“Гледам и не вярвам на очите си”, както би възкликнал един “многоуважаем” професор от телевизионния екран. Най-голямата българска телекомуникационна компания е на път да се запише като “автор” и на може би най-големия гаф в родната история на маркетинга.

“VIVACOM e новото име на най-голямата телекомуникационна компания в България, която обединява услугите и екипите на БТК и vivatel. Това е последният етап от сливането на двaта телекома, които се превръщат в компания с единна визия, обединен екип и пълно портфолио от телекомуникационни услуги с обща корпоративна идентичност…Новата визуална идентичност пресъздава сливането на телекомите и символизира интегралния характер на услугите, които предлага новата компания. Формата, типографията и цветовите решения са внимателно подбрани, за да предадат това послание, но носят в себе си и частица от визуалните идентичности на двете компании, за да напомнят за богатите традиции, на които стъпва новият телеком.“, се казва във високопарно звучащия официален пресрелийз на новобрандирания телеком.
Как обаче никой от от претендиращия за професионализъм негов маркетингов отдел и от екипа на обслужващата рекламна агенция Publicis MARC не обърна внимание, че “формата, типографията и цветовите решения” подозрително приличат (меко казано) на корпоративната идентичност на италианската маркетингова компания, носеща при това същото име: Vivacom!? Убедете се сами:

Оставям настрана напомнящия на “Connecting people” на NOKIA слоган (и не особено сполучливия английски вариант “United Communications”). Но да правиш такъв сериозен ребрандинг, вземайки името и корпоративния “brand charter” на вече съществуваща компания, пък било тя и италианска е най-малкото непрофесионално, да не кажа абсурдно.

Само за два дни негативните отзиви заляха българската блогосфера:

Кой излъга Вивател-БТК за новото лого?

 

Логото на новата телекомуникационна компания е най-голямата издънка на българския маркетинг. Представлява нещо средно между логото на италианската Vivacom и логото на… финландския гигант Nokia…” (Александър Кръстев, “Хайку за вълци”)

“Vivacom си взеха логото наготово

Логото на Vivacom обаче си е директно взето назаем (това е най-“лекото“ определение, синоними на което са: присвоено, изкопирано, откраднато) от друга фирма със същото име…Немога да се съглася, че едно лого на национален телеком трябва да е с копиран графичен знак и текст с безплатния шрифт „Earth“, от който само едното „V“ е обърнато на обратно за да заприлича на „А“. (Блогът на Иво Илиев)

“Не знам кой им е изготвил новата корпоративна идентичност и съответно колко пари е получил за това, но резултатът е доста долнопробен.. най-голямата телекомуникационна компания в бг с крадено, леко модифицирано лого и без домейн .com.. жалка работа.”
“Сподели с нас едно ново начало в света на комуникациите”, втф?! Клише+тафтология… Лошо НОВО начало”
Още като видях новото име се учудих, че подобно име е свободно, тъй като не звучи особено оригинално. Логото също е доста банално и безлично. Приликите с оригинала обаче преминават всякаква граница. Как може уж професионалисти да правят такива недостойни кражби. Толкова ли са неспособни и безидеини в творчески план?!”

“Не е ли малко несериозно при опит за посещение на сайта на компания от такъв ‘ранг’ да се попадне по случайност (.com вместо .bg) на италианска фирма за онлайн маркетинг, носеща същото име и имаща лого и корпоративна визия, почти идентични с тези на великия нашенски телеком?”( Коментари в Капитал) (и пак в Капитал)

“До кога ли ? Докато има корумпирани клиенти идиоти с пари и претенции, които ще плащат на други идиоти с два пръста чело и претенции за креативност, за подобни идеи “втора употреба”. (Антоан Хлебаров, в Yvox)

“Класическите медии вероятно няма да поемат случая защото се страхуват за приходите си от рекламодателя. А в това кризисно време…Всъщност, подозирам, че се е случило нещо подобно на М-Тел преди 8 години – “клиента така си го поиска”…Липсата на реакция от страна на МАРК може и да показва именно това – че им е било дадено от клиента… Просто не ми се иска да вярвам, че хората на Ники Неделчев са се изложили така каруцарски”(Милко Георгиев, коментар във Facebook).

“Да си унищожиш сума ти години брандинг зад БТК, дори и да има негативи, и да заложиш на такова плоско и генерично име, е сравнимо с преименуването (едно време) на BTCell на O2. Ама кво да ги правиш.”( Илиан Хафъзов, коментар във Facebook).

Изхождайки от последния коментар, ще завърша с нещо много важно поне за мен – като оставим настрана целия този copy/paste Мега Гаф, с ребрандинга си компанията допусна една сериозна стратегическа маркетингова грешка.С всичките си минуси, все пак досега малко или много, Vivatel бе успяла да си изгради имидж на младата, новата, модерната, алтернативната на двата мастодонта MTel и Globul компания. И някак си в масовото съзнание ,тя не бе свързвана пряко с негативния образ на остарелия, тромав държавен телекомуникационен монополист.
Сега, с директното трансформиране на двата бранда в един, това като цяло положително възприемане на третия мобилния оператор е заплашено да изчезне под сянката на БТК. Така всичките усилия, хвърлени в последните години за изграждането на бранда Vivatel, отиват на вятъра.
За мен по-правилната маркетингова стратегия би била точно обратната на настоящата – не да се слеят в едно, а напротив – да се разграничат още по-ясно и отчетливо двата бранда Vivatel (“младия, модерния, алтернативния”) и БТК (“сериозния, консервативния, тежкия”) и да таргетират маркетинговите си активности към различни пазарни сегменти. Тогава сборът на 1 + 1 би бил равен на 3. А сега, по моето скромно мнение, има опасност да започне да клони към нулата – хармонично на нивото на маркетинговия професионализъм във Vivacom (българският, не италианският).П.П. Във всеки случай новият бранд е изправен пред първата си ПР криза. която без съмнение, ще се разраства. А все още официална реакция от страна на компанията няма…С две думи “абсолютен фалстарт”.
Или както беше коментирал някой – “Всичко, което ни свързва – Зад тебе е” :-))