Сигурно всеки се е замислял с какви главоломни темпове се развива интернет в последните години и какъв огромен океан от информация представлява. Без да претендирам за точност – над 1 трилион са уникалните URL-ta, индексирани до момента от Google, средно над 2 милиарда броя търсения се регистрират само в тази търсачка всеки ден, а само в YouTube се качват повече от 20 часа видео всяка минута и всеки ден се стриймват повече от 250 милиона видеа (точно днес бе официално обявено, че сайтът е стигнал 1 милиард посетители за деня!), около 150 милиона са регистрираните в Technorati блогове, и всеки ден в блогосферата се появяват повече от 1 милион нови публикации, през последната година трафикът в Twitter е скочил с около 1500 % и т.н и т.н. А експертите предричат, че в не много далечно бъдеще, обемът на съдържанието в интернет ще се удвоява на всеки 72 часа!

Всичко това води до извода, че ще става все по-трудно за многобройните ползватели да се ориентират и бързо да откриват най-ценното, което ги интересува, въпреки развитието на уеб технологиите, свързани с търсенето, запазването и агрегирането на съдържание. За задоволяване глада на хората от бърз достъп до качествено съдържание по всяка тема, ще се появи необходимост от нова категория професия или работна позиция онлайн. Някой, чиято работа няма да е да създава съдържание, а да „осмисля”, оценява, организира и систематизира съдържанието, което другите създават; за да помогне за откриването на най-важното и релевантно съдържание и съответно да го представи пред тези, които го търсят.

Хората, които ще изберат да поемат тази роля можем да наречем „контент куратори”.

Самото понятие е на Рохит Бхаргава – вицепрезидент на Ogilvy 360 Digital Influence и автор на един от най-популярните маркетинг блогове – Influential Marketing Blog. Според него бъдещето на социалния уеб ще се ръководи и движи от тези контент куратори, които ще събират и обменят най-доброто онлайн съдържание. Те ще се превърнат в своего рода „citizen editors”, създавайки ценни компилации от стойностно съдържание, публикувано от други. Тези куратори ще са изключително нужни и полезни за бъдещото организиране на информацията в мрежата, а също и ще допринасят за по-ясния диалог между организациите, компаниите и тяхната аудитория, издигайки го на ново ниво – на базата на стойностното съдържание, а не около стандартните маркетингови и бранд послания.
Рохит Бхаргава е и сред активните поддръжници на идеята Library 2.0, чиито основни принципи са очератни ясно в този “видео манифест”:

Аз бих нарекъл бъдещите контент куратори също и “Librarians 2.0” (веднага си спомних за “Снежен крах” на култовия Нийл Стивънсън, но това е друга тема…)