Как уж консервативните британци направиха с GOV.UK истинска революция в съвременните концепции за присъствието на държавните институции в интернет?

 

„Целта ни е не да променим уебсайтовете на правителството, а да променим правителството!“

gov ukТова са думи на Том Луузмор, заместник директор на Британската правителствена дигитална служба (Government Digital Service), думи, които по най-точния начин синтезират мащабната и нелека задача пред GDS, а имено – да извърши най-грандиозната и впечатляваща дигитална правителствена трансформация в историята на интернет.

От 2011 до 2014 г. (процесът все още е в ход и трябва да приключи окончателно през януари, 2015 г.) бяха изцяло преобразени (дефакто изградени отново), обединени в обща мрежа и включени в единна е-платформа всички, над 400 сайта на Правителството на Великобритания, министерствата, агенциите и другите държавни институции, свързани с него, както и над 25 вида електронни услуги, предлагани от правителствените институции за гражданите.

GOV.UK като своеобразна широко отворена интернет врата към всички държавни институции и електронни услуги, предлагани от правителството на гражданите, замени остарелите, неотговарящи на съвременните интернет стандарти и все по-нефункционални уеб портали Directgov and Business Link, съществуващи от 2004-2005 г.

Признавам си, когато влязох в GOV.UK и разгледах подробно цялата мрежа от институционални сайтове в този мащабен правителствен онлайн портал, останах, меко казано, изумен. Просто не можех да повярвам, че уж консервативните британци са се решили на такъв революционен скок в концепцията си за присъствието на държавните институции в интернет, оставяйки зад гърба си дори правителствените структури на САЩ и Канада, които винаги са посочвани от експертите като пример, като benchmark ориентир за бранша.

Обикновено сме свикнали, че сайтовете на държавните организации (особено в България) се движат с няколко години назад от модерните тенденции в интернет технологиите и уеб дизайна, че са скучни, „сухи“, трудни за ориентация и навигация, претрупани, многословни, безлични , а електронните услуги, които предлагат изискват здрави нерви, търпение и поне средно ниво на техническа грамотност.

Влезте в който и да е от новите сайтове на Британското правителство (примерно на Министър-председателя) и ще попаднете… в съвсем обикновен блог на пръв поглед. Проста структура и елементарна навигация, изчистен дизайн, лесна възможност за ориентация, много снимки, изображения, бутони за споделяне в социални мрежи, уиджети, възможност за коментари, съдържание разделено по категории, теми, тагове, ясен, без професионален жаргон или сложни юридически термини, език и семпъл стил на писане и изразяване, насочен изцяло към комуникация с потребителя, а когато се налага да се обяснява нещо по-сложно, то става чрез метода на“step by step guide”.

gds

Естествено проявих любопитство, кой стои зад цялата тази грандиозна дигитална трансформация на Британското правителство, как цялата тази мега задача е била изпълнена, и то по такъв блестящ начин.

В основата на всичко е стратегията „Digital by Default“, разработена по искане на правителството от баронеса Марта Лейн Фокс (една от най-влиятелните личности в сферата на дигиталните комуникации в световен мащаб). Тя е основния консултант по проекта, който стартира с доклада й „Directgov 2010 and beyond: revolution not evolution“.
Освен че извежда главните принципи и полага бъдещите „milestones” на трансформацията, нейна важна препоръка е да се създаде сериозна in house структура, която да приведе в изпълнение стратегията. Така в началото на 2011 г. се появява Британската правителствена дигитална служба (GDS), която събира в редиците си изключителни, модерно мислещи уеб специалисти и дигитални експерти.

Директор на GDS е Майк Бракен (бивш Digital Director на Guardian). Той е водещият Project manager в процеса на трансформацията.

Негов заместник е споменатия вече Том Луузмор (авторитетен уеб професионалист, участвал в „дигитализирането“ на компании и брандове като BBC, Channel 4, OFCOM, Capital FM, UPC). Главния digital strategist на проекта.

Кейти Сетъл (Director for Digital Policy and Departmental Engagement) има нелеката задача да координира целия сложен процес на трансформация с отделните департаменти на Правителството.

И разбира се водещият уеб дизайнер на GDS – Бен Терет (доста се колебае преди да приеме предизвикателството да се присъедини към екипа на GDS, тъй като до онзи момент е Design Director в лондонския филиал на световно известната рекламна агенция „Wieden + Kennedy“).

gds-leaders

И така, в началото на 2011 г. е даден старта към голямата промяна. Заложени са следните фази на проекта:

  • Alpha версия на GOV.UK – май, 2011
  • Beta версия на GOV.UK – януари, 2012
  • Стартиране онлайн на GOV.UK – октомври, 2012
  • Финал на проекта – януари, 2015

Проведени са хиляди интервюта, UX изследвания и фокус групи. Разработени са над 400 детайлни гайда за това как и какво трябва да се прави и съответно как и какво да не се прави.
Ще спомена само някои, понеже те сами по себе си, са супер ценно и полезно учебно помагало за всеки уеб дизайнер, програмист, софтуерен архитект или контент мениджър, който иска да се развива и да следва най-съвременните професионални стандарти в своята сфера.