За маркетинг и ремаркетинг, за Analytics и social SEO, за WordPress и Instagram, за криптография и blockchain, за нов децентрализиран web и свободен обмен на информация в Мрежата, за machine learning и бъдещето на AI и човека плюс всичко за скандала с мейлите на Хилари Клинтън…и още!

Предлагам на вашето внимание 12 от най-интригуващите материали, появили се между август и октомври в Мрежата, в които вярвам, всеки ще намери по нещо полезно и важно за себе си.

Като маркетинг-професионалист, започвам обзора с една определено дискусионна и провокативна статия, която ще вдигне „на нож“ всички колеги, вманиачени по аналитиките в маркетинга.

Но като оставим настрана обаче провокативното заглавие, статията засяга много важни концептуални постановки в сферата на маркетинга и подлага на критика някои модерни масови използвани понятия, които поставят в основата канала за комуникация, вместо същността на маркетинговата активност.

To ask “What is the ROI of social media?” makes as much sense as asking “What’s the ROI of the telephone?”

В текста ще прочетете и други интересни подобни тези, като в крайна сметка, изводът, който прави авторът Самуел Скот е, че не винаги вглъбяването в цифрите и insight детайлите, може да ви донесе успех в маркетинг кампаниите, ако забравяте да погледнете и „голямата картина“ отдалеч, ако не обръщате внимание на изконните  маркетингови закони и правила, създадени във времената далеч преди интернет и все така актуални.
Препоръчвам ви още една статия на Скот, в този дух „Everything the tech world says about marketing is wrong“.

 

  • Как да направите първата си Ремаркетинг кампания в Google AdWords стъпка по стъпка?

remarketing

Ремаркетингът в родните уеб маркетинг среди е нещо като тийнейджърския секс – всички говорят за него, но много малко знаят точно какво е и как се прави, както трябва. Тази статия на Петър Илиев от CloudCart е може би най-доброто, излизало по темата в българското интернет пространство. Написана е много ясно и разбираемо дори за начинаещи и фокусирана изцяло към практиката – стъпка по стъпка, нагледно с няколко подробни схеми, скрийншотове картинки и видеа.

 

ranking

Поредната задълбочена, основана на сериозни изследвания и експерименти статия на MOZ, която дава отговор на въпроса каква е релацията между броя на социалните споделяния и успеха да дадена публикация в социалните медии и нейния ранк в органичните резултати на Google. Един от най-дискутираните въпроси напоследък в сферата на т.нар. Social SEO. Връзка между двете безспорно има, каква точно обаче – прочетете сами.

 

instagram рекламаИзключително полезен от практическа гледна точка наръчник за рекламата в Instagram, включващ най-актуалните промени в платформата към 2016 г.

Ясно и нагледно с примери и изображения е обяснено всичко най-важно, което трябва да знаете, за да създадете успешни и ефективни рекламни кампании в тази все по-популярна социална мрежа и да станете част от тези 200 000 бранда, които вече рекламират в Instagram.

 

  • The Ultimate List of 257 WordPress Plugins

wordpressТази статия е резултат на безспорно много голям изследователски труд и резултатът действително си струва. Авторът е посочил някои от най-добрите, най-професионално разработените и най-актуалните за 2016 г. WordPress плъгини (над 250 от съществуващите близо 50 000), като ги е разпределил в няколко основни категории (свързани в отделни статии), с цел по-голяма прегледност и систематизираност:  SEO плъгини, плъгини за сигурност, за дизайн, за създаване и публикуване на съдържание, за контактни форми, за аналитикс, за социални медии, за реклама, афилиейт и мн.др. Разбира се, не всички включени в статиите плъгини са на най-високото възможно ниво, можеше броят им да бъде намален поне двойно, като останат само най-добрите във всяка категория, но въпреки това, статията ще е от полза, най-малкото като ориентация, за всеки, който се занимава с WordPress.

 

тим бърнърс лийWorld Wide Web в своята основа, така, както бе разработен и развит като концепция от сър Тим Бърнърс-Лий преди близо 30 години, бе една свободна, децентрализирана система от уеб сървъри и протоколи, от „nodes”, свързани помежду си, но без общ център. За съжаление през последните години нещата в сферата на интернет все повече се променят в посока обратна на тази, върви се към все по-голяма централизация и господство на мега-корпорации като Google, Facebook, големите телекоми… Уви, Интернет става все по-малко свободен и все по-контролиран.

С надежда да спаси първоначалната идейна концепция на World Wide Web, заложена от самия него като основополагаща движеща сила, Тим Бърнърс-Лий наскоро стартира нов проект в неговата MIT Lab, наречен Solid (“social linked data”), като основната му цел е, с негова помощ, да се започне постепенен процес към „ре-децентрализация“ на Мрежата.
Друг подход за ре-децентрализация предлага компанията Protocol Labs, която разработва платформата IPFS – The Permanent Web , като за основа, върху, която изграждат идеята си за новия „дистрибутиран“ Интернет, е blockchain технологията.

 

blockchain

Някак си логично стигаме и до следващата статия в обзора, от блога на небезизвестния Евгений Касперски (Kaspersky Lab), посветена именно на Blockchain технологиите – концепцията в основата им, начинът на действие, приложенията им, ползите и разбира се, рисковете, свързани с използването им. Авторът Алексей Маланов наистина е опитал да обясни по възможно най-елементарния начин тази сравнително сложна материя и бих казал, че се е справил повече от успешно.

 

moxie marlinspikeВ основата на blockchain концепцията е криптирането. А тази статия на Анди Грийнбърг разказва за на една от най-известните, легендарни личности, посветили живота си на развитието и усъвършенстването на криптиращите технологии в епохата на Интернет, истински гуру за всички, които имат отношение към тази тема – Мокси Марлинспайк.

Той е основател на Open Whisper Systems, компанията създала най-сигурната апликация за напълно криптирана комуникация – Signal, чийто крипто-протокол пък е използван и в едно от най-масовите чат-приложения – WhatsApp.

“The big win is when a billion people are using WhatsApp and don’t even know it’s encrypted. I think we’ve already won the future.”

 

Тази статия е посветена на друга легендарна личност от последните десетилетия, в които Интернет се разви като глобален социален феномен, един човек, който вече повече от 25 години всеки ден води своята война за правото на публичната информация да бъде публично достъпна и свободна за всеки потребител в Мрежата, не се отказва от своята изтощителна битка срещу всякакви, живеещи в миналото организации, институции и корпорации,  защитаващи ограничаването на достъпа до знания и култура и безвъзвратно остарелите принципи на авторското право и интелектуалната собственост, доминиращи в САЩ и в повечето държави по света. Този човек се казва Карл Маламуд, граждански активист, Open Source евангелист, Public Domain адвокат, основател на Public.Resource.Org . Един от менторите на Аарон Шварц, близък приятел и съмишленик на Лари Лесиг.

 

peter Любопитно интервю с един доста нашумял и противоречив немски философ и мислител – Петер Слотердийк, посветено на вечната тема за отношенията между Човека и Технологиите и техните измерения в епохата на Глобализацията, близкото и по-далечното бъдеще, за Изкуственият Интелект и влиянието, което той неизменно ще има върху развитието на обществото.

В него Слотедийк защитава и „антиутопичната“ хипотеза, че хората и интелигентните машини постепенно ще еволюират към едно цяло, към някакъв нов вид същество, интегрирано в операционна система и свързано с вериги и мрежи информация. (Тази „идеология“ е наречена „anthropo-technology“).
Казва и други доста интересни неща, струва си да го прочетете, ако сте изкушени от нестандартните  футуристични идеи и философски концепции.

 

hilary-files

Това е възможно най-изчерпателния и подробен анализ на целия скандал, свързан с гафа на Хилари Клинтън, използвала личен пощенски сървър за служебната си кореспонденция в качеството и на държавен секретар в периода 2009-2013 г. и изтичането на хиляди мейли, част от тях с гриф „Секретно“ или „Поверително“. Изключително професионално журналистическо разследване, което заслужава внимание.

 

Със сигурност, почти всеки, който ползва Facebook и други социални мрежи е попадал на един или друг вариант на това популярно „интернет-меме“ за разликата между Equity (справедливост) и Equality (равенство).

equity equality
В статията си, проф. Крейг Фройле, преподавател по бизнес и икономика в Университета на Синсинати, човекът създал през 2012 г. превърналата се днес в уеб хит оригинална визия,  проследява нейното развитие, промяна, интерпретация и появилите се десетки най-различни нейни варианти през годините в интернет пространството. Наистина е любопитно…

Благодаря ви, че стигнахте дотук! Всички коментари са добре дошли.