Предлагам компромисно решение за тютюнопушенето на обществени места!

Наистина ми е странно, че ние българите, наброяващи скромнния брой от 7 милиона, притежаваме уникалната способност да се делим и да се противопоставяме едни на други за щяло и за не щяло, понякога по най-абсурдни поводи. Комунисти срещу антикомунисти, “Левски” срещу “ЦСКА”, София срещу провинцията, граждани срещу селяни, хетеросексуални срещу хомосексуални и въобще всякакви „фоби” срещу всякакви „фили”…И го правим с такава негативна страст, дива агресия и неистова злоба, все едно животът ни и всичко най-свято в нашия свят зависи от изхода на тази „война”….Толерантност – нула!
Пореднния пример – разразилата се люта битка между пушачи и непушачи. Поводът преди беше тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места, а сега – предложението за промяна в същия този закон в посока либерализиране на забранителния режим.

Като чета коментарите по форуми и блогове на тази тема, си все повече се убеждавам, че цялата тази негативна енергия, бушуваща с пълна мощ в отношенията помежду ни, ако с впрегне в нещо по-градивно, можехме да постигнем толкова много от това, за което все още само си мечтаем…Все си мисля, че е много по-разумно, по въпроси които ни разделят да търсим възможностите за компромис, а не причина да „благославяме” най-близките роднини на този отсреща…А съм готов да се обзаложа, че всеки непушач, дори и да е от най-страстните противници на пушенето, има добри приятели – пушачи. Обратното също е вярно…

Ясно е, че силни аргументи имат и двете страни, не искам да ги повтарям, ясно е че всеки има своите права, ясно е, че в тоя спор сме приблизително 50% на 50%.
Тогава? Дали може да се намери решение, което да е взаимно приемливо и за пушачи и непушачи? Мисля, че може. Ето каква идея ми хрумна:

Нека да има заведения само за непушачи.
Нека, тези заведения, които имат пространство и възможност, да обособят две отделни помещения за пушачи и непушачи.
НО…нека също така, всяко заведение, което няма обособени помещения за пушачи и непушачи и не е само за непушачи, да бъде задължено да раздели работните дни в седмицата на дни за пушачи и дни за непушачи.
Примерно – в понеделник е „smokers day” , във вторник – “non smokers day”, в петък – „smokers day”, в събота – “non smokers day”. Хората ще знаят това и тези, които са непушачи ще ходят в заведения, в които този ден не се пуши, а пушачите – в тези, в които се пуши.

Тъй като седмицата не се дели по равно (макар, че повечто заведения имат почивен ден и работните дни стават 6), може да се приеме и принципа – четна и нечетна дата, като всяко заведение само си избира дните за пушачи и непушачи и ще ги обявява задължително на входа, до табелата с работното време.

Простичко е, и всички ще са доволни…е ясно е, че не всички, но поне по-голямата част от мислещите хора. Не мислите ли?

 • На пръв поглед извън темата, но само на пръв поглед. Когато бях стюардеса и бях на обучение в Луфтханза, преподавателят ни каза: Не издавайте отрицателни заповеди. Всяко нещо може да се каже в позитивна форма. Хората не обичат да изпълняват отрицателни заповеди. Какво имаш предвид – вместо да казваме на пътниците “Не ставайте” да им кажем: “Останете по местата си”. Та си мисля, че и с пушенето е горе долу така. Стига с това не! Аз самата съм пушач, но това не ми пречи да прекарвам дълги срещи с приятели в заведения, в които не се пуши. И затова съм напълно съгласна с Борис – нека има избор, информиран и всеки да намери мястото, което му допада. Крайностите са за политиците. Истината винаги е някъде между двете крайности.

 • Благодаря Деси! Наистина си мисля, че това би бил един разумен , удовлетворяващ до голяма степен и двете страни компромис…

 • Г-жо Жечева, предложението ми цели по някакъв начин да ни доближи до някакъв разумен компромис. Аз лично не бих запалил цигара, ако това би било неприятно на някой в компанията. Но не забравяйте все пак, че в България има над 2 млн. пушачи. И все пак е нормално както да се шомисли както за правата на непушачите, така и за правата на пушачите. Пушенето не е престъпление, нали? А относно Турция….много дълбоко се съмнявам, че забраните за пушене на обществени места, ще се спазват реално…Но това е друг въпрос. Нека в България не решаваме проблемите със забрани, а със взаимно приемливи решения!

 • nzhecheva

  Господин Луканов,
  По принцип нямах намерение да пиша коментар по този Ви пост, но ми е малко трън в очите и европейското съзнание последните дни.
  А Вие наясно ли сте, че дори в Турция, където пушенето на наргиле е национален спорт, забраниха пушенето на обществени места и о-изненада, всички спазват закона.
  Вашето предложение би било приемливо в едно идеално утопично общество, където всеки осъзнава кога и по какъв начин пречи на другите, и всички живеят в хармония. Вие в такъв свят ли живеете? Защото ако това е Вашата България, много бих искала да я видя къде се е скрила. Дотогава искам да мога да отида на заведение, изобщо не споменавам дискотеките, и да не се върна вмирисана на цигари до корите на косата си. И ще настоявам пушачите да излизат навън или на балкона, където ще пречат само на себе си – щом искат.
  Никой не ги е спрял.

 • Г-жо Жечева, предложението ми цели по някакъв начин да ни доближи до някакъв разумен компромис. Аз лично не бих запалил цигара, ако това би било неприятно на някой в компанията. Но не забравяйте все пак, че в България има над 2 млн. пушачи. И все пак е нормално както да се гарантират правата на непуша

 • Spinefarm2001

  А г-жо Жечева и аз искам,като изляза на разходка да не се тровя с газовете на 20 годишната ви трошка,но вие не се съобразвяте с мен. За каква солидарност се борите непушачите в случая? Това е дискриминация към нас пушачите.

 • nzhecheva

  Първо, господи, дори бях забравила, че съм оставила коментар тук преди.. 10 месеца, уау.
  Второ, госпожица съм, но мерси за показаното уважение.
  Трето, имам книжка, да, но съм решила да не шофирам, ако не се наложи. Вървя навсякъде пеша (но Вас това едва ли ви интересува, пак ще ме изкарате за друго виновна след малко.)
  Четвърто, “дискриминация към нас пушачите” = огромен facepalm, освен това предполагам, че никога, ама НИКОГА през живота Ви не сте ходили някъде извън България. Не е нужно да отговаряте на последното изречение, всъщност изобщо не ме интересува. И в крайна сметка, в края на деня Вие и всичките останали, които се пените как сте дискриминирани, милите, ще си пушите в хола пред децата ви и ще ги убивате бавно, а аз – лошата, която не се съобразява с вас, ще продължавам да си живея в чужбина и да не излизам от заведения, вмирисана на цигари.

 • just a person

  хм, тъпо….  мисля, че има по-интелигентни решения, но за жалост готовите, които имам не са подходящи за БГ.

 • Ами предложи по-“остро”:-)!

 • just a person

  прибързах в първия си пост да пиша “скромен” коментар. сега прочетох и вече написаните. мисля, че много дълбаете в тази тема. аз съм пушач. не съм опитвал да се откажа от цигарите, защото ми харесва да пуша, колкото и вредно да е. значи тази законова забрана е срещу мен. т.е. аз съм дискриминиран. никой не ми е искал мнението. казват “в европа е така”. ми аз къде съм, да го ева? но нека да започна:
  незнам за вас, но аз виждам схема: свят–>европа->българия-правителство=>народ. поне на пръв поглед така изглежда. извинявайте, но ако следите новини, то поне трябва да се замислите кой и защо продаде/купи Булгартабак…? а ся де. явно някой трябва да си “замине” от “групата”. ами…. ясно.. закона какъв е – пушиш- плащаш глоба. а кой ще я плаща? всеки – и среден, и малък бизнес, и обикновените хора като мен теб, и еди кой си… а каква е глобата? 300-500 лв за нас, обикновените, които работим за тия пари цял месец…от 1000 лв нагоре за малкия и среден бизнес, и кой ще плаща?….