Наистина ми е странно, че ние българите, наброяващи скромнния брой от 7 милиона, притежаваме уникалната способност да се делим и да се противопоставяме едни на други за щяло и за не щяло, понякога по най-абсурдни поводи. Комунисти срещу антикомунисти, “Левски” срещу “ЦСКА”, София срещу провинцията, граждани срещу селяни, хетеросексуални срещу хомосексуални и въобще всякакви „фоби” срещу всякакви „фили”…И го правим с такава негативна страст, дива агресия и неистова злоба, все едно животът ни и всичко най-свято в нашия свят зависи от изхода на тази „война”….Толерантност – нула!

Пореднния пример – разразилата се люта битка между пушачи и непушачи. Поводът преди беше тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места, а сега – предложението за промяна в същия този закон в посока либерализиране на забранителния режим.

Като чета коментарите по форуми и блогове на тази тема, си все повече се убеждавам, че цялата тази негативна енергия, бушуваща с пълна мощ в отношенията помежду ни, ако с впрегне в нещо по-градивно, можехме да постигнем толкова много от това, за което все още само си мечтаем…Все си мисля, че е много по-разумно, по въпроси които ни разделят да търсим възможностите за компромис, а не причина да „благославяме” най-близките роднини на този отсреща…А съм готов да се обзаложа, че всеки непушач, дори и да е от най-страстните противници на пушенето, има добри приятели – пушачи. Обратното също е вярно…Ясно е, че силни аргументи имат и двете страни, не искам да ги повтарям, ясно е че всеки има своите права, ясно е, че в тоя спор сме приблизително 50% на 50%.
Тогава? Дали може да се намери решение, което да е взаимно приемливо и за пушачи и непушачи? Мисля, че може. Ето каква идея ми хрумна:Нека да има заведения само за непушачи.
Нека, тези заведения, които имат пространство и възможност, да обособят две отделни помещения за пушачи и непушачи.
НО…нека също така, всяко заведение, което няма обособени помещения за пушачи и непушачи и не е само за непушачи, да бъде задължено да раздели работните дни в седмицата на дни за пушачи и дни за непушачи.
Примерно – в понеделник е „smokers day” , във вторник – “non smokers day”, в петък – „smokers day”, в събота – “non smokers day”. Хората ще знаят това и тези, които са непушачи ще ходят в заведения, в които този ден не се пуши, а пушачите – в тези, в които се пуши.Тъй като седмицата не се дели по равно (макар, че повечето заведения имат почивен ден и работните дни стават 6), може да се приеме и принципа – четна и нечетна дата, като всяко заведение само си избира дните за пушачи и непушачи и ще ги обявява задължително на входа, до табелата с работното време.

Простичко е, и всички ще са доволни…е ясно е, че не всички, но поне по-голямата част от мислещите хора. Не мислите ли?