Как уж консервативните британци направиха с GOV.UK истинска революция в съвременните концепции за присъствието на държавните институции в интернет?

 

„Целта ни е не да променим уебсайтовете на правителството, а да променим правителството!“

gov ukТова са думи на Том Луузмор, заместник директор на Британската правителствена дигитална служба (Government Digital Service), думи, които по най-точния начин синтезират мащабната и нелека задача пред GDS, а имено – да извърши най-грандиозната и впечатляваща дигитална правителствена трансформация в историята на интернет.

От 2011 до 2014 г. (процесът все още е в ход и трябва да приключи окончателно през януари, 2015 г.) бяха изцяло преобразени (дефакто изградени отново), обединени в обща мрежа и включени в единна е-платформа всички, над 400 сайта на Правителството на Великобритания, министерствата, агенциите и другите държавни институции, свързани с него, както и над 25 вида електронни услуги, предлагани от правителствените институции за гражданите.

GOV.UK като своеобразна широко отворена интернет врата към всички държавни институции и електронни услуги, предлагани от правителството на гражданите, замени остарелите, неотговарящи на съвременните интернет стандарти и все по-нефункционални уеб портали Directgov and Business Link, съществуващи от 2004-2005 г.

Признавам си, когато влязох в GOV.UK и разгледах подробно цялата мрежа от институционални сайтове в този мащабен правителствен онлайн портал, останах, меко казано, изумен. Просто не можех да повярвам, че уж консервативните британци са се решили на такъв революционен скок в концепцията си за присъствието на държавните институции в интернет, оставяйки зад гърба си дори правителствените структури на САЩ и Канада, които винаги са посочвани от експертите като пример, като benchmark ориентир за бранша.

Обикновено сме свикнали, че сайтовете на държавните организации (особено в България) се движат с няколко години назад от модерните тенденции в интернет технологиите и уеб дизайна, че са скучни, „сухи“, трудни за ориентация и навигация, претрупани, многословни, безлични , а електронните услуги, които предлагат изискват здрави нерви, търпение и поне средно ниво на техническа грамотност.

Влезте в който и да е от новите сайтове на Британското правителство (примерно на Министър-председателя) и ще попаднете… в съвсем обикновен блог на пръв поглед. Проста структура и елементарна навигация, изчистен дизайн, лесна възможност за ориентация, много снимки, изображения, бутони за споделяне в социални мрежи, уиджети, възможност за коментари, съдържание разделено по категории, теми, тагове, ясен, без професионален жаргон или сложни юридически термини, език и семпъл стил на писане и изразяване, насочен изцяло към комуникация с потребителя, а когато се налага да се обяснява нещо по-сложно, то става чрез метода на“step by step guide”.

gds

Естествено проявих любопитство, кой стои зад цялата тази грандиозна дигитална трансформация на Британското правителство, как цялата тази мега задача е била изпълнена, и то по такъв блестящ начин.

В основата на всичко е стратегията „Digital by Default“, разработена по искане на правителството от баронеса Марта Лейн Фокс (една от най-влиятелните личности в сферата на дигиталните комуникации в свет