Полезни интернет ресурси, подбрани от Boris Domain – the Marketing Creative Lab, издание януари 

Реших малко да „пораздвижа“ сайта, като сложа началото на нещо като нова рубрика в сайта с работно заглавие „Полезни интернет ресурси“ (в сферата на маркетинга, комуникациите, технологиите, креативността и въобще живота около нас), която ще излиза всеки месец, надявам се.

Така и така ежедневно преглеждам, споделям, обработвам, курирам (каква думичка само) огромни масиви интересна и полезна информация в интернет, тази част от нея, която преценя, че наистина заслужава внимание, ще я публикувам тук с кратки коментари, визии и разбира се, линкове към първоизточника. Няма смисъл да се „преразказва“ на български нещо, което вече е публикувано на английски, според мен е достатъчна кратка анотация и препратка към оригинала.
Искрено се надявам, това, което ще публикувам във въпросната рубрика да ви бъде наистина интересно и най-вече полезно.

А като за старт – логично е в началото на годината да отбележим топ трендовете, най-важното, което да очакваме да се случи през 2016 в сферата на маркетинга, комуникациите, технологиите, креативността и въобще живота около нас…Ограничил съм ги до 20 на брой, чисто субективно.
Накратко, моето мнение в резюме, а след него публикувам и няколко интересни презентации по темата.

tech trends 2016

Технологии

1. От Internet of Things (IoT) към Internet of Everything

Вече няма да приемаме тази концепция като концепция на бъдещето, а на настоящето. Все по-достъпни и качествени сензори ще свързват предметите от ежедневието ни, които ще се самоуправляват – от smart къщи до smart маратонки, милиарди свързани устройства по целия свят. Вече понятието “Connected devices” постепенно се измества от по-подходящото “Device Mesh”. Всички големи компании инвестират в IoT.

2. Изкуственият интелект (AI)

Също постепенно ще се превръща от фантастика в реалност. Този тренд е свързан със силното развитие в последните 1-2 години на Machine learning и IoT и ще доведе до още по-прецизно усъвършенстване на Face/Image recognition/Voice control. Smart машини, вкл. самоуправляващи се автомобили, роботи ново поколение, виртуални асистенти (Siri и Cortana ще се „ъпгрейднат“ , ще се появят нови, още по реални, и още по близо до това, което видяхме във филма “Her”), ще навлизат все по-отчетливо и по-смислено в живота ни. Google, IBM, Елън Мъск и много други сериозни компании и предприемачи работят усилено с фокус – AI.

3. Virtual Reality (VR)

Все по-виртуална и все по-реална. Устройства като HoloLens на Microsoft, Oculus Rift на Facebook вече излизат на пазара и ще започнат да превземат живота ни, с все повече области на приложение извън чистото забавление. Даже порно индустрията навлезе в този бизнес. Не е изключено през тази година да се появи и наследникът на Google Glasses. Компании като Samsung, Sony, Qualcomm също направиха огромни инвестиции във VR.

виртуална реалност

4. Wearable Devices

Бумът им беше миналата година, но и през тази трендът ще е нагоре. Т. нар. wearables technology (smart гривни, smart часовници, smart очила и най-различни smart джаджи) ще се предлагат все повече, все по-различни и все по-качествени, пряко следствие от развитието на IoT и VR.

5. Дронове всякакви навсякъде

През тази година те ще стават все по-достъпни и масови и ще намират все по-широко приложение във всекидневния ни живот и в бизнеса. Съвсем наскоро беше представен дори дрон, който може да превозва …и хора.

6. 3D Printing next level

Сред най-впечатляващите устройства на тазгодишния CES в Лас Вегас бяха именно новото поколение 3D принтери. Ще следим с интерес до какви промени ще доведат в близко бъдеще.

7. Blockchain технологиите

Със сигурност те ще продължат да се развиват и в направления, различни от виртуалните валути, ще излязат, условно казано, от „underground” нивото, в което се намират в момента, за да станат по-разбираеми за повече хора. Неясно е според мен бъдещето на биткойна, a за повечето виртуалните валути – най-вероятно – заупокойна молитва през 2016.

8. Пробив на китайските смартфони

2016-та ще е годината на истинския голям пробив на китайските брандове смартфони на европейските и световните пазари. Отношението ни към „евтините китайски боклуци“ вече определено се променя, а и самите китайски компании започнаха да предлагат много по-високо качество и best value for money. Само преди няколко години гледахме на утвърдени понастоящем брандове като Samsung, LG, HTC, Asus така, както днес гледаме към Xiaomi, Huawei, Meizu, OnePlus, ZTE

Маркетинг и комуникации

Не очаквам появата на някакви значими нови тенденции през 2016-та. Тези, които се очертаха през последните 1-2 години ще продължават да са актуални.

маркетинг 2016

9. The Power of Video/Life Streaming

Всички големи пъблишъри усъвършенстват платформите си за по-цялостно и пълноценно възприятие на видео изживяването у потребителя – Facebook пуснаха Video Live и 360 Video, life streaming приложения като Periscope, Meеrкat и Blab са във възход. От маркетингова гледна точка няма съмнение, че видео съдържанието ще заеме още по-значим дял в цялостната Content marketing стратегия на компаниите през 2016.

10. Чат платформи за маркетинг

Приложения като Snapchat, WhatsApp, Viber, Telegram вече не са просто инструменти за чат, а моден лайфстайл тренд след най-младите потребители (т.нар. Millennials), Facebook messenger от своя страна се използва от над 800 милиона души по целия свят и дава възможност за видео чат, VoiP телефония и emoji комуникация. Появи се ново понятие в маркетинга в тази връзка – т. нар. Ephemeral Marketing. Все още използването на тези инструменти за маркетингови цели е в начален етап, но очаквам тази година да се появят интересни креативни примери (не и в България).

11. От Social Listening към Social Intelligence/ и от Social Media/Internet monitoring към Big Data Analysis

Маркетолозите днес освен от солидни познания в сферата на уеб технологиите и дигиталната индустрия, ще се нуждаят все повече от умения да боравят с различните аналитикс платформи и инструментите за Big Data анализ. Отличното владеене на поне на Excel и Google Analytics става задължително за всеки уважаващ себе си маркетинг специалист.

12. Mobile/Desktop/TV screen – устойчив баланс

„Трите екрана“ вървят към баланс, устойчиво съотношение, като три равнопоставени части на една комуникационна екосистема. Бих посъветвал през 2016-та за целите на маркетинга да не се пренебрегва нито една от трите. Разбира се, у нас имаме все още да наваксваме с навлизането на Mobile концепциите в арсенала на маркетинга.

13. Ad blocking тенденцията ще се запази

Маркетолозите не трябва да си блъскат главите, как да „излъжат“ потребителите или да ги „заставят“ да гледат/слушат рекламните им послания, а да помислят с какво могат да направят маркетинговата си комуникация в интернет привлекателна и интересна за тях, и като форма, и като съдържание. Креативността винаги помага.

14. Native Advertising/Social Selling/Content Marketing

Тези три ясно отчетливи в последните 1-2 години тенденции ще продължават да доминират в маркетинга в дигиталната среда. Който не си е научил домашното си в тази сфера досега, през 2016-та ще има последен шанс да го направи.

15. Все по-детайлна персонализация/все по-тясно таргетиране и сегментация на аудиторията

Нищо ново, но ще е все така важно и актуално като маркетинг тренд през 2016-та.

И още:

16. Възходът на Shared economy бизнес модела ще продължи.

Компании Airbnb, UBER, Etsy ще продължават да вървят нагоре (въпреки някои опити за блокирането им чрез административни регулации). 

интернет сигурност 2016

17. Още по-голяма част от живота ни ще преминава в Мрежата. За съжаление и опасностите, които ни дебнат в онлайн средата ще се увеличават и през тази година. Можем да очакваме още по-мощни кибер атаки и по-голяма опасност за сигурността ни в интернет.

18. И разбира се, опитите на правителства и политици да ограничават свободата ни в интернет за сметка уж на по-голямата ни сигурност няма да спрат и през 2016-та. От нас зависи, те да се окажат неуспешни. Едно компромисно решение по темата.

19. Паралелно с това ще се засилва и интереса към криптирането, както и тенденцията на възход на десктоп инструментите и уеб апликациите за криптиране на устройствата и комуникацията в дигитална среда. Ще се отдава все по-голямо значение и на т.нар. Privacy на потребителите в Мрежата.

20. Biohacking/биохакерството – ще се превърне лайфстайл тренд тази година. Имах удоволствието да се запозная с един от най-интересните представители на това движение – Теему Арина и съм наистина впечатлен от него. Тук може да си свалите първата глава от книгата му Biohacker Handbook, написана в съавторство с още двама негови колеги биохакери.

 

Разгледайте и тези интересни документи/презентации по темата:

Резултатите от последното изследване на Ericsson ConsumerLab Insights:

„10 Hot Consumer Trends 2016“ 

10 Hot Consumer Trends 2016 from Boris Loukanov

 

Интересна презентация на J. Walter Thompson’s Innovation Group, поделение на JWT, което се занимава специално с изследване на иновациите и футуристичните тенденции в съвременния свят:

„The Future 100: Trends and Change to Watch in 2016“

 

И още едно по-широко футуристично представяне на трендовете, с които трябва да се съобразяваме в близко бъдеще, публикувано наскоро от американската криейтив агенция Spark & Honey.:

“A-Z Culture Glossary 2016 – The Trends You Need to Know to be Relevant”.

 

И накрая като бонусКак светът гледаше порно в интернет – обобщение на тенденциите през 2015

Ако нещо съм пропуснал по темата “Trends 2016”, а това най-вероятно е така – коментарите са на ваше разположение.