Тази година Доктор Сократес щеше да навърши 60.

Имаше времена, в които футболът не беше просто тотално комерсиализиран спорт и средство за бърза печалба, времена, в които футболът притежаваше магията да променя мисленето на хората и нациите, времена, в които футболът носеше революционните идеи за обществото.

Може да звучи пресилено, но има поне един достатъчно силен пример, който доказва това – човекът на име Бразилейро Сампайо де Суза Виера де Оливейра, познат в родната си Бразилия и по целия свят просто като Доктор Сократес. Изключителна личност, приемана в родината си като истинска футболна легенда и икона на демокрацията, която напусна нашия свят през 2011 г. Тази година Доктор Сократес щеше да навърши 60.

доктор сократес

За разлика от съименника си, роден около 2500 години по-рано от него в древна Атина и често пъти наричан от съвременниците си „лечител за душите“, Сократес наистина е лекар. Но между двамата, колкото и да е странно, има общи неща.

Сократ се опълчва срещу деформацията на атинската демокрация, която започва да пренебрегва моралните устои и правните норми. Демокрацията според него трябва да е “управление приятно, безправителствено и разнообразно, което осигурява равенство, еднакво за равни и неравни”, възглед, който определено допада и на Доктора. Освен това на младини Сократ бил спортист – отличен фехтовач и борец.
Доктор Сократес от своя страна, който става футболен идол за бразилците във времето на авторитарния военен режим, вярва горещо в идеите на демокрацията, естествено оцветени от характерната за Латинска Америка пламенна анархистична революционност.

Още една любопитна „гръцка връзка“ има в живота на Сократес. Футболният клуб, в който играе през най-славните си години и който ще даде старт на социално-политическата му активност се казва „Corinthians Paulista“ („Коринтианс“). Името им идва от древногръцкия град – един от центровете на античната цивилизация, по-късно тясно свързан и с Апостол Павел. Светецът пък дава името на града, където играе отбора „Коринтианс“ – Сао Паоло.

Но дотук с историческите реминисценции

Всъщност статията ми не е за футболната кариера на Сократес. Самият той не приема футбола като най-важното в живота си. Става професионалист едва на 24 години. Наистина е гениален талант и прави всичко, каквото си поиска с топката на игрището с лекотата на истински артист. Играта му в най-силния му период (1980- 1984) е сравнявана с поезия, музика, изкуство…“futebol-arte“. И всичко това сътворено от него с омайваща елегантност, без никакво усилие, без натоварващи тренировки, дори без спазване на задължителния за елитните спортисти режим, даже без да се откаже от цигарите и алкохола.

Но по-важното, революционното действие в кариерата му, което дава мощен импулс и сила на демократичното движение в Бразилия срещу военната диктатура, е неговата смела политическа позиция за демокрация, не само на думи, но и на дела.

В края на 70-те военният режим, дошъл на власт с преврат през 1964 г., след години на диктатура, цензура и репресии, вече се задъхва. През 1979 г. за да успокои надигащото се обществено недоволство, военните приемат закон за широка амнистия. Стотици интелектуалци, писатели, учени, журналисти, политически лидери, хора ползващи се с авторитет в обществото, са освободени от затворите и се включват активно в опозиционното движение срещу режима.

В същото време нещата в „Коринтианс“ не вървят. Футболистите са демотивирани, не играят добре, клубът се управлява авторитарно и безпринципно от ръководството. Отборът, както и бразилското общество се нуждаят от коренна демократична промяна, чиито наченки вече витаят във въздуха.

И в края на 1981 г. тя настъпва. Новият президент Валдемар Пирес е човек с демократично мислене. Той дори назначава като директор в клуба известния социолог, репресиран от военния режим, Адилсон Алвес, както и нов, известен с диалогичността си треньор – Марио Травалини. Но душата и движещата сила на революционните промени в „Коринтианс“, които ще запалят демократичния дух в цялото бразилско общество е Доктор Сократес.
Той, заедно с Алвес, и някои от най-добрите футболисти в отбора като Владимир дос Сантос, Жуниньо и чаровния централен нападател Валтер Казагранде (както и писатели, журналисти, музиканти, интелектуалци – фенове на „Коринтианс“ ) основават през 1982 г. движението Democracia Corinthiana – една своеобразна анархо-демократична организация, която близо 3 години дефакто управлява клуба.

сократес коринтианс

Democracia Corinthiana

Така Доктор Сократес превръща футболния си отбор в истинска социална лаборатория за ново, макар и донякъде утопично обществено устройство, основаващо се на “управление приятно, безправителствено и разнообразно, което осигурява равенство, еднакво за равни и неравни”.
„Един човек – един глас!“ Това е основния принцип в Democracia Corinthiana. Всички въпроси, свързани с управлението на клуба – от най-важните – финансови, трансфери и т.н. , до най-злободневните, се решават с гласуване, като гласът на всеки, от президента през футболистите до стюардите и обслужващия персонал тежи еднакво.

„Винаги съм вярвал, че прякото гласуване е най-чистата форма на демокрация, чрез него властта в обществото се споделя сраведливо“, казва по-късно в едно интервю Сократес.

сократес vote 15Това днес може и да не ни изглежда кой знае колко революционно, но за бразилското общество тогава, което почти 20 години живее под военна диктатура, е истински вдъхновяващо политическо действие и пример за следване, доказателство, че демократическата система може да функционира. И това е само началото.

Независимо от клубната си принадлежност,