Уви, не стана това, на което се надявахме…Очаквахме поне 60 000 гласа, получихме около 20 000. Отново в големите градове и сред възрастовата група 18-35 год., там където се предвиждаше най-силната „зелена” подкрепа, избирателната активност, бе най-ниска…
Но както се казва, всяко начало е трудно. Една нова партия, без финансови ресурси и скрита бизнес подкрепа зад гърба си, разчитаща само на своя идеализъм, се яви за първи път и то сама на избори. Все пак само преди 1-2 месеца никой не прогнозираше дори и такава подкрепа за Зелените. Днес, след Евроизборите, имаме основания да твърдим, че в бъдеще резултатите за младите еко-политиците ще продължават да вървят само нагоре. Нека не забравяме, че Зелените в голяма част от страните на Европейския съюз вкараха свои представители в Европарламента /над 50 евродепутата/ и подкрепата им се увеличава все повече на всеки следващи избори.
Това е тенденцията – глобалните екологични проблеми и нуждата, те да бъдат поставени в центъра на една нова политическа концепция, необходимостта от преосмисляне на остарелите политически модели и вливането на свежа кръв в корумпирания социално-политическия живот на Европа, вече се осъзнава и по нашите географски ширини.Рано или късно Зелените ще заемат своето достойно място в българската политическа реалност, превръщайки се във важен фактор за основното й пречистване, в силен катализатор на така необходимата ни промяна.
Разбира се, по-добре по-рано, отколкото по-късно. И вторият шанс е съвсем близо, след по-малко от месец – на парламентарните избори. Добрата новина според мен е, че повечето партии, постигнаха максимума на потенциала си на тези избори – и ГЕРБ, и БСП, и ДПС /Лидер/, и Атака, и НДСВ. Няма да са много допълнителните гласове, които те биха могли да привлекат към резултатите си на 5 юли.

Най-голяма възможност да мобилизират към себе си значителна част от негласувалите в неделя имат Зелените и донякъде Синята коалиция. Спечелването на още 100 000 гласа сега може да изглежда трудно достижима цел, но аз вярвам, че тя със сигурност не е мисия невъзможна.
Важно е зелената кампания, макар и леко наивна, идеалистична, но силно позитивна, нестандартна, различна, защо не и още по-смела и провокативна към политическото статукво и най-вече привлекателна за най-младите, да продължва в същия дух и да се разгръща във все по-голям обхват. Резултатите ще дойдат.
Или казано по друг начин – да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!

П.П. И да поздравим за успеха на евроизборите Шведската пиратска партия! И защо не, да се поучим от опита им 🙂