Защо Facebook блокира личния ми профил ми без причина и как приключи всичко, какво мисли днес основателят на Pirate Bay, съвети за онлайн сигурност и анонимност от един велик хакер, ценна информация за ransomware вирусите, поглед към личността на легендарен tech журналист, новата дизайн концепция на Microsoft, за чат-бот маркетинга, 30-годишния юбилей на GIF и още интригуващи материали, селектирани през последните месеци от Marketing Creative Lab.

Започвам „обзора“ с моята „сага“ с Facebook по повод блокирането на личния ми профил за 30 дни, при това съвсем без никакви основания, в разрез с правилата им и собствените им Community Standards.
Специално да благодаря на всички приятели и познати, които ме подкрепиха и разпространиха статията ми:

Само във Facebook над 360 души са я споделили. Отделно в Medium над 2200 души от цял свят са я прочели. Десетки споделяния получи тя в Twitter, LinkedIn, Google+, Pinterest, дори беше постната и коментирана в Reddit. Още веднъж, искрено ви благодаря!

борис луканов facebook ban

В крайна сметка вероятно моя случай е стигнал до ниво “човешка модерация” във Facebook и от там явно са преценили, че наказанието ми е несправедливо и го отмениха 9 дни по-рано. Не съм получил никакво съобщение нито в support inbox-a, нито някъде другаде, за да съм сигурен напълно какво е станало, но в крайна сметка може да се каже, че цялата тази кампания срещу несъвършенната, меко казано, система за модерация на Facebook, поне в моя случай, постигна успех.
Разбира се, аз няма да се откажа от каузата – значимо подобряване на Facebook модерацията,особено като се има предвид на какви абсурдни примери на бан и премахване на съдържание станахме свидетели напоследък .
Мисля по въпроса и скоро вероятно ще създам група, в която да споделяме релевантни казуси и да обсъждаме проблемите…Скоро ще напиша отделна статия по темата, свързана с проблемите на системата на модерация на Facebook.

 

петер сунде

Темата за бъдещето на Интернет е сред тези, които следя с интерес. Горещо ви препоръчвам да изгледате видеото от лекцията на Петер Сунде (един от основателите на Pirate Bay и BitTorrent) на тазгодишната tech конференция, организирана от The Next Web.

Тази статия резюмира казаното от Сунде. За съжаление, Интернет, който е създаден с идеята да бъде свободна, децентрализирана, неутрална мрежа, свързваща потребители и информация, в този си вид, днес вече не съществува. В последните години той се превръща все повече в глобална, централизирана, контролирана от големите компании и правителствата мрежа, които използват личните данни на потребителите в свой интерес.

 

Логично следващата статия, на която бих искал да обърна вниманието ви е свързана с горната тема – а именно невъзможността да останеш анонимен и да защитиш личните си данни в Интернет.

Един от най-великите хакери в историята на Mрежата, днес вече авторитетен експерт и консултант в сферата на онлайн сигурността, е посветил новата си книга на това, да ни докаже, че не е напълно невъзможно да останем „невидими“ в Мрежата.

Статията синтезира най-важните съвети и правила, които може да намерите подробно обяснени в книгата на Кевин Митник (в съавторство в Робърт Вамоши) „The Art of Invisibility: The World’s Most Famous Hacker Teaches You How to Be Safe in the Age of Big Brother and Big Data“

 

Уви, опасностите, които ни дебнат в интернет, не са свързани само с невъзможността да запазим анонимността си, да предпазим личните си данни или да се защитим от потенциално следене и контрол онлайн. Много от тях са и чисто криминални по своята същност.

Наскоро станахме свидетели на масовата вирусна атака „WannaCry“, а в момента върви нова, още по опасна епидемия, причинена от вируса „ NoPetya”.

 

 

 

Updated: Everything you need to know about ransomware: how it started, why it’s booming, how to protect against it, and what to do if your PC’s infected.

Тази статия на Zdnet ще ви научи на всичко най-важно, което трябва да знаете за този тип „ransomware“ вируси и кибер атаки, описва най-съществените от тях и ви дава ценни съвети, как да се предпазите от зараза.

 

Следват две полезни статии за всички, които се занимават с дигитални комуникации и по-специално с Facebook фейсбук рекламамаркетинг. Едната анализира най-важните промени и ъпдейти във Фейсбук от последните 1-2 месеца, а другата представлява много ценен и полезен гайд от съвети и insights, които определено ще ви помогнат за повишаване на ефективността на Facebook рекламите, които създавате и за цялостния успех на рекламните ви кампании във Facebook и социалните медии:

И още един много полезен гайд от Ad Espresso – за начинаещи във Facebook рекламата.

 

За всички изкушени от дизайна, предлагам ви тази страхотна статия на Engadget, представяща новата революционна дизайн концепция на Microsoft, наречена „Fluent Design System“.

fluent design microsoft

Тази концепция дефинира посоката, поставя основополагащите принципи за бъдещето развитие на софтуер дизайна, в чиято основа е модерния „interactive user experiences“. Действително, днес Microsoft като че ли започва да прилича все повече на това, което беше Apple преди 10-15 години.

 

Поредното изключително ценно изследване на Altimeter Group – относно основните принципи и идеи, по които днес трябва да се изгражда и осъществява уеб комуникацията, с много практически примери и съвети.

Анализите им убедително доказват, че при създаването на всеки уебсайт, в началото на всеки един комуникационен проект, който стартираме в интернет, парадигмата днес вече трябва да се измести от Company-First Web Experience към Customer-First Web Experience.

 

чат бот маркетинг

Самото заглавие казва достатъчно (в допълнение – with instructions for marketers to make their own bot) – този много подробен, изпълнен с нагледни примери и визуализации ресурс на Mind Heroes ще ви даде всичко, което трябва да знаете за ботовете и за все по-масовото им приложение за целите на маркетинга.

По тази тема ви препоръчвам да прочетете също и едно друго изследване на Altimeter Group:

 

ранд фишкинНяма как да пропуснем в обзора и този интересен материал от рубриката на Ранд Фишкин от MOZ – Whiteboard Friday, посветен на search engine оптимизацията на изображения и визуални материали, нещо, изключително важно, но което често пъти остава на по-заден план в SEO стратегията ни:

 

уолт мозбергУолт Мозберг (Walt Mossberg) – една легенда в tech журналистиката, всепризнат световен авторитет в бранша, реши да сложи край на близо 50-годишната си кариера и да се оттегли от активната журналистика.

Мозберг започва да се изявява като журналист в края на 60-те. От 1970 до 2013 г. заема различни позиции в The Wall Street Journal и е водещ колумнист в най-престижните технологични издания, свързал е името си с проекти като All Things Digital, Code Conferences и още много други.
Тази статия, публикувана едновременно в неговата медия Recode и в The Verge, Мозберг лично обяви за последния материал в журналистическата си кариера. (Искрено се надявам, че няма да е така).

Много големи достижения има Мозберг в дългогодишния си журналистически път, но може би най-незабравим момент в него ще остане това уникално интервю от 2007 (заедно с колежката му от WSJ Кара Суишър), в което за пръв път, един до друг седнаха и разговаряха приятелски в продължение на повече от час Стив Джобс и Бил Гейтс:

 

И за финал – нещо весело и приятно – да отбележим 30-тия рожден ден на GIF-формата.

Тази статия на Wired проследява историята на GIF от неговото създаване като формат през май, 1987 г., до превръщането му като база за развитие на meme-феномена в интернет от последните години.

Всъщност възможността анимирания GIF (Graphics Interchange Format) да се визуализира в браузър в интерет става реалност малко по-късно – през 1995 г., благодарение на услилията на екипа на Netscape, а не след дълго се появява и първия GIF онлайн – “The Dancing Baby”, който се превръща и в първата вайръл сензация в Мрежата.