък много заблудени.
  Благодарение на торентите хората разбират за техните филми. Аз като един прост потребител, много пъти съм ходил на кино само защото ми е харесал филма който съм си свалил или пък съм си го купил защото ми е любим.
  Най големия проблем е, че няма много места от където да си ги купиш онлайн. Това наистина не мога да го разбера. Същото е и за книгите. Имам Киндъл и имам много любими книги които бих искал да си КУПЯ, но уви няма от къде. В амазон може да намериш супер малко книги които са на бг. Отделно в нашите велики сайтове за продажба на книги в електронен вариант са и на доста високи цени. В амазон винаги можеш да намериш същите книги (не на бг) на доста по евтина цена и винаги бих платил за тях.
  Само да обобщя “пиратството” е най-добрата реклама и благодарение на нея артистите могат да спечелят адски много, включително и пари.

 • Ani_po

  На кого би му хрумнало да тегли български филм. За бога…

 • Rave1704

  Baltechki li? Tova puk kakvo e?

 • vili

  http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2012/02/03/you-will-never-kill-piracy-and-piracy-will-never-kill-you/
  Една от най-добрите статии по въпроса. 

 • Regisiander

   Изцяло измукана из пръстите теза! Пиратството е престъпление каквото и да напишете!!! Не става въпрос за Блатечки или за която и да е медия, а за положен труд и инвестиции! Не убивайте младото крехко все още БГ кино!!! Сетете се, че един филм след като мине през киносалоните се продава на дискове включително и в малките градове или се продава на някоя телевизия за излъчване. Не може някои си да решава вместо разпространители и продуценти как, каде и кога да се пуска някои филм в нета. Също не всички салони в страната са на Александра и не работят на описаните условия! ТОВА НЯМА ОБЩО С БТВ, аз лично гледам само БНТ!

 • Dancho

  Аз пък намирам не кампанията, а статията за малоумна. Всеки човек или организация има право да се защитава, както и източника си на препитание. А в живота няма черно и бяло. Вярно е, че торентите ограбват творците, както е вярно, че забраната им ще ограби свободата в интернет. И всяка от страните е в правото си да защитава това което е в неин интерес. Според мен хрумката е много оригинална.

 • Regisiander

  И педофилията ли е “свобода в интернет”? 😉
  Това, че нещо го има в мрежата не значи, че не е свързано с престъпление!

 • Кое му е оригиналното, това е най-елементарната и най-лишената от креативност кампания срещу пиратството, която съм виждал?! Иначе за другото може да се спори безкрайно…Ще ти отговоря с линк към една статия във Forbes, който малко по-долу един коментиращ постна: “You Will Never Kill Piracy, and Piracy Will Never Kill You”: 
  http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2012/02/03/you-will-never-kill-piracy-and-piracy-will-never-kill-you/

 • Много йезуитска теза, нямаща никаква връзка с идеята, която защитавам:-) Напомня ми за онзи лаф “А вие що биете негрите?”:-)

 • Michael

  Първо не е пиратство, а по-скоро сам-издат и второ липсата на адекватна за Интернет бизнес политика не е вина на ония, които разчитат на сам-издат, а на ония, които не предлагат никаква алтернатива – вие!

 • Regisiander

  Да бе;) идеята която защитаваш си едно оправдание!

 • Geq

  Аз лично не искам да ограбя никой – исках да си платя, на бТВ конкретно, за да гледам техния платен канал, но каква изненада – оказа се, че в чужбина не може да се гледа?! За какво им е на българите, в България платен интернет канал на една от националните телевизии???
  Аз лично БОЙКОТИРАМ бТВ – не желая да я гледам, не желая да я слушам, не желая да й плащам, след като дори и законно ме ограничавам. Гледайте си се сами и се чудете защо ви пада рейтинга… И не съм само аз…
  Харесвам българското кино, много, и се радвам, че има такъв подем. Купувам всичко на дискове, но това, което правят в момента е гнусно, грозно и меркантилно! И заслужава бойкот!

 • Боян Юруков написа хубава статия по темата: 
  http://yurukov.net/blog/2012/04/26/btv-i-voyo/

 • Борка, много мога да ти разкажа по темата… 🙂 Както винаги истината е някъде по средата. Катилското поведение на разпространители и сие далеч не е непознато на голяма част от хората от другата страна на барикадата. С 2 думи – аз лично не виждам никакви индикации от никъде за желание за промяна на статуквото 🙂

  Горното по никакъв начин не променя отношението ми към идиотското поведение на bTV. Както вече някъде споделих – би трябвало да умирам от кеф при такова тяхно зрелищно харакири, но пък странно защо на мен просто ми е едно тъпо….

 • Blaten Asechki

  Пиратите в БГ са около 98% от интернет потребителите, който се изправи срещу такава маса от хора го очаква само унижение, мизерия и самота. Успех на кампанията.

 • Съгласен съм с теб напълно…има и друга страна монетата, свързана с качеството на българското кино и музика…което доста пъти е под желаното…меко казано…:-)

 • Логично е да бъде елементарна, поне на този етап. Все още разглеждаме темата с авторските права, както и възнагражденията по веригата, малко от чиито брънки са действително излишни, в двата цвята. Дали е вземане, заемане, кражба или копиране, става въпрос за нива на ползване. Оттам можем да поговорим вече за качество (но май е рано). Което (качество), за съжаление, пада именно защото получаваш толкова, за колкото си плащаш. 

 • Има го и този момент…Но…пак се връщаме до основния въпрос – Пиратството ли е виновно за да получават творците малко и съответно от това да страда качеството на продукцията им? За мен отговорът е категорично НЕ!

 • Hriste

  На една своя лекция Вим Вендерс сравни всичко, което прави с пламък, който трябва да носи и пази, за да го предаде на други… Но поетиката на изкуството и корпоративния капитал нямат допирна точка. Едниственото положително е, че подобен конфликт е катализатор за мислещи хора, като теб! Подкрепям те.

 • За мен е също НЕ, но не категорично. Звучи обаче като стъпка към легализиране на “правото” на публиката да консумира изкуство безплатно. Което води до отлив на инвестиции, без които пък талантът и трудът могат да останат нереализирани. В музика в момента вкарват пари само луди ентусиасти, идеалисти. Но не се ли материализира някога (поне малко, или колкото и рядко) това благо дело, започва да действа демотивиращо. Не може един продукт да търси безкраен дивидент по веригата от евентуални потребители, но и имиждовата реклама, с която оправдавате копирането, трябва някъде да се срещне с крайния купувач.

 • Не доста пъти, а в повечето случаи е под желаното. И за това има достатъчно обяснения. Липсата на финансиране е само едно от тях. По трасето творец – зрител има достатъчно лакомия и безхаберие. Отделно от това пък има творци, които са толкова “елитарни”, че никой не може да отговори на въпроса “какво иска да каже авторът” в техни произведения. Добави към горната салата и “абонатите за слава”, които са известни предимно с това, че са известни и нищо друго и кадаифът става пълен. 🙂 Срещу това се изправя интернет потребителят, който в повечето случаи отстоява, че “щом е в нета – начи е без пари”.

  И от там тръгва – вторите “крадат” първите, първите пък, понеже са “велики” и “известни” и им е под нивото да търсят диалог с “простолюдието”, са готови да се сложат на някоя медия срещу малко вмирисано филе от хладилник и така…. Ей ти кампания… 🙂

 • Хейте на воля …
  Ако някой Ви download-не половината заплата дали пак ще хейтите ?
  Тъпото е че дизайнери, маркетолози и творци пишат простотии и нарежат защитата на интелектуална собственост !

 • silviaii

  Аз нямам телевизор, не гледам нищо – нито по тв, нито в нета. Абонирана съм за рссите на няколко сайта – новинарски, женски и т.н. (включително и този), чета си статиите, които ме вълнуват. И толкова. Гледам част от филмите на кино, част от тях си ги тегля (разбира се). И в никакъв случай не мога да кажа, че съм дезинформирана и нещастна. бтв грешат и според мен.

 • Blaten Asechki

   Ти пък какво си произвел,че някой да ти го даунлоудне? Я се попитай дали си свалял нелегално и си отговори.

 • 🙂 Браво отново перфектно написано жалко че късно попаднах на него, но продължавай в същия дух ние всички имаме нужда от хора като теб! 😉 Само един бутон ми се губи в блога ти, но аз пак си шернах статията “ОПС” надявам се нямаш нищо против де. 🙂

 • Ами да свалят хората какво лошо има като не могат си го позволят по друг начин да си играем на котка и мишка ли? А тя заплатата и твоята и на всички останали половината е даунлоудната от правителството още преди да си я взел що не вземеш с тях да се разправяш?

 • Много вярно е това с липсващите киносалони. Аз съм от малък град, между Стара Загора и Сливен. Там навремето имахме кино, цяла сграда, вярно, само с една зала, но… Един от последните филми, прожектирани в нея беше Батман (1-я ), а т’ва бе преди около 20-ина години. После трябваха да минат много години, за да отворят една нова (псевдо) кино-зала, с не повече от 50-ина места и с екран под 10м по диагонал, която просъществува по-малко от 3 години, дали не бяха и по-малко. Е питам аз, като исках тогава да гледам филм, к’во правехме – ходихме до няколкото видеотеки е отговора 😀 Но когато се появиха торентите – сещате се какво се случи с тях. Само че туки въобще не си мислете, че се самосезирам. Не бяхме ние тези, ‘дето са пуснали много преди премиерата, новия филм за свободно сваляне и то със завидно добро качество на DVD-Rip. Е, сега, напоследък доста често ходя, на кино, тук, в София, даже водя и някои от племениците си, но в родния ми град продължава да няма кино… :-/

 • Plamen1960

  Борис Луканов? Имаше едно време актьор с това име – добър актьор, даже твърде добър. Ако ТОЗИ Борис Луканов му е внук – голям язък…Да си чувал, че не живееш на остров и имаш задължения към обществото? Ако искаш – да не чистиш, да си сваляш от нета и т.н.,живей на остров. Защо кампаниите не успяват, а? Заради малоумниците като теб, дето мислят, че цял живот ще са умни, защото са млади и красиви…Докато не се окаже, че всъщност и като стари, и като млади – все си оставате малоумници. И добре съчинени писания могат да подсказват, че са писани от влюбен в себе си егоист. А мислите му – уж подредени, а пък безсмислени. Ако се плаща за сваляне на филм, музика и т.н. – ами оплаканите от БЛ кинотворци няма да плащат 30 000, а на тях ще им се плаща – ако не си разбрал, попитай как ще стане това Людмил Тодоров, насиланатрапеноизявения режисьор.

 • Warcast

  Като цяло на мен статията ми хареса. Мислил съм си доста по този въпрос и според мен е въпрос на бизнес модел, който се изгражда в момента – като цяло тоталното прескачане на посредниците между производител и потребител (т.е. в случая киносалоните). Ако прескачаните искат да оживеят, има много начини да се направят по-атрактивни. Подобно нещо стана и в музиката – маса музиканти започнаха да печелят повече от концерти, отколкото от продажби – няклой да се оплаква от това? Явно всеки тип култура се адаптира посвоему. Асен Блатечки ще ме прощава, другия път да отиде в Арена Младост и да изяде всичките пуканки.

 • Не съм му внук, но го познавам, баща ми е актьор, дори са били състуденти във ВИТИЗ…израснал съм в театъра и съм бил винаги близо до киното…ще пропусна “красивите” ти думи за малоумието…в статията ми няма нищо егоистично, просто защитавам позиция в която вярвам…за съжаление в твоята позиция не виждам логика, освен някакъв безсмислен хейт…естествено всеки си има право на мнение, но няма да е зле да се опита да го аргументира по някакъв начин. 

 • Мерси:-)) Какъв бутон ти се губи:-)?

 • Този younotepad.com 🙂

 • Kinoto Bg

   Г-н Луканов,
  Не Ви отива да поставяте каруцата пред коня! Освен това представяте, меко казано, неверни факти. А когато фактите говорят и г-н Луканов мълчи!
  “Лов на дребни хищници” беше пуснат в продажба на DVD на 6.06.2011 г. След два дни филмът се появи в торентите и оттогава не е излизал от там, въпреки усилията на авторите и продуцента.  Какъв е резултата?
  ТВ премиерата по Нова ТВ (15.10.2011) мина слабо. До момента са продадени около 1000 DVD-та. Филмът е изтеглен от Интернет над 350 000 пъти.
  Това са фактите!
  Нещо да кажете?

 • Veselin

  Постът на автора напълно кореспондира с моето виждане за нещата. Работата ми е такава,че ежедневно комуникирам с много хора от различни икономически и социални групи. Виждам, как всичко се променя и всеки опит да се възстанови стария “хубав ред” е обречен на провал.
  Бтв наистина се изживява като динозавър.
  Абсурдни кампании особено тази с чистенето.
  Дали не разбират, че проблема е в незаконните сметища и абдикацията на министр Нона Караджова от решаване на този въпрос.
  Съдържанието в Интернет… Дали да не забраним тази медия…?!
  Сигурно Бтв би искала така да стане, ама времето върви напред а не назад.
  Тази политика на БТВ да отстранява журналисти не изпълнили медийния им политически ангажимент… БЕЗУМИЕ. 

 • Г-н Kinoto.bg, нещо не сте прочели правилно, какво съм написал, затова ще го напиша отново: ” тези филми се появяват в торент сайтовете месеци или година след официалното им пускане на екран” .
  Премиерата на филма, за който говорите беше през септември, 2010, а той се появи в торент сайтовете през юни, 2011. Да, доста е теглен, макар цифрата да не е тази, която цитирате.Относно DVD-то – извинявайте, но как може цената на билета за филма да е 5 лв., а цената на DVD-то – 3 пъти по-висока??? Това е пълен абсурд! Сигурен съм, че ако веднага след премиерата бяхте пуснали филма за сваляне в интернет на цената на един sms от 2,40 лв, примерно, щяхте да имате мноого повече приходи от тези продадени 1000 DVD-та, от чиято цена авторите реално получават около 20%, ако не се лъжа.

 • Blaten Asechki

  Толкова ДВДта щеше да продаде и ако не беше качен. Аз го гледах защото не ми костваше никакво усилие. Никога не бих дал и една стотинка да гледам подобен филм, дори изгубеното време не си струваше. А него вие не го плащате на зрителите си, нали? И е време да проумеете, че ние сме държавата, ние сме мнозинството, ние решаваме, а вие сте само капка в морето, която няма право на претенции. Ако не ви изнася – спрете да правите “изкуството” си.

 • thespike

   А вие знаете ли, че за един sms от 2.40 малко повече от половината отиват за оператора? И че при изработката на едно DVD има неща като дизайн, печат, материали

 • Знам много добре. И все пак по-добре 50% да отиват за авторите, отколкото 5-10 или 20%, нали? Освен това знам прекрасно каква е реалната себестойност на едно DVD с целия му дизайн и опаковка – в зависимост от тиража между 1 долар и 1 евро!

 • thespike

  Зависи. Между дизайн и опакова и дизайн и опаковка има голяма разлика – и като качество, и като цена

 • Face

  Много интересно твърдение, при положение, че в Zamunda няма български филми.
  Не зная в другите тракери как е, но в Замунда си спазват това от много време, проверявам регулярно от чисто любопитство.
  А БГ филми гледам на кино или от тук –

 • В интерес на истината има много български филми и в Замунда, и в Арена, но както съм написал, се появяват месеци след като са минали на екран.

 • Regi7

  Жал ми става, като си помисля,че феновете на авантата не могат да ходят на театър без пари. Статията е тъпа и напомня на циганската максима “… е па що да не си го земем..”

 • Ходя редовно и на театър, и на концерти и си плащам, ходя и на кино и си плащам…А на мен ми става жал за хората, в чиито населени места няма нито кина, нито театри…Сигурно за тях ще кажеш “Ми да го духат”???

 • Hir

  И все пак филма “Титаник” е по-скъп от самия Титаник…

 • Geq

   Ами аз го имам купен на двд, платих 7.50 евро, за да го гледам и какво от това? Не смятам, че съм се минала. Чаках да го пуснат почти година, за да го притежавам и бях готова да си го набавя веднага. Значи аз лично съм платила филма на още поне двама.

 • Ssssssssssss

  Случajno popadnah na tazi statiq. Bezmislena rabota! Koj izob]o gleda bylgarski filmi, be hora? Napravih prou4vane sred poznati – nito edin ot 14 4oweka! Nito edin!

 • Galabovav

  Случайно попаднах на тази статия, но много ми хареса. Споделям напълно мнението на автора.

 • Такава ти е компанията просто. 

 • vesi

  Хм, и аз ползвам торенти и свалям филми, но……. статията проповядва цигански манталитет.  А иначе, че БТВ-(Босвор ТВ) е най-вредна медия, която служи  на мафията съм напълно съгласен.

 • Dimovacornelia

  Целият зор в защита на пиратството е такива като замунда и арена да лапат пари от реклама без да са дали един лев за права за излъчване на филмите

 • Gagovlubo

  идеята за „споделяне” на нещо в торент сайтовете е много смешна. ако имам мерцедес за което съм дал 100 бона и ей сега ще го „споделя” с някой, който иска да си го „изтегли” от мен. Някои неща в торентите са много по-скъпи от колите като например създаването на един филм, даже един трейлър струва понякога по-скъпо. но според мен категорично не може да се търси вина от тези които теглят. виновни са тези, които назначават хора да качват постоянно

 • Не че нещо, ама не те разбрах добре за “циганския манталитет”…

 • Замунда и Арена са торент тракери, те нито хостват, нито излъчват филми…

 • Stef66

  Така и не разбрах кой е автора на тази безумна статия. Ако не се спре пиратството скоро няма да има какви филми да сваляте от торентите!

 • Аз съм авторът! А ти преди да правиш подобни умозаключения прочети това: 
  http://www.borisloukanov.com/piracy-sky-rising-report/

 • Бимбо

  Браво за хубавата статия. Тези дни си купих оригинални дискове / с диплянка и всичките неща към него …./ и неволно ги поставих в компютъра си му направих честотен анализ с програмата  auCDtect Task Manager. И какво беше учудването ми – дисковете бяха пиратски направени от кирливите mp3 – ки. Така е колко години и колко бройки са продадени ….. искаш да си купиш оригинален диск с хубаво качество, а след това намираш менте дискове. Г-н Блатечки какво ще кажеш …..?

 • Pingback: Ер-малките | yovko in a nutshell()

 • Ozmodias

  Аз искам да попитам всички, които казват, че пиратството ограбва, а не ме ли ограбва мен фактът, че има филми, които са чужди и въпреки огромното ми желание да ги видя на кино и да ги купя на носител ги няма в милата ми родина?? Аз имам желанието да допринеса за икономиката на страната като си плата ДДСто върху билетчето, върху дикса и всичко, но тази възможност ми е отказана без да има реално обяснение на това. Докато е така аз ще си пиратствам навола и няма да позволя да бъде ограбвана личността ми, заради това, че наще родни “киноразпространители” вкарват филми, които ще им докарат печалба за сметка на безумни картинки, изливащи се от екрана.
  А и още нещо: всеки български филм или музиклано произведение, които са ми представлявали интерес съм си ги купил/платил, за да ги имам или да ги гледам/слушам. Ако асен иска да ми яде храната в хладилника да си смени името с нещо по-западняшко, понеже аз главно тях ущетявам.

 • aasasa

   какви глупости говориш ти как няма да има филми като точно от последните няколко години насам започнаха да се правят постоянно филми…

 • Ivailo

  Г-н Луканов, прочетете поне малко на тема икономика, иновации, патенти и защита на интелектуален труд. И аз “свалям”, но не е редно. Така сами затриваме и малкото добри неща, които се опитват да се родят в България. Нямам време да Ви обяснявам нещата подробно. Тази популистка статиявсигурно много ще вдигне рийтинга на блога Ви благодарение ва тинейджърите, но е лишена от разум.

 • Jty

  Kак циганин да разбере какво е цигански манталитет…

 • Ами като нямате време да ми “обяснявате” и  да напишете вашите “разумни”  и непопулистки аргументи в подкрепа на тезата си, с която съм абсолютно НЕсъгласен как аз да ви отговоря:-)?

 • Boyan

  И паралелно с тази кампания против пиратството bTV рекламира собствения си сайт – voyo.bg – от който можеш да си купиш филм или да се абонираш за месец, година срещу скромна сума. Т.е. казват “Не крадете, за да можем ние да лапаме от цялата работа.”

 • Rubbit

  Браво!

 • Браво на Асен ! Къде мога да го видя за да го поздравя. Той изигра най – силната си роля досега. Беше страхотен, феноменален! Как само преглъщаше пред хладилника. Защо не го показват по често за да му се радваме.В България да си артист е лесно просто трябва да се докопаш до мръвката. Асен определено го може.

 • Uranus

  Ще избягвам шегите за Блатечки засега. Всички, които се борят срещу пиратството трябва да разберат едно – пиратството е УСЛУГА, и единственият начин УСЛУГА да се събори е с по-добра услуга. Вече се е видяло на доста места. Факт е, че хората не купуват забавление, защото нямат пари, не по някаква друга причина… иначе с две ръце горе съм за монетарното подкрепяне на АРТИСТИ. Не корпорации, които правят филми и музика, само защото това би се продало… Факт, които всеки пират трябва да приеме е, че за да получавате филми, игри и каквото и да е изкуство, човекът, който го прави, трябва да се изхранва с него. Не може да очаквате Skyrim да се прави от миньори, които да работят до 2 през нощта пред комповете само от едната страст.

  Понеже следя повече случките с игрите, има няколко примера там:
  -Скорошния успех на gog.com, където само купувате игра, изтегляте инсталатора и играете – няма никаква защита срещу пиратство, този инсталатор ще работи десет милиона пъти на различни компютри – услугата е успешна заради липсата на DRM.
  -Eли пък успеха на Steam в Русия… знаем ги какви са руснаците, но понеже Steam си е качествена услуга като цяло, успява там, въпреки тежкото пиратство.

  Защо битиви като искат да се борят с пиратството не пуснат нещо като Netflix в българия? Или вече има? Услуга да си купуваш филми и да си ги гледаш на телевизора… Няма до колкото знам.

 • Абсолютно съм съгласен с написаното. Новите бизнес модели, които напоследък Gaming индустрията показва в много отношения могат да бъдат за пример на отказващите да се променят музикална и кино индустрия…

 • Pingback: Салам за Блатечки @ уеб мястото на Бого!()

 • Очудващо е колко чудо се изписа за да се защити пиратството 😉
  Но защо не осъзнавате, че тези продукти са нечия собственост. И този някой е решил как иска продукта му да бъде разпространяван. Защо мислите, че имате правото да се разпореждате с този чужд продукт? Защото така е по-удобно и лесно? Или просто защото е безплатно та по български се интересуваме единствено от келипира.
  Хайде стига глупости.

 • Qnko

  Статията е бутафорна, авторът й слага каруцата пред коня и е тотално незапознат с концепцията за авторско право.
  Не говоря за тезата му, тъй като аз лично тегля тонове/ГБ музика и филми ежедневно, а за разсъжденията му.
  Естествено, че пиратството и торентите ощетяват киноиндустрията. Детската логика, че видиш ли торентите се появяват по-късно е тотално грешна. Много хора, умишлено, избират не да дадат 5, 10 или 15лв за билет, а да изчакат 1-2 месеца и да го дръпнат. Това е и болшинството от ползващите пиратски “услуги”. Това за селата е…нека кажем преувеличение, не там са големите числа. Торентите дават алтернатива на това да дадеш пари за билет, а причината да няма кина в малките градове е именно пиратството. Това не е теза, мнение или позиция, а констатация на обективен факт. Аман от псевдо-интелектуалщина. 🙂

  П.С. Щом пищят – значи им бърка в джоба, иначе нямаше да си правят труда.

 • Qnko

  А това :

  Най-малкото защото от едната страна са паразитиращите в аналоговото си минало, ламтящи към безкрупулни печалби корпорации и техните политически лобита, които не познават в дълбочина новите дигитални технологии и съвременната култура на комуникация и бизнес в Мрежата, а от другата страна са милионите модерно мислещи млади хора, изградили се като личности в епохата на Интернет и нямащи и най-малкото желание да се съобразяват с ретроградни юридически прегради, спъващи свободния им онлайн достъп до всичко, което представлява ценност за тях.

  е смехотворно! 😀 😀 😀

  Дам, тези лоши империалисти, не знаят що е туй интернет, фейсбук, скайп, замунда и пр. И тези модерно-мислещи млади хора, с шалове около врата и чаша Шардоне в ръката…колко са прекрасни и как умело работят с ПС-та, прескачайке ретроградните юридически прегради. Трудно се комплектовата трактати от Ленин, лозунги от Удсток и коментари във фен-страницата на Джъстин Бийбър, но авторът се е справил добре. Модерно-мислещ млади човече – моля, не се изкарвай по-голям католик от Папата. Не си открил интернет, не си открил торентите, но явно тепърва имаш да откриваш какво аджеба е това авторско право, интелектуален труд и т.н.

 • Hristo

  баси малоумната статия…мега зле.. Абе културтрегере, що не идеш в шоурум да си вземеш кола и да им кажеш, че в твоето село няма такава, но ти имаш въпиющата нужда да подхранваш въображението си и желанието за успех?…то не е лошо – човещина е….може ли толкова просто нещо да напишеш….?

 • Благодаря за комплимента, макар, че все пак съм 45 години, и да речем доста съм попрочел по темата за авторското право..Интересното е, че има и  по-възрастни и доста по-уважявани по света от мен хора,, които поддържат подобни тези – проф. Лари Лесиг, Кори Доктороу, Крис Андерсън…Дж. Пери Барлоу (айде, последният е “хипар” от Ууудсток:-) )
  Аз пък ще кажа, че вашите тези звучат като на Лудитите от зората на индустриялната революция в Англия – да чупим машините, понеже те са виновни, че работници и занаятчии  остават без работа и фалират:-).

 • Ти твърдиш, че е “естествено, че пиратството и торентите ощетяват кино индустрията”. Аз пък ще ти препоръчам да прочетеш това: 
  http://www.borisloukanov.com/piracy-sky-rising-report/ , Заключенията от този доклад нещо доста се разминават с голите ти твърдения, “интелектуалецо”:-)

 • Явно за теб схващането ти за култура се изчерпва с това да си вземеш кола от шоурума, само че разликата между твоя пример и онова, за което говоря е огромна, “умнико”:-)

 • А ти кога получи права над тези авторски произведения? 
  И защо реши, че имаш каквото и да е право да се разпореждаш с чужди творения?
  Или защото нямаме $$ и не можем да си позволим да си купим съответният продукт, то имаме правото да го ползваме безплатно?
  А това кой какво и как смята си е негов личен проблем. Пиратството все още е незаконно и се преследва от закона. ;)Смешно е да се опитваме дори да го оправдаем.Налягайте си парцалките, сваляйте тихо филмчета/игрички/софтуерчета и не вдигайте много шум около това. 

 • Ами тогава да забраним и библиотеките, те работят на същия принцип:-)

 • Айде бе 😉

  Защо не провериш пак ? :“)И да попитам – windows-а, офис пакета плати ли си ги или ги свали от замунда?
  Ползвайки ги дали не ощетяваш Майкрософт ? 
  А всеки друг който ползва така тези 2 техни продукта?Интересно от къде тия компании вадят пари за да могат да пуснат следващият си продукт?
  Искаш ли жокерче – от такива които си плащат.
  Да, всички могат да стоят и да чакат новата игра да се появи по тракърите, и ще дочакат. Но това ще е и последната игра на съответното студио. Та хайде по-малко дивотии. Който няма $$ е ясно, че ползва пиратски продукти. Но да се оплаквамче, че собствениците на авторски права искат да си ги защитят е смешно. Съжалявам, пирата е мизерника в случая. 

 • Точно gaming индустрията не ми цитирай, понеже те наистина са много по-напред в своите бизнес модели в сравнение с музикалната и кино-индустрията и приходите им растат все повече, независимо от голямата “заплаха” наречена пиратство:-) Microsoft също в последните години мислят по по-различен и модерен начин и определено не страдат от “пиратството”:-)

 • Дам, разбира се. Но все още не съм видял безплатен уиндоус. Напротив, хоум едишъна си струва 100-на долара. Или тази цена е за балъците? 🙂

  Ние като по-велики решаваме да си откраднем каквото искаме, пък те да се спасяват.И да, растат, но не благодарение на пиратите, а на всички които си плащат.
  Но ме кефи пълната липса на достойнство която демонстрираш. 
  Крадем и сме горди от това. Само така и напред! ;)Смешки колкото искаш из нета …

 • gosho hubaveca

  актьорите кат искат да получават пари, да се нагаждат към средата и да измислят по-добър начин, не виждам как българина ще си плати за поредния епизод на нещо си .. кат го няма безплатно значи няма да го гледам .. голям праз, ще гледам друг филм, който го има безплатно, а популярността на нашенеца ше се свива и свива заради глупостта му.. в противен случай да не се занимават с филми…. както е казал народът – лесно няма… ше трябва да се потрудят и те малко, че да спечелят и без това незаслужено многото кинти, които печелят на изиграна роля….

 • Devet 9

  Има попадения в статията. Определено. 
  Аз си направих труда и да хвърля едно око на няколко коментара. Не разбирам обаче мотивите на кампанията да атукава………..общо казано всички, а не конкретните торент сайтове, от където всъщност идва проблема. Защо ли?
  Нещо друго, за АРТиста единственото и най-важно нещо е чрез продукцията му, посланието му да достигне до максимален брой потребители. Защо ли големите художници стават големи след смъртта си? А останалите, които произвеждат на ишлеме за да продават се чувстват ощетени. В случая с актьорите! Ами нали добрата игра във филма ще бъде оценена от публиката, това ще ти вдигне рейтинга (от там и хонорара), който ще доведе до рекламни договори, там вече ще си печелиш от лицето-имиджа-рейтинга, който си постигнал чрез добрата си актьорска игра оценена от масата публика? Къде бъркам в разсъжденията си? Е, другия проблем е, че може да те ангажират и за подобни кампании. Там вече сам решаваш заслужава ли си каузата………или предложената сума……

 • Ей ти си голям трол, ебаси:-) Да вземеш да покоментираш още някой друг пост, че на последните два голям флууд стана:-)

 • Аз и трол? 🙂 Въобще знаеш ли с какво значение се ползва Трол ?

  Трудно ли е да преглътнеш, че пишеш дивотии? Популистки постчета, друго не виждам.
  Дори не познаваш закона /факта, че даваш пример с библиотеките го доказва/, но все пак тръгваш да хейтиш.
  А отговарянето на конкретни въпроси ти е адски трудно.
  Хайде стига ми толкова, начетох се на достатъчно простотии.

 • И аз:-)

 • Cmx6666

  Аз се занимавам с издателска дейност. Издавам книги. Две хиляди бройки тираж го смятаме вече за доста солиден. Ако продадем и половината, направо сме доволни. От тая половина една част е отишла по библиотеките в страната. Оттам 10-ина хиляди читатели са взели назаем моята книга, прочели са я и са я върнали пак там. Така аз съм загубил 10 хиляди продажби. ТАКА ЧЕ АЗ ПРИЗОВАВАМ МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ЗАКРИЯТ БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ, защото ограбват труда на писатели и издатели. Така аз съм принуден да тегла софтуера за направата на книгите от торентите, вместо да си го купя, защото продуктът, който произвеждам с тоя софтуер се ползва безплатно.

 • Оценявам чувството ти за хумор:-))

 • Devet 9

  Да, добро чувство за хумор 🙂 

  Като пишат авторите на книгите, че им е проблем, за това, че ги четат от библиотеки (видиш ли 100 човека, четат една книга) тогава пак ще говорим. Те пишат един роман и всички четем един текст на различни носители. Важно е посланието. Товя проблем е друг, че не си продаваш копията, ами не печатай толкова много. А и аз като потребител се интересувам как живее артиста, а не ти. Щото ти си търговец, личи, ако утре има файда от продажба на гъби, заеби тези книжлета….. Уникално! 

 • Хареса ми статията.

  Въпрос: На сайта http://www.netcinema.bg отдолу се мъдри точно логото на кино Арена. 

  Понеже авторът изглежда добре информиран: Какви са условията за публикуване на филм там?

 • Е все пак да не забравяме,, че ако нещо изключително много ми хареса, може да си го купя на мен или като подарък. Особено когато говорим за книги 😉

 • Димо

  Ясене, ти чувал ли си поговорката за шопската глава? Ни приема, ни предава, ни потъва, дървена. Даже няма да се опитам да те оборвам с аргументи, щото няма смисъл явно.

 • За съжаление не съм запознат добре…мисля, че е проект на “Miramar film”

 • Димо

  Баси навлека! Абе ти що не вземеш да прочетеш някоя книга вместо да повтаряш тук едни и същи глупости? Ти си адски неподготвен по темата!

 • Devet 9

  Разбира се, че когато го прочетеш и ти се наложи да го върнеш в библиотеката (било то градска или частна на приятел), а ти е харесало и би искал да разполагаш с него, отиваш и си го купуваш. Ама това не го броят явно 🙂 

 • Joro

  Да, хубава статия, в нея има опит за обективност, има симпатия, има тревога и мисъл. И все пак, ще споря (а може би не е спор). Независимо от мнението на автора, кампаниите имат полза, друг е въпросът с каква цел и кой я прави. От 10 години насам се заговори за проблема, има много хора, които се опитват да участват в решението му и рано или късно ще има някакъв резултат. Спомням си какво беше преди 10, че и преди 5, 8 години… има разлика в мисленето, в отношението. Вече имам приятели, които могат и да свалят, но казват – “ще отидем да го гледам, защото другого е подло”. Вероятно са малко, но ще стават повече, по-малко няма да стават.
  Другото, което не ми хареса е тая изтъркана тема, че пиратството помагало на артистите, дори авторът клони към идеализъм от типа “възрожденско-революционен”. Истината изглежда друга – Артистите ги защитават тези хора, които влизат в театъра, на концерта, които наистина отделят част от парите за ядене. Може да има и безплатни представления, но пак театърът си го преценява. Всичко останало са празни приказки на хора, които не им се плаща. Каквито и както да се разпределят парите по веригата – разпространение, производство, все пак остават и за творците, за хората, които раждат продукта. Една десета от хората, дърпащи филми да бяха отишли на кино, или да бръкнат в платена платформа, стотици творци, щяха да имат поне малко финансово удовлетворение за работата си, защото сега повечето от тях, “даряват” труда си.
  И последно, колкото и тъпа да е рекламата на бтв, голяма част от обикновените хора, започнаха да осъзнават определението “пиратство”, т.е. това си е кражба, колкото и невинна да изглежда, а разбраха и друго, че има разлика от това да отваряш сайтове и да зяпаш и това да теглиш филм за да го гледаш. За сега – толкова, за бъдеще, ще видим…

 • Ами Жоро, те хората ходят – и на театри, и на концерти, и на кино. Но когато един български филм е минал за 2 седмици с по няколко прожекции по кината и си го изпуснал, или когато няма кино, където живееш? 
  А колко получават творците от монополистите, и у нас, и на запад, може много да се говори – общо взето трохи…И затова е виновен архаичния “аналогов” бизнес модел на музикалните и филмовите компании, които не искат да го променят. 

 • ОК. Ясене, моля те отговори ми от къде да взема в България? 
  http://zamunda.net/details.php?id=268611&hit=1 

  Или според теб кой трябва да получи пари за което и да е от произведенията на Шекспир? Разбира се говоря в оригинал, а не тези в превод на Валери Петров? 

  Мерси предварително за отговора 😉

 • Добре де. Само, че да не е малко “параграф 22”? Реално пак да се извиват ръцете и да се взимат парите на производителите на филми?

  Да, наистина в България няма много алтернативи на кината, което предполагам е причината последните да прибират толкова високи “комисионни”. 

  Ерго за това задавам този въпрос, който според мен е важен. Иначе за крайният потребител условията са перфектни. Или поне за мен. 😉

 • Pingback: Салам за Блатечки – дизайн за фланелка. | К+()

 • Pingback: Ер-малките | К+()

 • Ketamine

  Online Gaming индустрията вече решително започна да навлиза във Free-To-Play така или иначе. На който не му се плаща има някакви лимитации за него, а хората които се наслаждават на услугата и си платят получават допълнителни бонуси.
  Лесно и просто, всички са доволни.

 • Ketamine

  Ех хитрец,
  като преубразуваш смешната си “Лада” в нули и единици, ако искаш си я запиши и на дискета.

 • Pingback: BTV пиратството – всички гледни точки. « Sveteca()

 • Pingback: БТВ Авторските права - народния глас за предаването. | Личен блог на Костадин()

 • Eli

   Когато става въпрос са авторските и сродните им права, всички се втурват да нападат крайните потребители, които свалят торенти или записват филми от телевизора или в киното, или извършват не знам какви си престъпления. Да, ама “ползватели” по смисъла на закона са и кината, които извършват публично представяне, и телевизиите, и радиата, и хотелите, и ресторантите, и дискотеките, които пускат нечия музика без да платят една стотинка или плащат смешни суми. Айде нека първо бТВ си признае колко плаща на Филмаутор, Музикаутор и Профон за нещата, които излъчва; после последните три организации да си признаят колко от получените суми реално стигат до авторите и артистите, а дотогава ако обичат да не се занимават с моето сваляне по Интернет на филми и сериали, които въобще ги няма в България (скоро няма и да ги има)!

 • Миронти

  Аз не крада, а копирам, така че нямам нищо против, Асен Блатечки да си копира хладилника ми и да рови в него колкото иска, че и даже да го сподели с приятели.

 • Krasimir Nedelchev

  “Талантът и трудът” винаги, ама винаги са били плащани от т.нар. “меценати”. Прочети малко за наистина великите творци – 80% от тях са живели в мизерия или са били на издръжка на някой благородник (богаташ). Пътуващите артисти в България преди век не са карали луксозни файтони, а цигански фургони, нали. Писатели, художници, композитори – никой от тях не е гледал печалбата (сигурно има изключения). Искали са да дадат живот на въображението и идеите си. В дигиталната епоха всеки може да бъде творец – дори и да няма продуцент и финансиране. Така че, творци ще има и то в пъти повече – “спете спокойно деца”.

 • Hristo Iliev

  Участвайте в тази интересна битка, за да решим спора кой е по-голям крадец, Блатечки или Криско? http://zabavni.info/%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%86-battles-1.html

 • Ивайло

  Аз съм за свободата в интернет, но не и за свободията. Относно киното и цитираните там проценти ала бала, моля да прочетеш и тази статия, защото в нея са споменати много повече истини за действителното положение на нещата: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1496696

  Радвам се, че споменаваш Netcinema защото точно хората, които стоят зад проекта са едни от тези дето не мрънкат, че кината им ограбвали продукта…апропо, реклама на този сайт беше пусната и в сайтовете на големите кино вериги….

 • ionstorm

  За 15лв трябва да е със златно покритие.

 • ionstorm

  И задължително да ме надживее.